GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Pedalkraft: 10 engelska cykeltermer du bör känna till inför Tour de France

Pedalkraft: 10 engelska cykeltermer du bör känna till inför Tour de France

Det årliga cykelloppet Tour de France fängslar miljontals människor över hela världen genom att visa upp den otroliga atleticism och beslutsamhet som finns hos världens främsta cyklister.

Oavsett om du är en erfaren cykelentusiast eller en nybörjare inom sporten, kommer det att underlätta om du bekantar dig med några viktiga engelska cykeltermer, för att verkligen uppskatta surret och spänningen i detta globala evenemang som hålls i Frankrike varje år.

Om Tour de France

Cyklister i Tour de France-loppet tävlar under 23 dagar i juli. Stäckan är ungefär 3 600 kilometer i Frankrike, och dyker då och då in i närliggande länder. Mycket av rutten är längs bergig och brant terräng. Cyklisterna är internationella och kommer i år från mer än 25 olika länder.

Precis som andra internationella sportevenemang tar Tour de France världen med storm varje år. Netflix släpper till och med en dokumentär om toppar och dalar av det actionfyllda evenemanget (håll utkik efter EF Education-EasyPost-teamet medan du tittar!). Eftersom cykelfans ofta talar lite av ett eget språk är det viktigt att kunna termerna för att hänga med på vad som sägs.

Från dynamiken i "the peloton" till modet hos "breakaway" cyklister - att kunna cykelspråket kommer att göra din Tour de France-upplevelse bättre. Börja med dessa 10 nyckelord och fraser för att låta som ett proffs på nolltid.

1. Bidon

När man cyklar långa sträckor är vätskebalansen avgörande. En "bidon" är en vattenflaska som används av cyklister för att inte bli uttorkade under loppet. Dessa flaskor innehåller ofta vatten eller speciella sportdrycker för att fylla på med vätskor och elektrolyter.

2. Breakaway

Tänk dig en vågad cyklist som plötsligt accelererar och tar avstånd från pelotonen – det är en "breakaway"! En sådan inträffar när en eller flera cyklister bestämmer sig för att ta ledningen och bryta sig loss från gruppen. Det kräver en blandning av skicklighet, strategi och ren beslutsamhet för att hålla ledningen och ligga steget före.

3. Bonk

Denna term används för att beskriva en cyklists värsta mardröm – att plötsligt tappa energi på grund av otillräcklig näring eller dåligt tempo. När en cyklist "bonks" träffar de en imaginär vägg och upplever extrem trötthet, vilket gör det utmanande att fortsätta cykla.

4. Cadence

"Cadence" hänvisar till den rytm eller hastighet som cyklisten trampar i. Det mäts i varv per minut (RPM). Att hitta rätt kadens är avgörande för optimal prestation, eftersom det hjälper till att hålla ett jämnt tempo och förhindra muskeltrötthet.

5. Domestique

I Tour de France har varje lag sin stjärncyklist, men bakom varje framgångsrik cyklist finns ett team av dedikerade "domestiques". Det kommer från det franska ordet för tjänare, och är en cyklist som osjälviskt stöttar sin lagledare genom att hämta vattenflaskor, ge skydd och till och med offra sina egna chanser till seger för lagets bästa.

6. Drafting

"Drafting" är en strategisk teknik som används av cyklister för att minska vindmotståndet och spara energi. Genom att tätt följa efter en annan cyklist kan cyklister dra fördel av vindskuggan som skapas, vilket gör att de kan trampa mer effektivt och hålla högre hastigheter.

7. King of the Mountains

Det är inte bara snabbhet och uthållighet som är viktigt – det handlar också om att ta sig fram genom bergsterrängen. King of the Mountains-tröjan delas ut till den cyklisten som utmärker sig i att ta sig uppför branta sluttningar med beslutsamhet och snabbhet.

8. Lanterne Rouge

Tour de France handlar inte bara om att vinna; det handlar om känslan av att ha åstadkommit något stort. "Lanterne Rouge" tilldelas den cyklist som avslutar loppet på sista plats. Denna till synes tvivelaktiga ära bär på en anda av uthållighet och beslutsamhet, som hyllar ansträngningarna från varje cyklist som slutför den ansträngande resan – även om de slutar på sista plats.

9. Peloton

Föreställ dig en svärm av bin som surrar tillsammans – pelotonen är en liknande syn i cykelvärlden. Det hänvisar till huvudgruppen av tävlande som cyklar tillsammans i grupp under ett lopp. Pelotonen ger inte bara en känsla av kamratskap utan spelar också en strategisk roll och erbjuder skydd mot vindmotstånd.

10. Time Trial

Under tidsprövning tävlar enskilda cyklister mot klockan, med målsättningen att klara en viss bana på snabbast möjliga tid. Denna intensiva händelse testar cyklisters uthållighet, hastighet och förmåga att hålla ett jämnt tempo. Tidsprövningar spelar ofta en avgörande roll för att fastställa den slutgiltiga vinnaren av Tour de France.

Med detta ordförråd är du redo att ta fram din cykelutrustning, eller heja fram ditt favoritlag (vi föreslår såklart att du hejar på EF Education-EasyPost)!

Bredda ditt engelska ordförråd utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer