GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 Engelska slangord som du behöver känna till 2024

10 Engelska slangord som du behöver känna till 2024

När vi välkomnar ett nytt år är det inte mer än rätt att vi öppnar våra armar för en hel del nya engelska slangord. Eftersom TikTok har blivit en plattform för allt som är trendigt är det inte förvånande att appen ligger bakom en stor del av den slang som har kommit in i det dagliga språket.

Om du sitter med ett förvirrat ansiktsuttryck när du letar dig fram på nätet, var inte rädd. Vi är här för att ta bort all förvirring kring de senaste uttrycken och fraserna i det engelska språket. Med dessa 10 engelska slangord kan du ta dig igenom konversationer 2024.

1. Delulu

Vi börjar starkt med ett av de mest använda slanguttrycken under de senaste månaderna. "Delulu" har sitt ursprung i K-pop och är en förkortning för ordet "delusional". Det finns många användningsområden för detta ord - det kan användas i alla situationer där du känner att någon är helt orealistisk. Förväntar sig din vän att han ska kunna skriva sin 30-sidiga uppsats kvällen innan den ska lämnas in? Du kan säga att det är delulu.

2. Coded

Man kan säga att något är "xxx-coded" när det delar egenskaper med något annat. Om du till exempel har en vän som alltid är glad över att vara ute och gå (ungefär som en ivrig hundvalp) kan du säga att hen är "golden retriever-coded". Du kan lägga till i stort sett vad som helst som sammanfattar någons beteende eller egenskaper.

3. Roman Empire 

Den här cirkulerade som en trend på TikTok och uppstod ur många människors förvåning över att män ofta verkade tänka på romarriket. Därifrån började en persons "roman empire" betyda något som de bara inte kan sluta tänka på. Är du fortfarande känslomässigt upprörd över att One Direction har splittrats? Det låter som om det är ditt roman empire.

4. Vibing

Även om "vibing" inte är den nyaste slangtermen så har den stått sig genom tiderna. Det är ett mångsidigt ord som kan användas för allt från att människor kommer överens med varandra ("De två var definitivt vibing") till att njuta av ett nytt mellanmål ("Jag vibear verkligen med den här smaken").

5. Altered my brain chemistry

Om något hade en djupgående inverkan på dig kan du säga att det "altered my brain chemistry". Ett annat mångsidigt uttryck som kan användas i ett mer betydelsefullt sammanhang ("Det där uppbrottet "altered my brain chemistry") eller i en lättsam situation ("Den där pizzan "altered my brain chemistry").

6. Beige flag

Från skaparna av den "gröna flaggan" och den "röda flaggan" presenterar vi nu: den beige flaggan. Dessa är avsedda att signalera, eller "flagga", för vissa beteenden. Till skillnad från sina färgglada motsvarigheter hänvisar den beigea flaggan till egenskaper som kan vara något utöver det vanliga men som i slutändan inte är anmärkningsvärda. Äter din vän pizza med kniv och gaffel? Kanske okonventionellt, men i det stora hela en beige flagga. Det är värt att nämna att beige flaggor är subjektiva (att äta pizza med en gaffel kan mycket väl vara en röd flagga för dig).

7. Side quest

Ordlistan inom TV-spel har verkligen fått en boost, med många olika ord som lånats från spelvärlden. "Side quest" betyder att man avviker från ett planerat uppdrag. Om du planerar att handla mat men ser en djuraffär på vägen och till slut köper en fisk - då har du varit ute på ett litet "side quest".

Ett extra ord: NPC 

NPC står för "Non-Player Character" och används för att beskriva någon som blint följer trender, på samma sätt som i videospel.

8. Side eye

Den här är ganska okomplicerad och syftar på att någon betraktar dig med misstänksamhet och ger dig "side eye". Det blev populärt genom remixen "bombastic side eye" på TikTok. Om din vän kommer på dig med att ljuga men inte vill avslöja dig offentligt kan hen ge dig lite "bombastic side eye".

9. In the room with us

Den här handlar om att ifrågasätta någons uppfattning av en viss situation. Om du ser en video där någon säger att de älskar sin nya gröna tröja, men från din sida är tröjan tydligt röd, kanske du frågar "Är den gröna tröjan "in the room with us?". Detta kan tillämpas på nästan alla scenarier där din uppfattning om vad som händer inte stämmer överens med den andra personens.

10. Mother

Om man tidigare kallade en person som man beundrar för "queen", använder man nu ofta ordet "mother" istället. Om någon är ett stort fan av Lady Gaga kanske de säger "Hon är bokstavligen mother". Det här uttrycket används oftast om kändisar eller offentliga personer, men kan även användas om vem som helst i ditt liv.

Förbättra din engelska med EFStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer