GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför du borde lära dig arabiska

Varför du borde lära dig arabiska

Arabiska är ett att av de mest talade språken i världen, men få skolor utanför Mellanöstern har det som språkval. Här är mina topp tio anledningar till varför du borde ta steget och lära dig arabiska som ditt tredje, eller fjärde språk.

1. Det är en spännande utmaning

När du lär dig arabiska betyder det att du får lära dig ett helt nytt alfabet och att skriva från höger till vänster. Känner du att du kan engelska flytande och har, i alla fall grundläggande, kunskaper i ett tredje språk som tyska eller spanska? Om du vill testa dina språkkunskaper och utmana dig själv kommer arabiskan vara perfekt. Att lära dig ytterligare ett språk kommer göra dig smartare eftersom det utvecklar flera områden i hjärnan.

2. Det är ganska häftigt

Om det fanns en popularitetstävling för språk skulle arabiska vara ett av de populäraste. I Sverige är det allt fler som pratar språket medan det i andra delar av Europa och i USA är färre som kan det. I båda världsdelarna har både arbetsgivare och språkintresserade fått upp ögonen för språket och efterfrågan på arabisktalande personer ökar. Eftersom allt fler vill lära sig språket har kursutbudet ökat snabbt.

3. Få lokala vänner…

Människorna i Mellanöstern och de arabisktalande delarna av Afrika är kända för sitt trevliga välkomnande och genuina vänlighet mot besökare. Det är inte ovanligt att som turist ha en livlig konversation med lokalbefolkningen eller att de bjuder in dig till sitt hem på mintte, kaffe eller en pratstund. Turister kan ofta ett ord eller två på arabiska – till exempel Shukran som betyder tack – men att prata språket anses vara väldigt artigt, och möts med stor entusiasm.

4. … och medan du studerar

Ett annat bra sätt att få nya vänner på är att umgås med dina kurskamrater. Studera tillsammans, förhör varandra, bo tillsammans och träna arabiska med varandra. De vänner du får medan du pluggar utomlands kommer du ha livet ut.

5. Ett bra språk att ha på CV:t

Språkkunskaper är alltid bra att ha på sitt CV. Arabiska är ett efterfrågat och ovanligt val. Att prata flytande arabiska är en merit som kommer göra dig mer attraktiv bland arbetsgivarna. Språket kommer vara användbart oavsett om du är intresserad av att arbeta som tolk, i det militära eller inom journalistiken.

6. Du kommer vara del av en utvald grupp…

Även om arabiska är det näst största språket i Sverige är det är det fortfarande många som inte kan det. Att prata arabiska kommer ge dig en fördel då det skiljer dig från andra arbetssökande. Det kommer också göra dig del av en grupp människor som kan prata arabiska men som inte har det som modersmål.

7. …men även bli del av en stor gemenskap

På andra platser i världen är arabiska ett av de mest talade språken. Fler än 420 miljoner har språket som modersmål och det är det officiella språket i 22 länder. Arabiska anses vara ett av de fem mest talade språken i världen, språket är så utbrett att det finns fler än 30 moderna varianter och hundratals regionala dialekter runt om i världen.

8. Det är ett vackert skriftspråk

Det uråldriga skriftspråket är otroligt vackert. Det är slående och förtrollande oavsett om det är ristat i väggarna på historiska tempel, etsat i århundrade gamla religiösa skrifter eller slarvigt skrivet i ditt anteckningsblock medan du övar på att skriva från höger till vänster.

9. Studera på fascinerande platser

Dubai, den storslagna och förmögna staden i Förenade Arabemiraten, är en av de populäraste städerna att om du vill lära dig arabiska. Här kan du fördjupa dig i en kultur där forntida arabiska rötter möter modern teknologi . Shoppa i mysiga butiker och stora gallerior, utforska öknen eller njut av stränderna.

10. Arbeta i Mellanöstern

Dubai är inte bara en underbar stad att studera i, här hittar du alltid något att göra och staden är en global knytpunkt för flera internationella företag. Företagen lockar ambitiösa personer inom energi, ekonomi, arkitektur och flyg med fantastiska (och ofta välbetalda) jobb. Människor från hela världen reser till skyskraporna och de livliga gatorna i Dubai.

Staden har en stor internationell gemenskap och bred mångfald men det är bra att kunna prata arabiska, det gör det ännu smidigare att bosätta sig och navigera bland de lokala sedvänjorna och livsstilen.

Lär dig arabiska med oss i DubaiLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig