GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Ät dig runt världen – 5 fikatips

Ät dig runt världen – 5 fikatips

Frukost är kanske den viktigaste måltiden på dagen (här är 5 frukosttips) men fika är nog den viktigaste för att själen ska må bra. Fika sägs vara ett oöversättligt svenskt ord, men de fikar i många andra länder också, kanske bara inte på samma sätt som vi gör. När du är utomlands måste du ta en kaffe eller te och slå dig ner och spana på folk medan du provar någon av dessa 5 bakverk från runt om i världen.

En kinesisk fika – Mooncake

Ett tunt gyllene skal täcker en söt mäktig fyllning. Ofta finns det en ankäggulan i mitten som ska symbolisera månen. Dessa bakverk äts traditionellt under Månfesten eller Midhöstfesten, där kineserna firar den första fullmånen för hösten. Även om dessa bakverk har tårta i namnet är de mer bakverk eller paj än en tårta. Beroende på var i Kina du är finns det många regionala skillnader men traditionellt består mooncakes av ett pajliknande skal som är fyllt med lotusfrö-, röda bönor- eller jujube pasta. I Kina är bakverk oftast väldigt stora, så de är perfekta att dela med en kompis.

En australiensisk eller nyazeeländsk fika – Pavlova

Du har kanske ätit en pavolva i Sverige. Men för att få den riktiga upplevelsen bör du åka till Australien eller Nya Zeeland, det är nämligen ett av de populäraste bakverken där. Marängens krispiga utsida och mjuka, lätta insida toppas med bär och vispgrädde. Pavlova är döpt efter den ryska ballerinan Anna Pavlova som turnerade i länderna under 1920-talet. Både Australien och Nya Zeeland hävdar att bakverket kommer från deras länder, men undersöknigar (ja det har forskats om ursprunget!) visar att receptet kommer från USA, och är baserad på en österrikisk dessert.

En fransk fika – Petit Choux

Petit Choux betyder litet kålhuvud på franska, men har inget med kål att göra, annat än till utseende. Det luftiga och fjäderlätta bakverket brukar fyllas med grädde eller vaniljkräm. Konditorn brukar antigen skära av locket på bakverket eller spritsa in fyllningen, så de ser lite olika ut beroende på var du är. Det ursprungliga receptet säg vara från 1540 men det var först på 1700-talet som bakverket fick sin nuvarande form. Du kan inte åka ifrån Frankrike utan att ha provat ett av dessa bakverk.

En brittisk fika – Lemon cake

En lemon cake kanske inte ser så mycket ut för världen, men låt inte den sockerkaksliknande kakan lura dig. Den mjuka kakan har en perfekt balans mellan en söt kaka och syrlig citron. Kakan har oftast en citronglasyr som håller kakan saftig. Lemon cake har sitt ursprung i England och har funnits i olika former sedan 1500-talet. Kakan som bakas idag har bakats i minst 30 år och har funnits på caféer sedan dess.

En kanadensisk fika – Flapper pie

Om du aldrig hört talas om en flapper pie är du i gott sällskap. Många kanadensare har heller inte ätit pajen då den är vanligast i västra Kanada, och har bytt namn under åren. Flapper pie, eller Graham cracker cream pie som den brukade kallas, har som det låter en bas av graham crackers, som digestivekex, med en fyllning av vaniljkräm toppad med maräng. Det här är en paj du verkligen borde prova när du är i Kanada då den är unik för landet och älskad av alla som äter den.

Var vill du fika nästa gång?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig