GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Brittiska slangord som du bör känna till

Brittiska slangord som du bör känna till

Om du vill djupdyka i den engelska kulturen finns några brittiska slangord som du bör känna till. Jag vågar nämligen påstå att det inte finns något annat land i världen som älskar slang lika mycket som vi gör i Storbritannien – och visst vore det tråkigt om du någon gång reste till London utan att förstå vad vi säger? Men oroa dig inte – jag har samlat en lista med mina favoriter som förhoppningsvis hjälper dig på traven. Så, här är dem – 9 brittiska slangord som du bör känna till:

1. Bagsy

Detta ord har samma betydelse som uttrycket shotgun på amerikansk engelska. Du använder alltså ordet när du vill ha något före alla andra – exempelvis om du vill sitta längst fram i bilen eller ta den sista sconesen (om du inte vet vad scones bör du googla ordet illa kvickt för att därefter slänga ihop en smet!)

2. Chips

Du kanske tror att du vet hur man beställer pommes frites i Storbritannien? Men du har med största sannolikhet fel! I Storbritannien har vi nämligen ett oroväckande stort antal ord för våra potatisdelikatesser. Vi kallar smala pommes frites för French fries och de något tjockare varianterna för chips. Som om det inte vore nog kallar vi trekantiga potatisklyftor för potato wedges och chips (det vill säga ”snacks-chipsen”) för crisps. För att göra det ännu mer snurrigt säger vi Tortilla Chips (som egentligen borde ha benämnts Tortilla Crisps om vi ska märka ord…). Ja, kanske är det bäst att hålla sig till grönare och mer hälsosamma alternativ för att undvika förvirring?

3. Chuffed

Om du är riktigt nöjd och glad över något är du chuffed. Om du är överlycklig kan du till och med vara chuffed to bits.

4. Dodgy

När något är tveksamt och misstänkt kallar vi det för dodgy. Det är en funky throwback till 90-talets gatuslang och det är riktigt kul att säga.

5. Miffed

När något har gjort dig ledsen kan du säga att du är miffed. Detta må kanske inte vara det coolaste slangordet bland de yngre – de använder förmodligen något i stil med NSFW… Men miffed det är ett artigt slangord som kan vara mycket användbart!

6. Quid

Detta slangord är så vanligt att du inte kommer klara dig utan vetskapen om betydelsen av det. I Storbritannien är quid ett slangord för 1 pund (kronan). Försök undvika att säga ord som slutar på bokstaven s innan du säger quid – då kommer det låta som om du försöker säga squid… Och det är ju något helt annat.

7. Uni

Vill du plugga på ett universitet i Storbritannien? Då bör du också lära dig att säga det på rätt sätt. I USA är college ett annat ord för universitet – medan college i Storbritannien motsvarar gymnasiet och uni är universitet. Om du inte förstår betydelsen av de olika orden kan det sluta med att du pluggar med de som är två år yngre än dig på en gymnasieskola – så pinsamt!

8. Gutted

Kom du inte in på det universitet som du ville? Då är du förmodligen riktigt besviken, vilket också benämns gutted. Jag vet inte vart ordet kommer ifrån, men det har förmodligen något att göra med magkänslan (gut = mage på engelska)

9. Skive

Om du skulle komma in på ditt drömuniversitet, men välja att skolka från lektionerna kallas det att skive. Ordet uttalas ”skyve”. Men, om det nu är din tanke tycker jag att du ska gå tillbaka till klassrummet!

Lär dig brittisk engelska i EnglandMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig