GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

7 tips för att förbättra din engelska i skrift

7 tips för att förbättra din engelska i skrift

Vill du förbättra din engelska i skrift? Att köpa en bussbiljett, gå till doktorn, hitta en lägenhet eller att bara öppna munnen och ha en normal konversation – de flesta som lär sig engelska vill snabbt börja prata och kunna använda språket. Och ja, du lär dig ju engelska för att kunna kommunicera med andra.

Men glöm inte att engelsk skrift är en annan väsentlig del i kommunikationen – i synnerhet under dessa Snapchat- och Instagramtider. Till din hjälp har vi satt ihop 7 supertips för att förbättra dina skriftliga kunskaper i engelska.

1. LÄS, LÄS, LÄS

Visst börjar det kännas som en deja vú? Du har hört det förr, men det stämmer fortfarande – mycket läsande hjälper verkligen skrivandet. Det introducerar dig till nytt vokabulär, andra intressanta ordval och härliga fraser som du själv sedan kan använda i ditt egna skrivande. Det spelar ingen större roll vad du läser, det viktiga är ATT du gör det –  både mycket och ofta! Böcker, tidningar, bloggar, nyhetsartiklar – om det är är i skrift (och välskrivet), läs det!

2. Strunta i dessa ord

Om du vill ta skrivadet till nästa nivå finns det några ord du bör strunta i när du skriver på engelska; very, really, quite, good, got, stuff och things. Det låter kanske konstigt att det skulle hjälpa texten så mycket att bara ta bort några ord, men det gör det! Dessa ord är egentligen bara onödiga. De stärker inte texten speciellt mycket, så det du skriver kommer att ha samma innebörd utan dem, men mer lättläsligt.

Hett tips: Byt ut ”very/really + adjektiv” mot något mer extremt adjektiv, t.ex. byt ”very hungry” mot ”ravenous”, eller ”really dirty” mot ”filthy”. Att springa väldigt fort blir ”to sprint” istället för ”run very fast”.

3. Använd en synonymordbok

Efter att du har raderat onödiga ord, är det dags att välja bra ord att ersätta de med. Här kommer användning av synonymordboken in, som kan komma att bli din nya bästa vän. Du kan använda den genom att byta ut ord som du använder för ofta till betydligt mer intressanta, mer passande eller mer avancerade alternativ.  Engelskt exempelvis: cloth > fabric; money > cash; change > alter; happy > glad; decorate > embellish; improve > enhance. Din text kommer att sticka ut mer och anses vara mer sofistikerad om du undviker användning av allt för vardagligt vokabulär. Men se upp så att det inte blir överdrivet! Din text ska fortfarande ha ett bra flyt och vara förståeligt för din avsedda läsare (se punkt nummer 5).

4. Uppmärksamma sammanställningar av ord

En sammanställning av ord är ord-kombinationer som fungerar bättre tillsammans, trots att andra ord-kombinationer också kan vara grammatiskt korrekt. Ett exempel är det engelska uttrycket ”heavy rain”. Enligt grammatikens regler fungerar även ”strong rain”, men det låter lite obekant och märkligt för många. En handfull andra engelska exempel på detta är weak tea (inte feeble tea), excruciating pain (inte excruciating joy), tall trees (inte high trees), buy time (inte purchase time) och fast cars  (inte quick cars).

För att öka din kännedom av ord-sammanställningar kan du börja med ett grundord så som make, do, get, break, tell – och undersöka vilka ord som kan användas tillsammans med dem. Du kan också börja med en ”typ” av ord-sammanställning och memorisera ett antal exempel. Några exempel är:

 • Adverb + adjective (completely satisfied, widely available, bitterly disappointed)

 • Adjektiv + substantiv (strong coffee, heavy traffic, severe weather)

 • Verb + substantiv (do your homework, make amends)

 • Substantiv + substantiv (a surge of anger, liquor licence, panic attack)

5. Känna dina läsare

När du skriver är det oerhört viktigt att du skriver för dina läsare. Om du tänker på det, så använder du ett annat språk när du uppdaterar ditt CV än när du skriver en uppsats för dina studier eller en artikel för din personliga blogg. Det som särskiljer sig mest är ditt tonläge och ordval. Så innan du ger ut en text bör du se över följande:

Om din text är för en mer formell kontext, exempelvis ett ansökningsbrev till universitet, jobbansökan eller en uppsats? Dessa texter är vanligtvis:

 • Komplexa, med längre och förklarande meningar

 • Mindre känslomässiga, syftet är inte att framkalla känslor hos läsaren

 • Inkluderar utskrivna förkortningar (television i stället för TV)

Texter som är mer informella som en bloggtext, personligt brev eller i marknadsföring, utmärker sig genom att:

 • Du kan använda ett enklare språk och kortare meningar för att förklara dina idéer

 • Inkludera förkortningar (t.ex i stället för till exempel)

 • Använda ett vardagligt språk och bedriva ett samtal med läsaren (kan inkludera slang, talesätt och vara mer personlig)

 • Experimentera mer med känslor

6. Använda aktivt över passivt språk

För att förtydliga texten, är det generellt sett bättre att använda ett aktivt språk i stället för ett passivt språk. Ett exempel: ”Hajen bet i surfaren” (aktiv) är tydligare än ”Sufaren var biten av hajen” (passiv).

Men det finns tillfällen då ett passivt språk är mer lämpligt – som när man pratar med auktoritet (”Barnen får inte simma utan en vuxen”) eller vid undvikande av ett ämne (”Orsaken till förvirringen var oklar”). Dock ska du undvika att använda det för mycket.

7. Skriv inte i ett vakum

Det är extremt svårt att lära sig ensam, så var modig och be om feedback på dina texter. Bra korrekturläsare är folk som antingen har språket som modersmål, eller uppnår en avancerad nivå, och med ett genuint intresse för språk och skrift. Efter att du har fått din text kollad, ta dig an de råd du får från korrekturläsaren och fråga om en sista igenomläsning av texten innan du publicerar den.

Studera engelska med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig