GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Bli mer bekväm i att prata engelska: 8 tips

Bli mer bekväm i att prata engelska: 8 tips

När jag frågar en språkstudent om vad syftet med deras studier är får jag nästan alltid svaret: ”För att bli mer bekväm i att prata engelska”. När du lär dig ett nytt språk utomlands kommer du att prata med olika personer som har språket som sitt modersmål – med lärare, servitriser på restauranger, taxichaufförer och hyresvärden. Det är därför mycket viktigt att du tror på sig själv och vågar använda dig av språket. Jag har samlat mina bästa tips på hur du blir mer bekväm i att prata engelska:

1. Prata, prata, prata

Jag börjar med att gå rakt på sak – det finns inget magiskt piller för att bli bekväm i att prata engelska. Det skulle ju vara för enkelt, eller hur? Det bästa sättet för att bli bekväm i språket är att prata. (Prata, prata, prata!) Försök att öva språket så ofta som du kan med så många olika personer som möjligt. Bor du redan utomlands? Din lyckost! Dra fördel av de tusentals invånarna med språket som modersmål som du möter varje dag, såsom dina vänner, deras familjer, dina arbetskamrater, klasskompisar, baristor, busschaufförer och alla andra du stöter på. Om du ämnar att bli bättre på engelska i ditt hemland kan du försöka öva på din engelska genom att hitta en utbytesstudent eller gå med i en online community med andra människor som har samma mål som dig.

2. Reflektera över dina konversationer

Avsätt några minuter efter varje konversation för reflektion. Hur gick det? Missförstod du något? Kändes du dig obekväm i något samtalsämne? Lärde du dig några nya ord? Reflektion kan boosta lärande, exempelvis om det var något ord som du inte förstod, vilket i sin tur resulterar i ett ökat självförtroende i nästa konversation.

3. Lyssna och läs

Du behöver ord för att kunna prata, eller hur? Klassrumsbaserade lektioner är toppen för att utöka ditt ordförråd, men det finns andra kreativa sätt att lära dig nya ord. Varför inte titta på engelskspråkiga filmer och serier? Läsa engelska böcker, tidningar och bloggar? Eller kanske lyssna på engelsk musik, podcasts och radio? Genom att lyssna och läsa lär du dig nya uttryck, slang och synonymer i ett sammanhang. Efter att ha plöjt några böcker eller sträckkollat några serier kommer du uppleva att du fått mer ”kött på benen” till nästa gång du ska prata engelska.

4. Fusklappar

Ja, du läste rätt! En del av nervositeten kring att prata med andra på engelska är känslan av att man tappar ord, exempelvis om du inte vet hur du ska uttrycka dig eller vad du ska säga. För att övervinna denna känsla är mitt tips att förbereda en fusklapp. Om du exempelvis ska till läkaren kan det vara smart att vässa ordförrådet med ord relaterade till ditt tillstånd och andra vanliga fraser. Gör samma sak före ett restaurangbesök, en arbetsintervju, när du ska framföra ett klagomål eller vid någon annan situation som du tror kan göra dig nervös.

5. Lyft luren

Majoriteten upplever telefonsamtal som utmanande. Varför? Jo, när vi för en konversation över telefon kan vi ju inte se varandras kroppsspråk eller munrörelser. För att bli mer bekväm under ett telefonsamtal kan du börja med avslappnade samtal med dina vänner, för att därefter övergå till mer utmanande samtal (såsom att boka en läkartid). Under det mer utmanande samtalet rekommenderar jag dig att använda tips 4 ovan och förbereda en lista med frågor eller relevanta ord som gör dig mer bekväm under samtalet. Och det bästa av allt – ingen kommer att se din fusklapp!

6. Spela in din röst

Jag vet, jag vet… De flesta ogillar att höra sin egen röst, men det är faktiskt ett ypperligt sätt att förbättra och bli mer bekväm i ditt tal. Genom att lyssna på din egen stämma hör du kanske saker som du inte tänkt på tidigare. Kanske tenderar du att prata snabbt när du är nervös, sväljer bokstaven s eller mumlar? Å andra sidan kanske du till och med blir överraskad över hur bra det låter! Om du vill samla bonuspoäng kan du spela upp din inspelning för någon annan, såsom din lärare eller någon annan med språket som modersmål, och låta dem ge dig feedback.

7. Lär dig fraser snarare än enstaka ord

Ett annat tips för att få flyt i språket är att lära dig fraser snarare än enstaka ord. Istället för att fråga ”Hello, how are you today?” kan du mixa andra uttryck, såsom ”What’s up, man?”, ”Hey dude, how’s it going?” eller ”How ya going, mate?”. Men var försiktig, vissa uttryck kan låta informella och lämpar sig inte i alla situationer.

8. Ha kul

Viktigast av allt! Det är mycket lättare att lära sig något nytt om man har roligt. Prata med dig själv när du är ensam med olika accenter och röster, sjung med i dina favoritlåtar på engelska, gör ”tongue twisters” (spana in våra bästa tougue twisters här) eller gör ett kort improvisationstal om ett ämne som du brinner för (”If I ruled the world, I would…”).

Hur bra är din engelska? Gör EFs språktest!Gör språktest
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig