GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 tips på hur du talar engelska utan svensk accent

5 tips på hur du talar engelska utan svensk accent

Har du någon gång varit med om att en person kunnat gissa vart du kommer ifrån enbart genom att ha lyssnat på din “svengengelska” accent? Trots att det finns en viss charm med en italiensk eller fransk brytning på engelska, kan det vara något som man själv stör sig på. Jag har därför valt att dela med mig av någa väl beprövade tips på hur du talar engelska utan svensk accent. Förhoppningsvis blir du dessutom mer bekväm i det engelska språket också.

5 tips på hur du talar engelska utan svensk accent:

1. Välj en dialekt

Fundera över vilken dialekt du gillar mest och som passar din personlighet bäst. Det finns många olika dialekter att välja mellan: klassiskt brittiskt, cool amerikanska eller kanske avslappnad australiensiska.

När du har gjort ditt val bör du hålla dig till dialekten och vara konsekvent i ditt tal. Tänk på att använda rätt vokabulär för dialekten också. Om du bestämmer dig för en amerikansk dialekt, är ett tips att undvika ord som ”mate” och ”trousers”, det vill säga de brittiska versionerna av ”dude” och ”pants”.

2. Lyssna och kolla på allt på engelska

Det kanske låter uppenbart, men exponering för det engelska språket är också det bästa sättet att lära sig snabbare och förfina dialekten. Kolla på allt du kan komma åt på engelska – och gärna med den dialekt som du vil anamma. Sträckkolla på engelska TV-serier, filmer, Youtube-klipp. Din dialekt kommer att tacka dig när dina öron vänjer sig vid språket. Som grädden på moset lär du dig också nya ord.

Personligen så föredrar jag att kolla på orginalspråket istället för dubbade versioner. Du kan börja med att titta på filmer och videor som du redan sett, men utan undertexter. Det kan verka som en utmaning, men det kommer bli lättare ju fler filmer, serier och klipp du ser. Här finns en lista på 10 netflix serier som hjälper dig att bli bättre på engelska om du är osäker på vart du ska börja.

3. Lyssna noggrant

Engelska är ett musikaliskt språk och det är således viktigt att traggla för att få till det korrekta “soundet” och för att få flyt i språket. Jag kommer från Italien och i mitt hemland uttalar vi varje bokstav. För oss italienare kan engelska därför vara en utmaning, något jag lade märke till första gången när jag tittade på Gossip Girl. Jag blev förvånad över hur Manhattan uttalades (mænˈhæt(ə)n) och uppenbarades över hur olika det låter från italienskan. Men det fick bara mig att vilja lära mig ännu mer.

Lägg också märke till ord som uttalas annorlunda på engelska, exempelvis “burger”, “spaghetti” och “gelato”. Det svider dock lite i mitt italienska hjärta när jag hör hur amerikanarna uttalar spagetti (de uttalar tt som ett d). Men jag insåg ganska snabbt att jag var tvungen att vänja mig att säga det som en amerikan för att för att låta som en riktig lokalbo.

4. Säg allting högt för dig själv

Ju mer du övar din engelska accent, desto bättre kommer den också att bli. Om du inte har någon att öva språket med kan du prata med dig själv. Spegeln kan vara din nya engelska partner – och tro mig, det funkar! En av de saker som hjälpt mig att förfina mitt uttal var att högläsa engelska böcker för mig själv. Ett annat tips är att imitera ett film- eller seriecitat som du gillar på samma sätt som skådespelaren uttrycker det, exempelvis Joeys kända “How you doin’?” från Vänner. Och varför inte lära dig låttexten till din favoritlåt utantill för att sedan sjunga den om och om (högt) för dig själv?

5. Ta varje tillfälle du kan att prata

Jag hade inga vänner med engelska som modersmål att öva min engelska med och skapade därför möjligheter för mig själv i skolan. Jag räckte exempelvis alltid upp handen när läraren behövde några frivilliga att läsa en text samt gav svar på tal om läraren ställde en fråga.

Ett annat hjälpsamt sätt att förbättra sin engelska är att studera engelska utomlands och faktiskt öva på språket i sin naturliga miljö. En resa utomlands är den ultimata upplevelsen för att lära sig engelska och för att bli av med den svengelska dialekten. Åk till det land vars kultur lockar och vars dialekt du vill anamma. Jag har haft möjligheten att jobba utomlands för EF de senaste månaderna som praktikant i globala marknadsteamet, men jag har även pluggat utomlands med EF och gjort stora framsteg. Båda erfarenheterna har givit mig nya internationella vänner (vänner för livet!) och jag har förbättrat både mina engelskkunskaper och dialekt.

Om du vill lära dig mycket och utvecklas snabbt handlar det i slutändan om att prioriteringar. Om vi ligger på latsidan kommer vi heller inte att utvecklas.

Hoppas att du gillade mina 5 tips på hur du talar engelska utan svensk accent. När du känner dig bekväm med din dialekt kan det även vara dags att förbättra din engelska i skrift.

Vill du också förbättra din engelska under en språkresa utomlands?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer