GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 Saker bara de som bott i Tyskland förstår

10 Saker bara de som bott i Tyskland förstår

Tyskland har mer att erbjuda än fantastiska bilar, mysiga Biergartens och fotogeniska slott. Landet som ligger i hjärtat av Europa har en hög levnadsstandard och metropoler som Berlin och München förekommer ofta på topp 10 av de mest eftertraktade städerna i världen att bo i. Det finns  några saker som gör Tyskland väldigt unikt – och definitivt är bidragande faktorer till den där höga livskvalitén.

1. FOTBOLL ÄR EN RELIGION

Fotboll är inte bara en sport i Tyskland, det är en religion. Det finns få länder i världen som är så galna i fotboll som Tyskland: Fans från olika klubbar bokstavligt talat hatar varandra, vilket till och med kan påverka förhållanden. I städer som München måste du ha MYCKET tur för att lyckas få biljetter till en match, och ännu mer om det gäller säsongsbiljetter. När Bayern München har en viktig match så hejar hela staden – allt från barn till mor- och farmödrar – laget genom att bära rött.

2. Tyskt bröd är fantastiskt

Att bo i Tyskland kommer förändra din syn på bröd för alltid. Jag är visserligen partisk, men tyskt bröd är helt enkelt bäst – allt från mängden olika varianter till smaken och kvalitén. Det finns så många olika sorter att du snart kommer glömma bort det så kallade ”brödet” som du brukar äta hemma. Tyska bagerier visar upp sin kreativitet med alla möjliga slags brödlimpor och frallor: mörka, vita, söta, salta, krispiga, mjuka eller med alla sorters frön på – du kan få vilket bröd du vill, alla dagar i veckan!

3. 16:00 betyder 15:55

Tyskar är kända för sin disciplin och punktlighet och du måste anpassa dig efter det om du vill få några vänner. Kom alltid fem minuter innan ett möte, eller en date. Om du stöter på vänner så är det OK att komma prick eller till och med två eller fem minuter för sent, men det är ungefär så mycket flextid du får!

4. Tyskarnas syn på söndagar

Shoppa på en söndag? Inte i Tyskland. De flesta affärer har stängt – det enda undantaget är små butiker på tågstationer eller bensinstationer. Från början var detta en religiös regel då söndagar, Guds dag, var en dag att vila på, inte arbeta. Nu är det mer en tradition som ger människor tid att spendera med sin familj eller på sina fritidsintressen. Tyskarna tar ”inte-jobba-på-en-söndag”—regeln väldigt seriöst, så lämna gräsklipparen i garaget denna dag!

5. Söndag eftermiddag är reserverat för kaffe och kaka

Britterna har sitt eftermiddagste medan tyskarna firar sin kaffe-och-kaka-tradition – speciellt på helger. Söndagseftermiddagar, mellan 14 och 15, är det perfekta tillfället för att sitta tillsammans och njuta av en kopp kaffe och en hembakad kaka (för vad ska du annars hitta på om du inte kan shoppa eller klippa gräset?). Om du inte kan baka någonting själv, kör bara till närmsta tågstation eller bageri som har öppet på en söndag (några timmar) för att ta hand om tyskarnas sötsug efter färska bullar och kaka.

6. “Hur mår du?” är en SERIÖS fråga

Du kanske redan har sprungit på en tysk bekant och undrat varför du fått en 15 minuters lång monolog om personens hälsa, ekonomi och livssituation efter du hälsat på dem med ett enkelt “Hur mår du?”. Orsaken bakom detta är att ”Hur mår du?” inte bara är en artig fras i Tyskland, utan en riktig fråga. Folk förväntar sig att du ska svara och berätta om ditt liv – till exempel hur din familj mår eller vad du har för söndagsplaner. Om du går förbi någon på jobbet och inte vill hamna i en lång konversation om personens privatliv så är det bättre att bara säga ”Hallo!” (”hej!”) och gå vidare.

7. Tyskar har faktiskt humor

Jag vet, det är svårt att föreställa sig, men tyskar har faktiskt ett fantastiskt sinne för humor, och de älskar ett gott skratt. Det är bara det att icke-tyskar ofta inte förstår vad det är som är så roligt. Tysk humor är byggd på raka, öppna uttalanden och påståenden som verkar seriösa, vilket blir roligt i sammanhanget. Det tar ett tag att vänja sig vid det – och om du vill bemästra det tyska språket så utgör humor en stor del – men när du gjort det så har du mycket roligt framför dig, bokstavligt talat.

8. Alla är nakna i bastun

Tyskar är mycket bekvämare med att vara nakna än de flesta i Europa eller Nord- och Sydamerika. Så att basta, ett mycket populärt tidsfördriv i Tyskland, kan vara ganska ”intressant” då alla är nakna. Alltså, spritt språngande nakna eftersom badkläder inte är tillåtet (för hälsoorsaker, vad det nu betyder). Men, kvinnliga läsare, få inte panik: en dag i veckan brukar bastun vara reserverad för endast kvinnor (och, tro det eller ej, nästa punkt gäller inte bastubad alls).

9. Folk stirrar hela tiden

Tyskar har ett problem när det kommer till att stirra. Antingen så sitter den gamla damen i huset bredvid och kollar varje steg du tar eller så är det ett barn mittemot dig på tunnelbanan som inte vill titta bort. I Tyskland så är intensiv ögonkontakt ett vanligt fenomen – till den utsträckning att besökare har döpt det till ”Den tyska utstirrningen”. Tyska fotgängare använder det för att kommunicera, rätt mängd ögonkontakt vid rätt tillfälle kan betyda ”Jag går här, det är inte mitt fel om du inte flyttar på dig”. Det kanske tar lite tid, men försök att stirra precis som tyskarna.

10. Glöm inte kontanterna!

I Tyskland kan du aldrig ta för givet att en butik eller restaurang tar emot kreditkort: tyskar föredrar gamla hederliga kontanter. Det finns oftast bankomater i större affärer och shoppingcenter så att du kan ta ut de kontanter du behöver, men ett tips är att ta ut mer pengar än du antagligen skulle göra hemma. Glöm inte din 1€ krona när du går till mataffären, annars får du ingen shoppingvagn. Förbered dig även på att betala för plastpåsar (om du glömt ta med dig egna hemifrån) och packa dina egna varor, precis som i Sverige.

Upplev och bo i Tyskland med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig