Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Hur du inte gör bort dig i Londons tunnelbana

Hur du inte gör bort dig i Londons tunnelbana

Det kan kännas som att det inte finns några trevliga eller vänliga personer i Londons tunnelbana, men de som vågar sig ner i den underjordiska djungeln är bundna av ett antal obrytbara regler. Utan dem skulle det sköra ekosystemet av hungriga, stressade och trötta resenärer falla samman. Här har jag satt ihop en lista med de åtta bästa tipsen för att navigera världens äldsta underjordiska järnväg utan att göra bort dig (och som kommer få dig att se ut som en äkta Londonbo).

1. Gör efterforskningar

Londons tunnelbana är ENOOOOORM! Nästan fem miljoner passagerare använder de 11 linjerna och 270 hållplatser varje dag. Det är viktigt att planera i förväg för att undvika att bli överväldigad när du kommer till den första tunnelbanestation. Läs på om de olikfärgade linjerna, ta reda på de snabbaste rutterna och ladda ner appen Citymapper som har svaren på alla dina transportfrågor.

2. Ha din biljett redo för spärrarna

Var bered på en hel del sidoblickar om du är den som stoppar upp kön vid biljettspärrarna. Se till att du har din biljett eller Oystercard redo. Se också till att din biljett är giltig och att det finns tillräckligt mycket pengar på den; ingen vill knuffa sig igenom en irriterad folkmassa för att köpa en ny biljett.

3. Följ reglerna i rulltrappan

Inget irriterar människor i tunnelbanan mer än de som står på vänster sida av rulltrapporna. Den högra sidan är för resenärer som står stilla medan vänstra sidan används av de som har bråttom. Bli inte förvånad om någon säger till dig, klart och tydligt, att flytta på dig om du står stilla på vänster sida.

4. Låt andra passagerare gå av innan du går på

Respektera ekosystemet – det är ömtåligt! Försök aldrig att knuffa dig förbi resenärer som fortfarande väntar på att få lämna tunnelbanevagnen. De har företräde och det är viktigt att det finns tillräckligt mycket utrymme för dem att ta sig ut. Efter att alla gått av kan du gå på tåget, när du gått på se till att ställa dig längst in i vagnen. När det är dags att stiga av, fortsätta gå tills du har passerat folkmassan. Det finns inget som orsakar en trafikstoppning lika mycket som en passagerare som står still för att titta på sin telefon eller leta igenom sin ryggsäck.

5. Ge din sittplats till äldre eller gravida

Att hitta en sittplats på Londons tunnelbana är som att hitta ett guldkorn. Om du har tur att få en plats att sitta på, håll i den hårt! Var dock uppmärksam på äldre eller gravida resenärer, det är vanligt att ge dem sin sittplats, särskilt om det är en prioriterad sittplats. Transport for London (TfL) lanserade Baby on Board pins för att hjälpa blivande mammor i tunnelbanan, de hjälper också er båda att undvika obekvämt småprat.

6. Håll dig för dig själv

London är en spännande blandning av kulturer som välkomnar alla. Detta ändrar sig dock under jord. Artigheten är borta och alla har ett mål: att komma från punkt A till B med så få problem som möjligt. Ingen är där för att skaffa vänner eller småprata med medtrafikanter.

7. Respektera allas personliga utrymme

Personligt utrymme är en lyx på Londons tunnelbana, särskilt under rusningstimmarna. Det finns några få regler som du behöver vara medveten om när du är inklämd mellan dina medtrafikanter. Till att börja med, läs inte andras sms (om det inte är riktigt intressant förstås!), ta aldrig med dig kladdig och/eller stinkande mat (oavsett hur god den är), och använd hörlurar för att lyssna på musik (ingen vill höra dina favoritlåtar oavsett hur bra de är).

8. Vänta på att dörrarna öppnas

På en fullpackad tunnelbana är det lätt att bli nervös över att hinna ut genom dörrarna på hållplatsen. Det är dock viktigt att inte gå mot dörren medan tåget fortfarande är i rörelse. Vänta istället tills tunnelbanan har kommit fram till hållplatsen. Chansen är stor att du inte är den enda som vill gå av på hållplatsen.

Upplev London med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor