GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 effektiva tips för en lyckad presentation

8 effektiva tips för en lyckad presentation

Vare sig du är i början av karriären eller om du är varm i kläderna är det viktigt att känna till grunderna för en bra presentation. Att hålla en presentation är för många ett mycket nervöst och laddat moment, i synnerhet om presentationen ska hållas på ett annat språk. Nedan finner du 8 tips för en lyckad presentation:

Pausa

Generellt avskyr vi människor ”pinsamma tystnader”. Under en presentation kan tystnad dock vara något positivt. Innan du ska börja presentera – samla dig, ta ett djupt andetag och vänta tills rummet tystnar. Detta kan vara obekvämt för många, men är ett effektivt sätt att få publiken att lyssna och invänta med spänning vad som komma skall.

Tänk även på att pausa under presentationens gång för att undvika  ”utfyllnadsord” , såsom “ah”, “liksom”, “eh” etc. Konstpauser är även ett effektivt sätt att låta något viktigt få sjunka in hos publiken. Det ger dem tid att begrunda och fundera på det du just har sagt.

Kroppsspråk

Studier påvisar att 55% av all kommunikation sker icke-verbalt. Att vara medveten om sitt kroppsspråk under en presentation är därför a och o. Variera kroppsspråket genom att prova olika gestikuleringar och sätt att röra dig.

Håll ögonkontakt

Ögonkontakt är en annan viktig aspekt av kroppsspråket. Memorera det du ska säga och undvik att titta ner i anteckningarna alltför mycket. Genom att skanna av rummet bjuder du in till konversation.

Berätta en anekdot

Alla uppskattar en bra anekdot! Så varför inte underhålla publiken med berättelse som majoriteten kan relatera till? Den får gärna vara personlig eller om någon annan, och kan berättas i dåtid, nutid eller framtid. Det viktigaste är att den fångar publikens intresse.

Var visuell

En bild säger mer än 1 000 ord! Det är således mer sannolikt att publiken kommer ihåg en presentation om de får associera ord med bilder. En snygg Powerpoint kan figurera som ett bra hjälpmedel. Tänk dock på att inte lägga in för mycket text i din presentation. Publikens fokus flyttas då från vad du säger till texten i bakgrunden. Arbeta istället med bilder och stödpunkter. Om du pratar fritt om ditt innehåll blir det också mer intressant att lyssna på, än om publiken ska behöva läsa långa texter på varje sida.

Inkludera publiken

Att hålla en publik engagerad är lättare sagt än gjort. I genomsnitt håller en vuxen person koncentrationsförmågan mellan 8 sekunder till 20 minuter. Det kan således vara en god idé att bryta och göra något oväntat som inkluderar publiken innan de tappar intresset.

Avrunda

Hur du avslutar en presentation är nästa lika viktigt som hur du inleder den. När du avrundar är det dags att  knyta ihop säcken och sammanfatta kontentan av presentationen. Fråga dig själv vad du vill att publiken ska ta med sig ifrån din presentation.

Tacka

Publiken har under presentationen givit dig något viktigt, deras tid, så glöm inte att tacka!

Här var några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma igång med förberedelserna och i slutändan ger en grym presentation som du kan vara stolt över länge. Lycka till!

Vill du lära dig ett nytt språk?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig