Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

En snabb guide till det kinesiska nyåret

En snabb guide till det kinesiska nyåret

Är du sugen på att följa med på en av de bästa festerna mänskligheten har att erbjuda (jag menar, en tredjedel av världen firar)? Om du inte har någon aning om hur, var eller när festligheterna sker, hittar du allt du behöver veta här.

När börjar festligheterna?

Enligt den Gregorianska kalendern (den kalender vi använder!) är årets sista dag den 31 december. Men det kinesiska nyåret varierar från år till år. Det är för att kineserna följer lunisolarkalendern och nyår infaller därför mellan den 21 januari och 20 februari. Festligheterna pågår i 15 dagar – från nymåne till fullmåne.

Var hålls festivalerna?

Som sagt, en tredjedel av världen firar det kinesiska nyåret. Högtiden firas, förutom i Kina, i Vietnam, Taiwan, Indonesien och Filippinerna. Det kinesiska nyåret är faktiskt den mest trafikerade högtiden i världen, då miljarder människor reser för att spendera högtiden med sin familj.

Vilket djur ska man hedra?

Varje år i den kinesiska kalendern är representerad av en av de tolv zodiak djuren. Beroende på vilket år du föddes i så sägs det att du kommer ha några av djurets egenskaper. Läs mer om det här!

Hur förbereder man sig?

Storstäda ditt hem och boka tid hos frisören innan nyårsdagen. När du städar ditt hem ”sopar” du bort all olycka och bjuder in lycka i hemmet. Med en ny frisyr kan inte de onda andarna känna igen dig, och därmed följer de inte efter dig in i det nya året.

Men du måste planera alla hårrelaterade aktiviteter noga! Om du tvättar håret på nyårsdagen kommer all tur och lycka försvinna ner i avloppet. Det gäller även om du har skulder, ansöker om ett lån, är för nära saxar eller gråter – allt det är dåliga tecken.

Hur ska man klä sig?

Se till att klä dig i rött eftersom det stoppar olycka. All din klädsel under högtiden bör vara så röd som möjligt – även underkläderna.

Vad ska man säga?

“Gott nytt år” på kinesiska är “Xīnnián kuàilè” 新年快乐 (uttalas sshin-nyen-kwhy-luh).

Vad ska man äta?

Eftersom festen håller på i 15 dagar finns det många dagar att samlas runt matbordet. I den kinesiska kulturen är nummer åtta ett turnummer och under de flesta middagarna serveras det åtta olika rätter. Det kan vara fisk för att ge tur eller en glaserad anka för att garantera lycka. Långa nudlar och långbönor representerar ett långt liv, och mandariner och pomelos ska ge rikedom och tur. Sötade risbollar äts oftast på den 15de dagen av högtiden och representerar samhörighet.

Om du vill nå framgång ska du äta massor med dumplings. De ser nämligen ut som mynt och kan hjälpa dig om du vill tjäna mycket mer pengar under det nya året.

Vad ska man se mest fram mot?

Lyktfestivalen med drak- och lejondanser visar att festligheterna är på väg mot sitt slut. Det är vackert och spektakulärt och bör ses med egna ögon. Drakar och lejon dansar i paraden för att skrämma bort onda andar och locka fram tur, visdom och ett långt liv. Lyktorna kommer i alla former, storlekar och material – med gåtor att klura på.

För att se till att varje ond ande har skrämts bort slutar festivalen med vackra och storslagna fyrverkerier som lyser upp himlen.

 

Bild: Christopher A. Dominic, Flickr / Creative Commons

Upplev Kina med oss!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Kultur