GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar att älska New York

10 anledningar att älska New York

Om du slår upp en livlig metropol i ordboken är definitionen tveklöst New York. Människor har i årtal rest hit från hela världen för att förverkliga sina drömmar och samtidigt njuta av det oändliga restaurangutbudet, shopping i världsklass samt stadens enastående konst och kultur. Det finns tusentals anledningar till att älska New York, så för att du inte ska bli överväldigad har jag samlat 10 saker du bör tänka på om du planerar en resa dit.

1. Den mest språkligt diversifierade staden i världen

Med 800 talade språk är New York den stad där det talas flest olika språk – i världen. Om du vill lära dig engelska, men också anamma en klassiskt kaxig ”New York-accent”, samtidigt som du influeras av 799 andra språk, är New York din stad.

2. Shopping i världsklass

Att nämna shoppingen och en av världens bästa modehuvudstäder kan verka lite uttjatat, men shoppingen i New York skiljer sig verkligen från alla andra städer. Drömmer du om exklusiv shopping á la Blair Waldorf i Gossip Girl? Då ska du gå till Fifth Avenue och omge dig med världens främsta designervarumären! Vad sägs om Louis Vuitton, Gucci, Louboutin, Burberry, Ralph Lauren…. Ja, listan kan göras lång.

Har du en mer unik stil och gillar att kombinera botique fynd med spännande klassiker? Promenera då till SoHo eller Meatpacking Distrikt, som ligger vid den berömda High Lane Park. Om du föredrar en mer budgetvänlig shoppingupplevelse bör du definitivt bege dig till Brooklyn. Här hittar du unika märken som du nog aldrig stött på tidigare, trendig vintage och second hand.

3. Central Park

New York kan, med sina höga skyskrapor och starka neonlampor i regnbågens alla färger, upplevas som en futuristisk djungel. Efter några dagar i staden är det lätt att börja längta efter lite grönska. Lyckligtvis kan du då ta dig en avstickare till Central Park som ligger mitt i den pulserande stadskärnan, en plats dit New York-borna tar sin tillflykt när de vill ha lugn och ro.

Parken sträcker sig över 843 hektar och är till ytan nästan sex gånger så stor som Monaco. Som grädde på moset råkar det även vara den mest filmade offentliga parken genom tiderna. Hittills har fler än 350 filmer och serier, bland annat Sex and the City, Spiderman, Breakfast at Tiffany’s och Ensam Hemma, filmats i parken.

4. Mångfald & gemenskap

Det kommer nog inte som en överraskning att den mest språkligt diversifierade staden i världen också är den mest mångkulturella. Frihetsgudinnans bas är utsmyckad med orden “Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to be free … I lift my lamp beside the golden door”. Orden har lika stor betydelse för dagens invandrare som de hade för de 12 miljoner som kom via Ellis Iland mellan 1892 och 1954. New York tar emot alla med öppna armar vilket skapar en underbar och diversifierad gemenskap.

5. Unik klädstil

I New York kan du se personer i kläder som skulle kunna vara tagna direkt från catwalken. I New York trivs excentricitet och invånarna älskar kombinationen av udda streetstyle och eleganta siluetter. De som bott länge i New York har sett det mesta, så om du känner för att ge dig ut på stan i din skönaste pyjamas och ett par skyhöga klackar kommer ingen höja på ögonbrynet.

6. Fantastisk konst och cool kultur

New York har länge varit ett mecka för konstnärer. Här bor fler än 55 000 kreatörer och gatorna är fullproppade med gallerier – allt ifrån små pop-ups till internationellt välrenommerade museum, som Museum Of Modern Art (MoMa) och Neuvw Gallerie på Fifth Avenue.

För den kulturintresserade har New York dessutom några av de bästa teatrarna och musikalerna i världen. Vad sägs om Phantom of the Opera, Wicked och the Lion King? Här kan du också njuta av fantastisk livemusik på pubarna, gatorna och i tunnelbanan, och hitta stand-up där du får uppleva humor i världsklass. Du kan utan tvekan spendera flera veckor i New York och aldrig tröttna på stadens kulturella utbud.

7. Promenadvänligt

Om du föredrar att undvika de gula taxibilarna och tunnelbanesystemet och istället se staden till fots är den väldigt enkel att navigera. Det lättaste området att hitta i är nog Manhattan, vars berömda gator är uppdelade i ett fyrkantigt rutnät.

Alla gator (Streets) i staden går från öst till väst och alla avenyer (Avenues) löper från norr till söder. Downtown börjar söder om Union Square, Midtown är beläget norr om Union Square upp till 59th Street och Uptown är allt norr om början av Central Park.

Att promenera mellan de olika områden är ett utmärkt sätt att få en känsla för New York, samtidigt som du ser stadens sevärdheter. Jag rekommenderar att du lämnar finskorna hemma. Ta på dig ett par bekväma skor (dina fötter kommer att tacka dig, jag lovar). Du kommer förvånas över hur många steg du går par dag, och samtidigt över hur mycket du sett.

8. Hitta till filminspelningarna

New York har inte bara den mest filmade parken, det är även den mest filmade staden i världen. I årtionden har de höga skyskraporna och de livliga gatorna varit bakgrunden till allt ifrån romantiska återföreningar i ösregn till actionfyllda biljakter.

Om du vill se några av de mest kända inspelningsplatserna finns det flera guidade turer i staden. Föredrar du att upptäcka platserna på egen hand är ett tips att ta en selfie utanför lägenheten där Vänner spelades in på 90 Bedford Street. Eller att äta lunch på The Loeb Boathouse där Carrie och Mr. Big åt lunch i säsong 3 av Sex and The City och svänga förbi St. James Church där Blair gifte sig för första gången i Gossip Girl.

9. Ikoniska landmärken

New York har en av världens mest kända skylines och staden har många berömda platser som du måste besöka under ditt besök. Listan över ikoniska landmärken kan göras lång, men jag rekommenderar att du går förbi: Empire State Building, Brooklyn Bridge, Rockefeller Center, Wall Street, Time Square, World Trade Center Site och High Lane.

10. Gömda kulinariska upplevelser

I New York finns flera hemliga restauranger, långt ifrån de turistattraktionsliknande snabbmatskedjorna. Om du vill äta som en riktig New York-bo under din vistelse borde du besöka någon av dessa ”gömda” restaurangerna. Min favorit är La Esquina – en brasserie inuti en mexikansk taqueria. Gå in i restaurangen – ta bakdörren i matsalen och gå ned för trappan och ut genom köket – här kommer du få en kulinarisk upplevelse olik någon annan.

Vill du uppleva New York med EF?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig