GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 knepiga ord på engelska – lär dig att stava dem rätt

10 knepiga ord på engelska – lär dig att stava dem rätt

Tillsammans med uttal och grammatik, är ordförrådet en av de största utmaningarna för de som vill lära sig engelska. Vissa ord må upplevas som enkla att uttala, men desto svårare att få ned på ett papper när stavningsförmågan ska sättas på prov. Detta beror främst på att det engelska språket präglas av märkliga bokstavskombinationer. Som grädden på moset är uttalet inte alltid en bra indikator på ordens faktiska stavning. Det är således inte konstigt att de som lär sig engelska (eller de som har språket som modersmål!) ibland kämpar med att skriva knepiga ord på engelska korrekt.

För att underlätta för dig har vi har samlat tio knepiga ord på engelska samt tips på hur du lär dig att stava dem rätt.

1. Necessary

Detta är verkligen ett praktexempel på ett knepigt ord! Stavas ordet med två C, två S eller något emellan? Lös problemet genom att föreställa dig att du ska klä på dig en skjorta med endast en ärm. Det är inte enkelt, eller hur? Såklart inte – eftersom det är necessary [nödvändigt] för en skjorta att ha en onecollar [= en krage] (ett c!) och twosleeves [=två ärmar] (två s!).

2. Stationary vs. Stationery

Dessa ord har två helt olika betydelser. Stationary betyder stationär (rör sig inte), medan Stationery avser kontorsmaterial (pennor, suddgummin, papper, kuvert mm.). Men, hur ska du då komma ihåg vad som är vad? Ta sista delen ”-ERY” som din ledtråd – “e” står för erasers [suddgummin] och envelopes [kuvert] – två vanliga kontorsmaterial.

3. Separate

Detta ord uttalas “seperate”, men att stava ordet såhär är fel, fel, fel! För att du aldrig ska göra om detta misstag kan du föreställa dig en stor, hårig råtta. Det är en syn som förmodligen inte försvinner från din näthinna. Kom nu ihåg att det finns a rat [en råtta] i separate. Det glömmer du aldrig!

4. Affect vs. Effect

Dessa homofoner – det vill säga ord som låter lika men som har olika stavningar och/eller betydelser – orsakar förödelser i uppsatser världen över. Hur ska du komma ihåg vilket ord du ska använda? Jo, ta en titt på första bokstaven i respektive ord. Tänk på action [händelse] när du ska stava ”Affect” som börjar på ett a. När du ska stava ”Effect” kan du tänka på end consequense [slutkonsekvens].

5. Embarrassed

Skäms du över att inte kunna stava detta ord? Du är inte den enda! Detta är ett annat praktexempel på bokstäver i ord som orsakar problem. I detta fall behöver vi komma ihåg två “r” och två ”s”. För att pränta in stavningen i huvudet kan du föreställa dig en liten pojke som skäms över att hans syster tondöva sång: ”He goes really red when his sister sings”.

6. Compliment vs. Complement

Compliment [komplimang] är något positivt som någon säger till eller om en annan person, medan Complement [komplement] är något som adderas (ost är exempelvis ett trevligt komplement till vin). För att komma ihåg skillnaden kan du tänka på bokstäverna i mitten. ”The opposite of a compliment is an insult. On the other hand, a complement enhances something else.”

7. Accommodation

Puhh, ett annat knepigt ord med dubbelteckning. För att ha koll på de två dubbelteckningarna i detta ord kan du föreställa dig att checka in på ett lyxigt hotell med två stora sängar – the best accommodation has two double beds.

8. Rhythm

Ahh, rhythm. Ett knepigt ord som saknar vokaler och innehåller fler h än vanligt. Du är inte den enda som skakar på huvudet när du ska stava detta ord. Men vi ska hjälpa dig! Föreställ dig ett dansgolv fullproppat med dansare som låter sig ryckas med av musikens toner: “Rhythm helps your two hips move”.

9. Dessert vs. Desert

Det är många som lär sig engelska som anser att “dessert” [efterrätt] är alldeles för likt “desert” [öken] – med all rätt! Vilket av orden har egentligen två “s”? Jo, föreställ dig en överdådig chokladkaka, en bananasplit eller annan sötsak som faller dig i smaken. Vill du ha mer? Ja, det trodde vi allt – släng på ett extra s! För när det kommer till dessert vill vi alltid ha lite mer.

10. Dilemma

Vi avslutar dessa stavningsdilemman med ett riktigt dilemma. Det är nämligen vanligt att vi hoppar över det andra ”m” när vi stavar detta knepiga ord. Men, det är fel – kom ihåg att ”Emma has a dilemma”.

Hur bra är din engelska?Testa din engelska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig