Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

EF Exchange Story- Lovisa berättar om sitt utbytesår i USA

EF Exchange Story- Lovisa berättar om sitt utbytesår i USA

Ända sedan jag var liten har USA lockat mig, och att åka iväg ett år som utbytesstudent har varit givet. Jag har alltid fått väldigt mycket stöd från mamma och pappa som uppmuntrat mig att ta klivet ut i världen. Jag kom tidigt i kontakt med EF och kände mig väldigt trygg då jag fick så bra hjälp genom hela processen, som var väldigt lång med en massa saker som skulle förberedas och fixas. Allt kändes samtidigt väldigt spännande och pirrigt då EF alltid höll mig uppdaterad. Efter många möten, besök på ambassaden och mycket pappersarbete var det äntligen dags. Jag skulle lämna mitt liv i Sverige för att åka till USA och starta mitt utbytesår, äntligen skulle det bli min tur.

Min värdfamilj

Jag spenderade mitt år i North Carolina och bodde tillsammans med min värdfamilj och en annan utbytesstudent från Italien. Det kändes skönt att ha honom vid min sida under året. Han var en trygghet för mig, samtidigt som jag var en trygghet för honom. Vi gick igenom samma stora omställning och hade liknande känslor under året. Vi klickade direkt och det tog inte lång tid innan vi var som syskon. Vår värdfamilj var verkligen helt fantastisk och välkomnade oss på ett jättebra sätt, vilket gjorde det hela lättare redan från början.

Livet på High School

Att gå på High School var en unik upplevelse. Mycket kretsade kring aktiviteter och sporter, vilket de flesta ägnade sig åt utanför skolan. För de amerikanska eleverna var sporten mycket viktig för att sedan efter High School kunna söka vidare till college genom olika stipendier. Jag var med i skolans fotbollslag och vi tog oss faktiskt hela vägen till State Championship, vilket var bland det bästa upplevelserna jag någonsin upplevt! Vi spelade finalen på en jättefin collegearena och matchen sändes på TV. Det var en unik och mäktig upplevelse som inte alla får vara med om, som jag är så glad att just jag fick ta del av. Många där hemma trodde att jag åkte till USA för att spela fotboll, men det var inget som jag planerade, utan det bara blev så. Men jag är väldigt glad att jag tog chansen.

Ta vara på tiden

Mitt utbytesår har gett mig så otroligt mycket och jag fick verkligen lära mig att stå på egna ben. Jag kom tillbaka till Sverige med ett mycket bättre självförtroende som jag fick av att behöva klara mig själv på egen hand. Jag tänkte att jag inte kunde förlita mig på mamma och pappa hela livet, vilket var det som gav mig modet att våga åka iväg. När man flyttar helt själv ett år till ett nytt land lär man känna sig själv på ett nytt sätt och jag såg det som en nystart.

Mitt tips till dig som ska åka iväg är att inte höra av dig till din familj i Sverige så mycket. Lev ditt liv i USA, så får du leva ditt Sverige-liv när du kommer hem, för det går inte att leva båda två samtidigt. Ett annat tips är att våga säga ja ja, JA till allting, och var positiv! Jag försökte påminna mig själv att jag inte ville komma hem efter 10 månader och ångra att jag inte gjorde något jag kunnat sagt “ja” till. Jag hade ju trots allt bara ett år på mig, så jag ville passa på att uppleva så mycket som möjligt. Jag uppmuntrar alla där ute att våga ta klivet ut i världen, det finns så mycket att se och uppleva! Jag tackar mig själv och EF för att vi gjorde detta möjligt tillsammans! I did it!

Av: Lovisa Fåhræus, utbytesstudent i USA 2016/2017

Läs mer om Lovisas utbytesår på hennes blogg!

Åk på ditt livs äventyr som utbytesstudent!Beställ en gratis broschyr här!

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentberättelser

“Aloha Honolulu!”
Elise top 5 tips i Brighton!