Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

10 anledningar till att Lissabon borde vara på din bucket list

10 anledningar till att Lissabon borde vara på din bucket list

Byggt på sju böljande kullar och med floden Tajos flytande genom centrum ligger staden längs den vackra portugisiska kuststräckan, med en sådan natur blir ingen överraskad över hur vackert Lissabon är. Och Portugals soliga huvudstad har så mycket mer att erbjuda än vackra vyer. Här är tio av de bästa anledningar till varför du borde boka en resa till Lissabon.

1. Beundra azulejos

Staden är känd för sina otroligt vackra azulejos – traditionell portugisisk mosaik. Här är det ett konsthantverk att skapa mosaik och alla stadsdelar har några byggnader, museum eller fontäner (eller två) som är dekorerade med komplex mosaik. Här finns det allt från antik mosaik, som är daterade till många olika perioder i Lissabons historia, till modern mosaik.

2. Hitta historia och kultur – överallt

Slott, palats och historiska stadshus står sida vid sida med moderna museum och konstgallerier. Blandningen av arkitektur gör att staden har nära till sin historia samtidigt som den förtrollar fotografer och besökare. Det finns gott om slående barocka, neoklassiska, medeltida och gotiska byggnader runt om i staden. Slottet Castelo de São Jorge tittar ut över staden från en av kullarna, medan hängbron Ponte 25 de Abril– Portugals svar på Golden Gate bron- sträcker sig över floden. I Lissabon blir även en kort promenad snabbt en resa genom stadens historia.

3. Ta en spårvagn runt staden

Älskar du gammaldags charm? Ett av de bästa sätten att se staden på är att hoppa ombord på de färgglada retro spårvagnarna. Och om det är din första gång i staden borde du hoppa på nummer 28, då kommer du åka förbi flera av de största sevärdheterna – som Se Cathedral och stadsdelen Sao Bento – samtidigt som du upplever Lissabons historia. Remodelado spårvagnarna byggdes under 1930-talet och är fortfarande det häftigaste sättet att se sevärdheterna på.

4. Staden är väldigt vacker

Kullerstensbelagda gator kopplar ihop de olika stadsdelarna, med sina vackra historiska hus, fiskebåtar och yachter som guppar stilla i hamnen. Spårvagnar, som är nästan ett sekel gamla, färdas genom staden och marknadsstånd är tunga av nyfångade skaldjur. Besökare och invånare kan njuta av den varma portugisiska solen året runt, och av utsikten över de utsmyckade palatsen and slotten som är utspridda runt om i staden. Det finns inget att argumentera om, Portugals huvudstad är bonita.

5. Så många stränder

Här är du bortskämd med alla val du kan göra om du vill utforska kusten. Lissabon och den omkringliggande regionen har stränder i både västligt och sydligt läge. Staden har till och med en konstgjord strand, Ribeira deas Naus, som ligger där stadens centrum möter floden.

6. SÅ många Elvadors

Elvadors är stadens kända utomhus bergbanor som varsamt tar dig upp för kullarna till de högre liggande stadsdelarna, och en enastående utsikt. Förutom att vara spännande och annorlunda fordon, är de väldigt behändiga när du besöker staden som är känd som staden på de sju kullarna.

7. Det är en surfares dröm

Om du är en entusiastisk surfare som spenderar din fritid med att leta efter den perfekta vågen erbjuder Lissabon den drömmiga kombinationen av stadsliv och härliga vågor. Det är lätt att, under en eftermiddag, ta sig från staden, för att jaga vågorna i kustregionen runt om huvudstaden. Det är också en utmärkt plats att lära sig surfa, med surfskolor som står redo och väntar på nybörjare.

8. Men det är inte den enda vattensporten…

Oavsett om du känner för att ta en segelbåt från någon av de närbelägna hamnarna, prova på flod- eller havskajakpaddling, hyra en kanot under en eftermiddag eller åka och simma, är det här en stad som ÄLSKAR sin närhet till vattnet.

9. Det håller på att bli en europeisk tech hub

Startup företag flockas till Lissabon, och följs av ivriga investerare. Små tech företag och startups som byter de dyrare städerna London och Berlin för den billigare – och mycket soligare – portugisiska huvudstaden har ökat snabbt. Med en internationell flygplats i närheten är resten av Europa bara är en kort resa bort. Staden har fler eleganta lokaler, att ha affärsmöten i eller event på, än du kan räkna. Är du intresserad av att bli entreprenör? Lissabon är staden för dig.

10. Ljuvligt språk

Om du vill fördjupa dig i den musikaliska portugisiskan finns det knappast någon bättre plats än huvudstaden. Även om du inte vill lära dig språket är det väldigt vackert att lyssna på – men du borde verkligen lära dig prata det.

Studera portugisiska med oss i LissabonLäs mer här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor