GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Can’t Dutch This- Därför är holländare bäst på engelska

Can’t Dutch This- Därför är holländare bäst på engelska

De flesta av dem är svindlande långa, de cyklar överallt (utan hjälm) och de lyckades ta tillbaka sitt land från havet. I år är de bäst i världen på engelska, igen. I den senaste upplagan av EF English Proficiency Index (EF EPI) rankades Nederländerna högst av 100 länder och regioner utifrån sina engelskkunskaper. För ett land som är mer känt för sina väderkvarnar, “kaffebutiker” och tulpaner så ställer vi oss frågan: varför är holländare så bra på engelska?

Ett litet land med stort ordförråd

Nederländerna är ett litet land med 17 miljoner invånare. Ändå har de överraskande nog världens 17:e största BNP och det 7:e största av alla EU-länder, enligt IMF. Medan Sydamerika och Mellanöstern kan förlita sig på att marknaden för den spanska och arabiska befolkningen driver på tillväxten, finns det bara 28 miljoner människor som talar nederländska. Så, för att försäkra sig om att de har möjlighet att utöka sitt globala nätverk har holländarna prioriterat att träna upp sina språkkunskaper i engelska.

Brad Pitt & Fred Flintstone

I Nederländerna dubbar man aldrig serier och filmer från engelsktalande länder. Det gör att barn redan i tidig ålder får höra engelska på TV. De länder som har en stor publik nog för att dubba alla program och filmer, som Frankrike och Tyskland, har lyckats sämre. Det engelska språket blir inte till en del av kulturen. Dubbning verkar ha en tendens att göra befolkningen negativt inställd till att lära sig ett nytt språk. Det är något som holländarna lyckats undvika.

Engelska är ett affärsspråk

Holländarna har alltid varit företagsamma. Det nederländska företaget Dutch East India Company grundades år 1602 och var världens första multinationella företag. Samma år inrättades den första moderna börsen i Amsterdam för att underlätta internationell handel. Landets företagsamma anda genomsyrar många ikoniska globala företag. Royal Dutch Shell, Unilever, Heineken och IKEA har alla sitt huvudkontor i Nederländerna. Landet har helt enkelt skapat en väl fungerade struktur där det engelska språket leder till framgångsrika affärer, vilket i sin tur uppmuntrat till att lyckas nå den högsta engelsknivån i världen.

Nederländerna har ett övertag

Innan EF:s engelska test togs fram hade holländarna redan ett försprång med engelskan tack vare tidigare generationers intresse för att lära sig språket. Nederländska är ett germanskt språk, precis som engelska, så de har till stor del samma uppbyggnad och egenskaper. De? The. Bier? Beer. Wafel? Waffle. Medan många språkfamiljer inte gärna pratar vid middagsbordet, ger korsspråkliga likheter holländarna något att säga till om när det gäller att lära sig engelska.

Holländarna har gynnats enormt av deras utomordentliga engelskkunskaper. Alla som känner till att New York en gång var New Amsterdam vet kanske också att Nederländerna alltid varit ett land med globala ambitioner. Länder lägre ner på listan i EF EPI: s engelska ranking skulle gynnas av att dra lärdom från holländarna. Nederländerna är ett utmärkt exempel på hur ett lands engelsknivå kan skapa en global konkurrenskraft och se till att det är en investering för framtiden. Uttrycket” going Dutch” fick helt plötsligt en ny betydelse, eller hur?

Vill du vara med och bidra till ditt lands EF EPI ranking?Testa din engelska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig