GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

DET OVÄNTADE MED AUSTRALIEN

DET OVÄNTADE MED AUSTRALIEN

När du hör ordet Australien ser du kanske en söt känguru och koala framför dig och den där surfbrädan på vågorna. Det är sant, men det finns faktiskt mycket med Australien som är ganska så oväntat om du själv inte varit där. Här kommer en Australien guide för dig som ska dit för första gången!

VÄRMEN

Tro det eller ej, men det är faktiskt inte alltid varmt i Australien! Svenska mått mätt kan man nog säga att det över lag alltid är varmt under dagtid. Men under vintermånaderna (vilket löper över vår sommar) så kan det bli minusgrader på nätterna. Eftersom Australien är ett land som är byggt för värme kan det vara värt att packa ner en extra tjock pyjamas att sova i under denna tid eftersom isoleringen i väggarna nästan är obefintlig. Detta innebär att det kan bli superkallt inomhus under denna tid om du inte har luftkonditionering.

…NÄR DET BLIR FÖR VARMT

Beroende på var i Australien du är så beter sig klimatet lite annorlunda. Ju längre norr ut i landet du kommer desto mer tropiskt klimat blir det. Det kan vara varmt i hela Australien men i den tropiska delen kan du få uppleva att det blir så pass varmt att det till och med bränner på huden av blåsten. Okej, det är inte så farligt som det låter men det är bland den märkligaste känslan du någonsin känt. Tror aldrig man tidigare har upplevt vinden bete sig så även om man spenderat tid på tropiska platser.

MATEN

Australiensarna är galna i ”sausage sizzle”. Det är alltså grillfest med korv, grillad lök och bröd med ketchup och senap. När det finns tillfälle skapar de en fest och drar ihop alla till denna korvfest. Något annat oväntat med maten är att du på McDonalds hittar väldigt annorlunda hamburgare. Australiensarnas specialitet när det gäller burgare är att servera dem med ett stekt ägg och rödbeta på. Mycket märkligt, jag vet! Men det bästa… Fanta kommer i fryst variant! Underbart för en dag på stranden.

KÄNGURUN

Den är inte bara gullig att se på, den är konstigt nog även god att äta. Ja du hörde rätt! Australiensarna äter känguru. Den kommer i alla varianter från köttfärs till stor stekbit. Om du kryddar köttet tillräckligt är det märkligt nog riktigt gott.

SÄKERHETEN

Det är inte bara bra koll på säkerhet på tillställningar det är även god säkerhet kring ormar. Det finns ormkillar du kan ringa till i städerna om du mot förmodan råkar se en orm mitt i staden. Detta innebär alltså att storstäderna är helt orm-fria om du inte mot förmodan skulle bli den som råkar springa på en nykomling.

BARFOTATRENDEN

I princip kan australiensarna gå barfota var som helst. Bli inte överraskad om du hittar en och annan barfota i matbutiken som gör sin veckohandling. Här är det så avslappnad attityd att till och med flip-flops är tillåtet på arbetsplatsen.

Åk och upplev saker från denna Australien guide med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig