Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Ge dina barn möjligheterna du aldrig hade

Ge dina barn möjligheterna du aldrig hade

Vi känner alla igen känslan av hur mycket man älskar att se sina barn växa upp. De lär sig nya saker och blir allt mer självständiga. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att se dem närma sig vuxenlivet. Många gånger önskar man att man kunde ha sina barn under sina vingar livet ut. Det är med andra ord inte lätt att se sina barn bli vuxna. Men vet du vad som är ännu svårare? Att inte låta dem utvecklas till sin fulla potential. Förutom utbildning, hälsa och kärlek, är även tid utomlands en stor investering i ditt barns framtid – i synnerhet i dagens globala och komplexa värld. Det kommer ge dem fler möjligheter i framtiden!

Du kanske inte hade möjligheten själv att resa, studera eller bo utomlands när du var ung. Här kommer fem anledningar till varför du ska ge ditt barn denna möjlighet:

1. Låt ditt barn träffa likasinnade

Även om det är bekvämt att leva sitt liv som man brukar och bo hemma i sitt hus i staden man känner så väl, finns en hel värld att upptäcka utanför de trygga murarna. Forskning har gång på gång visat att vänskap och relationer är mycket viktigare än pengar och välstånd för att uppnå ett lyckligt liv. Ungdomar söker sig således ständigt efter likasinnade människor för att bli en del av sociala grupperingar där de kan finna stöd. Visst är det underbart att ditt barn har en trygg och stabil familj, men det är skillnad på de personer man omges av dagligen och sociala grupper man söker sig till. Den likasinnade, sociala gruppen delar ditt barns intressen, värderingar och mål.

Genom att låta ditt barn resa utomlands uppmuntras ditt barn naturligt att lära känna nya vänner från olika delar av världen med olika bakgrund, men som delar likasinnade värderingar och intressen. Denna tidsperiod kan vara intensiv och utmanande, men lärdomen och stödet av den nya sociala grupperingen varar för livet.

2. Hjälp ditt barn att känna sig hemma överallt med vem som helst

Barn som studerar utomlands får uppleva kulturella och språkliga skillnader, men med insikten att alla människor faktiskt är lika – oavsett nationalitet eller kultur. Ditt barn kanske inte uppskattar denna erfarenhet just nu, då det på ytan inte tycks finnas likheter mellan honom eller henne och ett barn från Kina, Australien, USA, Frankrike, Argentina eller Sydafrika. Men om du låter ditt barn uppleva livet utomlands i något av nämnda länder (eller vart som helst) tillsammans med barn från andra länder, så är det bara att luta dig tillbaka, njuta och titta på när ditt barn vidgar sina vyer och blir mer självständig oavsett vart hon eller han befinner sig i världen.

3. Hjälp ditt barn att utveckla sina språkkunskaper

Det finns inget bättre sätt att lära sig ett nytt språk än att spendera tid utomlands. Tid utomlands är ovärderligt, och en klar fördel, för att inte säga förutsättning, på dagens konkurrenskraftiga arbetsmarknad. Utan utomlandserfarenhet och språkkunskaper, konkurreras man snabbt ut av andra. Förutom fördelen med språkkunskaper inom arbetslivet, finns oändliga fördelar med språkinlärning: allt ifrån att hjärnkapaciteten ökar och att risken för demens minskar, till chansen att få en internationell framtid.

4. Få världen att kännas mindre och öppna upp för möjligheter

Den motiverande känslan av att ha antagit en utmaning kommer bidra till en ökad självkänsla. Så fort ditt barn tagit sitt första steg utomlands, kommer flertalet möjligheter att öppnas upp och kännas mer lättillgängliga än tidigare. Tro mig – ditt barns nervositet kommer att försvinna så fort hon eller han vågar att djupdyka utomlands. Istället för att frukta, kommer din son eller dotter att självmant sträva efter vidare utveckling.

5. Uppmuntra ditt barns ledarskapsförmåga

Aldrig tidigare, inte ens under din barndom, har människor varit så politiskt och socialt splittrade. På många platser i världen blomstrar känslor likväl som bekymrande oro. Din son eller dotter är en del av den kommande generationens tänkare, politiker, föräldrar, ledare eller förändringsförespråkare, vars åsikter kommer påverka det stundande århundradet. Våra barn måste vara medvetna om detta faktum, för att kunna bidra och forma världen – och världsvana är det mest effektiva sättet att främja denna förmåga.

Resor, kulturellt utbyte och språkinlärning uppmuntrar till självständighet, kreativitet, öppenhet, problemlösning och en förbättrad social förmåga. Alla nämnda egenskaper uppmuntrar ledare, tänkare och medborgare att tänka kritiskt och bidra positivt till en bättre värld.

Ta chansen och studera språk utomlands med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk