GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Malmö i botten när det kommer till engelskkunskaper

Malmö i botten när det kommer till engelskkunskaper

För tionde året i rad släpper utbildningsföretaget EF rapporten EF English Profiency Index – världens mest omfattande språkindex som kartlägger länder och städers språkkunskaper. Sverige har befunnit sig i toppskiktet sedan rapporten först publicerades 2011, men tappar drastiskt placeringar i årets rapport och halkar för första gången ned till åttonde plats. När det kommer till kartläggningen av språkkunskaperna i svenska län och städer får Malmö sämst resultat i förhållande till sin region Södra Sverige. Detta trots att närbelägna Köpenhamn innehar andra plats i världen.

Vad beror resultatet på?

Enligt språkforskaren Helena Reierstam kan Sveriges drastiska tapp bero på att andra länder har förbättrat sina resultat, snarare än att Sverige blivit sämre, där bland annat flerspråkighet, samt engelskans roll och status kan påverka.

– De länder i toppskiktet arbetar mer proaktivt med initiativ till engelskspråkig undervisning, för att utveckla akademisk engelska och förbereda för högre studier. I andra länder får lärare utbildning för att undervisa på engelska i sina ämnen, vilket inte är fallet i Sverige, säger Helena Reierstam, språkforskare och lektor, Stockholms universitet.

Finns det skillnader inom regionen?

Trots att södra Sverige befinner sig på en andraplats nationellt så tappar Malmö tio placeringar i jämförelse med sin hemmaregion Södra Sverige. I rapporten från 2019 presterade Malmö 0,13 procent bättre än regionen i stort vilket gör årets resultat till ett drastiskt tapp. Danmark har, precis som Sverige, historiskt sett dominerat toppskiktet i EF:s språkindex, och innehar i dagsläget tredje plats i världen. Även Köpenhamn visar goda resultat i årets mätning med en andraplats globalt och presterar bättre än sin region i stort.

Det är väldigt spännande att vi sedan 2016 kan följa regionala resultat i alla länder. Det ger oss en djupare förståelse för skillnader i engelskkunskaper vilket kan vara till hjälp för skolväsendet och näringslivet. I år ser vi ett stort tapp när det kommer till Malmö, som tidigare år visat goda engelskkunskaper. Att det skiljer sig mycket mellan Malmö och Köpenhamn trots den geografiska närheten kan vara en grund för intressanta analyser i framtiden, säger Erik Stenbäck, Head of Nordics, EF Education.

Vill du studera språk?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig