GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 vardagsknep som lär dig ett språk

5 vardagsknep som lär dig ett språk

Effektiv språkinlärning händer inte bara i ett klassrum. Forskning visar att nyckeln till livslånga språkkunskaper är att bli ett med språket. Det kan uppnås genom att studera utomlands och på så sätt bli en del av den lokala kulturen men det finns också en rad vardagsknep som kan hjälpa dig med språkutvecklingen.

Här är våra 5 enkla vardagsknep som hjälper dig att förbättra dina språkkunskaper!

Ändra ditt språk på telefonen

Det här knepet är väldigt enkelt. Vi spenderar mer än 5 timmar per dag på våra telefoner – det är mycket tid som hade kunnat användas till att lära sig ett nytt språk.

Testa att ändra dina språkinställningar på telefonen till det språk som du vill lära dig. Det här kommer få dig att förstå användbara ord som du ser varje dag, så som datum och väder. Du kommer tvingas till att tänka på det nya språket och problemlösa varje gång du får en notifikation…

Läs barn- och ungdomsböcker

Läsning är ett bra tillvägagångssätt för att känna igen korrekt grammatik, meningsbyggnad och stavning. Att ta sig an en komplicerad deckare direkt kommer inte hjälpa eftersom nivån kommer vara för hög men att däremot läsa en barn- eller ungdomsbok är det ultimata sättet påbörja sina språkstudier. Barnböcker är utformade för att hjälpa barn lära sig läsa och skriva och utforskar språkets grunder som dåtid, nutid och framtid på ett exemplariskt sätt.

När du är redo att ta nästa steg är ungdomsböcker det du ska satsa på. Du kommer uppslukas av fängslande handlingar och starka karaktärer men ändå kunna följa med i språket, perfekt för en språkstudent!

Lyssna på podcasts för nybörjare

Ännu ett bra sätt att förbättra din grammatik men även uttal är att lyssna på podcasts på det språk du studerar. Oavsett om du lär dig att parler en Français, Deutsch sprechen, or to speak English, finns det en rad kostnadsfria podcats att lyssna på oavsett språknivå.

I takt med att dina språkkunskaper förbättras kan du testa att lyssna på kändisnyheter eller korta nyhetspodcats för att testa din förmåga att diskutera aktuella händelser (det här kommer få dig att känna dig så smart!). Det är alltså hög tid att sätta på sig hörlurarna vid varje tillfälle som ges; när du springer till bussen, när du går en promenad eller fixar hemma.

Följ lokala influencers

Det bästa med det här vardagsknepet är att du kan anpassa det efter dina intressen. Oavsett om du är intresserad av resa, skönhet, mode, film, vetenskap eller teknik – börja leta efter lokala inluencers inom den branschen att följa på sociala medier. Nästa gång du öppnar TikTok eller Instagram kommer du att lära dig massor samtidigt som du underhålls! Det här vardagsknepet kommer hjälpa dig att förfina regionala uttal, hänga med i samtida uttryck och utveckla specifikt branschspråk.

Använd Netflix som klassrum

Är du redo att förbättra ditt uttal i ett annat språk och öva på att följa konversationer? Testa Netflix & Learning (det kommer snart ta över Netflix & Chill, vi lovar…). Att titta på TV räknas definitivt som att göra läxor. Komediserier är extra bra för att förstå sociala normer och hur humor skiljer sig mellan olika länder. Brittiska TV-serier är kända för sin sarkasm exempelvis medan amerikanska serier är större inom slapstick-komedi.

Börja med att titta på din favoritserie på språket du studerar med undertexter; du kommer redan veta vad som ska hända men du kan följa dialogen genom både tal och text. Nästa steg är att testa en serie som har skapats i det språket du studerar och sist men inte minst, ta bort undertexterna… Voilà! Nu är du så gott som flytande i ditt nya språk.

Ta dina språkkunskaper till nästa nivåStudera utomlands
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer