GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Ät dig runt världen – 5 pizzatips

Ät dig runt världen – 5 pizzatips

Det sägs att kärt barn har många namn men ändå har pizza inte särskilt många. På de flesta språk heter pizza just pizza. Men bara för att pizzan i sig inte har så många olika namn betyder det inte att det inte finns många olika varianter. Här är 5 olika pizzor från runt om i världen som passar perfekt till pizzans dag, eller vilken annan dag som helst.

En pizza, många regioner – Flammkuchen och tarte flambee

Tarte flambee, flammkuchen, flammekueche eller hitzkuchen, här har kärt barn många namn. Den här pizzan kommer traditionellt från området där Frankrike möter Tyskland och Schweiz och brukade bakas innan brödet för att kontrollera om ugnen var lagom varm. Den här pizzan är bra att göra när du har ont om tid eftersom degen inte behöver jäsa så länge. Även om det finns olika typer av topping är det traditionellt en crème fraîche bas, istället för tomatsås, hackad purjolök eller vårlök och bacon. Enkelt men gott.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/12/Flammkuchen-blur-cheese-close-up-1653877.jpg)

En spansk pizza – Coca

Från sött till matig, liten till lång och tunn till tjock coca finns i alla former, storlekar och smaker. Den traditionellt katalanska pizzan kan även liknas vid ett flatbread då den ofta gräddas utan ost eller tomatsås. Grönsaker som lök, chili och paprika är vanlig toppings tillsammans med något typ av kött, fisk eller skaldjur. Låt dig inte luras av bristen på ost och tomatsås, det här är en väldigt god variant på pizza.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/12/Coca-maria-fernanda-gonzalez-1056963-unsplash.jpg)

En äkta klassiker – Pizza Margherita

Enligt legenden är den här ultraklassiska pizzan döpt efter den italienska drottningen Margherita. Hur sant det är kan debatteras, men pizza margherita har bakats i fler än 100 år och är numera ett Unesco världsarv. Den första pizzan gräddades i Nepal för många hundra år sedan och kallas ibland för en neopolitansk pizza. En pizza margherita består av en enkel deg toppad med tomatsås, mozzarella och basilika. Ibland är det enklaste det godaste. Botten är väldigt tunn och hela pizzan gräddas i ungefär 90 sekunder innan den serveras.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/12/Margherita-vita-marija-murenaite-691144-unsplash.jpg)

En klassiker i New York – Plain pizza

En plain, regular eller cheese pizza kan vid första ögonkastet likna en pizza margherita, men ta inte fel på dessa olika typer av ostpizza. En plain pizza har mycket mer ost, och därför mindre synlig tomatsås än en margherita. Efter att en lag förbjöd vedeldade ugnar i New York City började pizzabagarna grädda pizzorna i gasugnar som blir ungefär hälften så varm som en vedeldad. Plain pizza har gräddats i New York sedan 1905 och säljs oftast per slice.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2018/12/Plain-Slice-evelyn-46594-unsplash.jpg)

En koreansk barbecue pizza – Bulgogi pizza

En bulgogi pizza liknar en kebabpizza. Den består av ett bröd toppat med kött, grönsaker och sås. Men där slutar likheten. Bulgogi pizzan, som är en av de vanligaste pizzorna i Korea, är toppat med bulgogi kött. Marinerat nötkött som sedan grillas, och är Koreas motsvarighet till yakiniku. Det är lite olika vilka typer av grönsaker som finns på pizzan men det är i alla fall alltid majs på den. Det här är en traditionell koreansk barbecue i pizzaform.

Var vill du äta pizza nästa gång?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig