GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vilket språk ska jag välja?

Vilket språk ska jag välja?

Här är en guide för hur du bestämmer dig:

Att kunna ett andra, tredje eller till och med ett fjärde språk är grymt bra, men vilket språk ska du välja härnäst? Det finns över 6000 språk i världen, så det kan kännas överväldigande att bara välja ett. En del språk är väldigt vackra att lyssna på, medan andra kan vara användbara till speciella yrken eller rent tidsfördriv.

Innan du köper böcker, skriver in dig i klasser och laddar ner appar, är det viktigt att ha ett bra syfte till att studera – ju mer motiverad du är att lära dig, ju lättare blir det att lära dig språket flytande. Vi har satt ihop lite tips som hjälper dig att bestämma vilket språk du ska lära dig härnäst.

Lär dig ett språk som gynnar din karriär

En av de mest givande anledningar till att lära dig ett nytt språk, är för din framtida karriär. Du kan få bättre betyg, en god löneförhöjning och det kan även öka dina chanser till att studera eller jobba utomlands. Om du bestämmer dig för att studera ett språk utomlands, blir du utrustad med en internationell erfarenhet och en ny färdighet som öppnar och bredar ut dina karriärmöjligheter till både höger och vänster.

Lär dig ett språk som intresserar dig

Att kombinera en hobby eller passion med att lära dig ett språk är det perfekta sättet att studera. Om du har en favorit TV-show eller ett favoritband som talar det språket du pluggar, kan du alltid se eller lyssna på dem lite mer – detta är ett perfekt sätt att lära sig språk på! Att sjunga med till sångtexter, eller se filmer och serier på orginalspråket, kan vara ett roligt och enkelt sätt att förbättra ditt ordförråd. Det är också en bra startpunkt att välja ett språk du rent av tycker är vackert (och det kommer även göra dig motiverad medan du övar in det).

Lär dig ett språk som du har användning för

Ju mer du pratar, lyssnar och läser orden – ju lättare blir det för dig. Att lära sig ett språk handlar om hur mycket tid man lägger ner på övningen. Om du har en vän eller en kollega som talar ett speciellt språk, kan det vara bekvämt att öva med dem. Om du gör det på ett sätt du inte känner dig bekväm med kan det gå långsammare att nå dina framsteg. Självklart är det inget som kan stoppa dig om du bestämt dig för att studera ett språk, men kom ihåg att ”övning ger färdighet” och ju mer varierande och bekväma dina övningar är, desto bättre.

Lär dig ett språk som fungerar för dig

Det krävs både tid och uthållighet att lära sig ett språk, så du måste vara beredd att tillägna energi åt det projektet. Ett sätt att välja språket du vill lära dig på kan vara att fundera ut hur mycket tid det tar att komma upp till en viss nivå – och sedan jämföra det med ditt schema. Ett språk som är närmare ditt modersmål kommer automatiskt ta mindre tid, medan ett språk med ett helt nytt alfabet kräver mer ansträngning. Om du är van vid att studera grammatik och memorisera ditt vokabulär, kommer du troligen vara snabbare än någon som lär sig ett språk för första gången.

Lär dig ett språk som du kan använda på vägen

Att resa är någon av de mest användbara och vinnande anledningarna till att lära sig ett nytt språk: du får ta del av en ny kultur, prata med nya människor, fråga om olika riktningar och kanske även få chansen att pruta eller förhandla bättre. Att kunna förstå vad människor säger kan också få dig att känna dig trygg, vilket betyder att din tid utomlands förmodligen kommer vara mer avslappnad. Dessutom uppskattar folk vanligtvis att man försöker tala det lokala språket. Det är även en god chans till att de kommer vara mer välkomnande och vänskapliga om de ser att du tar initiativet till att lära dig några vardagliga uttryck.

Lär dig ett språk med den metod som passar dig bäst

Det här kanske inte är den viktigaste faktorn när det kommer till att göra ett beslut, men det kan bli mer kritiskt när du väl har kommit igång med ditt lärande: det är bäst att studera ett språk där du har dina hjälpredskap du tycker är bäst. Om du tycker om en speciell app, var då säker på att ditt nya språk finns där.  Tycker du om att studera med någon, hitta någon som tycker detsamma. Ju lättare det är för dig att använda dig av dina favorit-studiemedel, desto fortfare kommer du att lära dig.

Lär dig ett unikt språk

Ett annat sätt att välja språk på är att välja ett unikt språk som väldigt få människor kan. På det sättet sticker du ut från mängden och fångar människors uppmärksamhet. Var medveten om att hela processen kanske blir långsammare och lite svårare, men att simma sig igenom språkhorisonten kanske ger dig det plusset i kanten du behöver.

Kör hårt!

Utveckla dina språkkunskaper med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig