GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Studentliv: Borde du plugga i England eller USA?

Studentliv: Borde du plugga i England eller USA?

Välkomna alla studenter! Funderar du på att studera i England eller USA men är lite osäker på vilken kontinent du skulle vilja kalla hem? Oroa dig inte mer! Ni har kommit helt rätt! Vi har nämligen slagit ihop våra huvuden och satt ihop en övergripande guide om student livet på båda sidorna om Atlanten. Det finns inga förlorare här (men om det fanns skulle det bestämmas genom brottning i uppblåsbara sumo-kostymer).

Studerande

England| I England kommer du bara att studera ett enda ämne genom hela din universitetstid – så tänk till noga! Det positiva är att du får mer fritid till att studera själv närhelst du vill (på ditt favoritcafé till exempel) med färre undervisningstimmar och handledning än i USA. Tentor i England hålls vanligtvis en gång om året på våren och under tidig sommar. En kandidat i England tar tre år med ett eller två år extra för en master.

USA| Du börjar dina studier i USA med att avsluta ungefär två år av obligatoriska kurser i ämnen som historia, matte och naturvetenskap (dessa är då kärnkurser). Vid någon tidpunkt kommer du behöva bestämma vad du vill ha som huvudämne – detta är då ämnet som du tar din examen i. Att studera för en kandidat i USA kommer att ta fyra år med två extra år för en master. Vad du än väljer i slutändan bör du förbereda dig på många sena kvällar i biblioteker med en extra kaffe på väg till föreläsningen.

Att bo

England| England är känt för deras gamla studentbostäder så bostäderna kan vara allt från röda tegel-city-center lägenheter till ultramoderna anläggningar utanför staden. I vilket fall som helst är transporten för studenter vanligtvis ganska bra, och med städerna så nära är du aldrig långt ifrån alla tjänster och underhållning du kan behöva.

USA| Allt handlar om att vara på campus i Amerika. Du kommer bo, gå på lektion, äta frukost, hämta din post, köpa kvälls-snack och tvätta kläderna, (allt) inom några block från varandra. Att dela ett studentrum (även kallat ”dorm”) och inte kunna välja sin rumskamrat är helt normalt – och gör hela campus upplevelsen mer spännande.

Umgänge

England| Till skillnad från de utspridda Amerikanska städerna har de engelska – i synnerhet London – många olika downtown-områden. Letar du efter bowlinghallar, middag och en bio? Gå till shoppingcentret utanför staden. Trendig bar? Prova finansdistriktet. En hipp underground nattklubb? Kolla City centret. Det som är bra är att du kan välja område helt baserat på smak.

USA| Sport dominerar studentlivet i Amerika – från Amerikansk fotboll till basket, baseboll till spökboll. Game day börjar med tailgating på idrottsarenans parkering (vilket betyder att man grillar korv och spelar cornhole) och avslutas med att fira segern (eller sörja förlusten) med utgång. När det inte finns en match kan du kolla din universitetskalender – det finns nästan alltid något kul pågång.

Uteliv

England| Englands berömda pub-kultur är en stor del av studentlivet. Det finns tre typer av pubbar: traditionella pubbar, så-kallade ”gastropubbar” och riktigt dyra gastropubbar med dyr mat och priser att matcha. Du kan få en traditionell, hjärtlig och inte alltför dyr mat på traditionella pubbar och gastropubbar med – om du är över 18 – en bra variation av (vanligtvis) billiga drinkar också.

USA| Studenterbjudanden är stora i USA, visa bara upp ditt universitets ID på nästan vilken lokal affär, restaurang eller bar som helst för bra erbjudanden och rabatter. När du gör dig redo för utgång i staden, glöm då inte att åldern för att dicka alkohol lagligt är 21 (men många platser släpper in dig för lite dans om du är 18).

Där har du allt. Vi hoppas att detta svarade på dina frågor om huruvida du borde åka till England eller USa, och gjorde valet lite lättare!

Studera engelska med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig