GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

EF EPI: Stockholmare sämst i Norden på engelska

EF EPI: Stockholmare sämst i Norden på engelska

Zürich, 17 november, 2020: EF Education First släpper idag årets version av EF English Proficiency Index (EF EPI). EF EPI är ett globalt språkindex som mäter engelskkunskaper i länder som inte har engelska som förstaspråk. Språkindexet omfattar 2,2 miljoner vuxna människor i 100 länder och regioner, världen över. I år förblir Nederländerna bäst i världen, medan Sverige halkar ner från en andra plats till en fjärdeplats – efter Danmark och Finland. Stockholmare besitter sämst engelskkunskaper bland de nordiska huvudstädernas invånare.

Vad betyder det här?

Trots varierande poängnivå har Sverige fram till i år placerat sig topp 3 varje år sedan 2012. Sverige har också briljerat med att ha haft förstaplatsen fler gånger än något annat land i världen. I 2020 års rapport fick Sverige 625 EPI poäng och halkar ner på en fjärdeplats efter Nederländerna (652 EPI poäng), Danmark (632 EPI poäng) och Finland (631 EPI poäng). I Sverige är det kvinnor och unga mellan 18-20 år som har bäst engelskkunskaper. Rankingen visar att vi svenskar i allmänhet besitter kunskaper att använda det engelska språket på ett nyanserat sätt, läsa avancerade texter med lätthet och förhandla kontrakt med de som har engelska som modersmål.

Stockholmare sämst i Norden på engelska

Norden visar sig vara i topp i Europa. Danmnark hamnade på en andraplats, Finland på en tredjeplats, Sverige på en fjärdeplats och Norge på en femteplats. Stockholmare visar sig dock besitta de sämsta engelskkunskaperna bland de nordiska huvudstäderna med 631 EPI poäng. Bäst på engelska i Norden är köpenhamnare (659 EPI poäng), följt av invånare i Helsingfors (642 EPI poäng) och Oslo (639 EPI poäng).

Hur blir Sverige bäst i världen på engelska?

En fjärdeplats är verkligen inte fy skam, men om vi vill klättra upp på förstaplatsen igen är det viktigt att vi inte vilar på gamla meriter, utan att vi faktiskt aktivt arbetar med språket. Att testa sina språkkunskaper är ett bra första steg för att få en bild av vilken nivå man befinner sig på. Några andra enkla sätt att förbättra sina kunskaper i engelska är att lyssna på engelsk musik, kolla på serier, läsa bloggar och att resa. Allra bäst lär vi oss dock förmodligen när vi befinner oss i en miljö där språket talas.

Vilka är fördelarna med goda engelskkunskaper?

2020 har onekligen varit ett utmanande år – och omständigheterna har betonat vikten av tydlig kommunikation och samarbete över landsgränserna. Engelskan fortsätter att föra samman människor över hela världen och behovet av ett gemensamt språk har ökat.

Detta styrks i resultaten ur EF EPI. Rapporten visar att bättre engelskkunskaper underlättar vid samarbete och avtal samt bidrar till en bättre ekonomi för arbetstagare. Engelskan är och förblir det obestridliga världsspråket.  Slutligen visar även rapporten på ett positivt samband mellan livskvalitet – livslängd, utbildning, och inkomst per capita – och ett lands engelsknivå.

Varför är svenskar bra på engelska?

Det finns många anledningar till att svenskar generellt är bra på engelska. En bidragande orsak är att engelska varit ett obligatoriskt skolämne sedan 1950-talet. Svenska är ett litet språk och för att göra oss förstådda utanför Norden måste vi prata fler än ett språk. Detta, i kombination med att svenskar i allmänhet älskar att resa, är öppna för andra språk och kulturer, samt ledande inom viss forskning och affärsområden, gör att många prioriterar engelska.

I Sverige är det nästan lika vanligt att höra det engelska språket som det svenska, då majoriteten av alla tv-program, filmer och musik är på engelska. Det är svårt att undvika språket, i synnerhet när även reklam och mediatexter ofta är på engelska. Att Sverige har en väldigt hög internetanvändning per invånare spelar även det in då vi kan ta del av allt från nyheter till sociala medier från hela världen.

Resultatet av EF EPI hade aldrig varit möjligt om det inte vore för allt det hårda arbete personer som tagit språkinlärning i egna händer, både i Sverige och utomlands, lagt ner. Genom att lära oss engelska har Sverige blivit ett mer internationellt konkurrenskraftigt och innovativt land. Det har dessutom öppnat upp en värld av personliga och professionella möjligheter.

Vill du vara med och bidra till Sveriges EPI ranking?Gör testet här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer