Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

PRATA SOM EN AMERIKAN: LÄR DIG GRUNDERNA

PRATA SOM EN AMERIKAN: LÄR DIG GRUNDERNA

Min erfarenhet efter att ha bott utomlands är att det finns några fraser och ord som är specifika för amerikansk engelska. Och vi amerikaner är stolta över dem – precis som vi är stolta över vår kärlek för friterad mat och att kalla allting franskt (ja, det är en bekännelse!). Men dessa ord kan skapa förvirring vid middagsbjudningar och lämna kollegor med en massa frågetecken, tro mig!

DU SÄGER TOILET, VI SÄGER RESTROOM

Jag är inte säker på varför vi egentligen säger restroom med tanke på att det inte blir speciellt mycket vilande där. Men nu vet du vad du ska fråga efter när nöden inte har någon lag!

ANNOYED, UPSET ELLER DISAPPOINTED? SÄG ATT DU ÄR ”BUMMED”

Ordet bummed kommer från ordet bummer, vilket betyder ”synd” eller ger uttryck för besvikelse. Men använd bara ordet bummed när du är lätt besviken, t ex när närmaste Seven-Eleven har sålt slut på dina favoritdonuts – alla andra (värre) situationer kräver något starkare ord.

READY? DU ÄR EGENTLIGEN ”SET”

Nej, jag menar inte klara, färdiga, gå (ready, set, go!). Jag menar att du i princip kan byta ut ordet redo (ready) med set i vilken mening som helst! Vi amerikaner förespråkar ett okomplicerat språk (våra grammatiska regler till trots), och de extra bokstäverna kräver helt enkelt lite för mycket ansträngning!

PISSED BETYDER ARG, INTE FULL

Jag vet att ordet på brittisk engelska har en helt annan innebörd, men i USA betyder pissed att du är arg och inget annat. Lägg till ordet off – pissed off – för att förstärka att du är riktigt arg! Du hör inte det sistnämnda så ofta, men om du gör det – börja att springa!

I COULD CARE LESS BETYDER EGENTLIGEN I COULDN’T CARE LESS

Detta förbryllar mig, även om jag gör mig skyldig till att säga så själv. ”I could care less about saying I could care less instead of I couldn’t care less”. Säg det tre gånger snabbt!

BONUS: SÄG DET HÖGT (OCH STOLT)

Mitt sista tips till er är det bästa och största: säg allt väldigt högt! Och just det – ha på dig sportkläder vart du än går (jag är amerikan, så jag kan säga det!). Fler tips på hur du pratar som en amerikan hittar du här.

Åk iväg och lär dig prata som en amerikan i USA!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk