GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fridas studietermin i Vancouver

Fridas studietermin i Vancouver

Hej mitt namn är Frida och just nu befinner jag mig i Vancouver, Kanada, som jag åkte till i september för att göra en 5 månader lång språkresa till Kanada.

En vanlig dag i Vancouver

En vanlig dag för mig ser oftast väldigt annorlunda ut då mitt schema är olika varje dag. Antingen har jag skola på förmiddagen, eftermiddagen eller som på onsdagar när vi har skola via zoom. Som senast slutar jag 17.20 och som tidigast 13.00, men när jag slutar 17.20 börjar jag kring lunch vilket gör att jag har en hel del fritid. Jag går den allmänna kursen vilket gör att jag bara läser en SPIN class och har därför lite kortare dagar än vissa andra.

En vanlig dag för mig när jag börjar senare brukar oftast vara att jag tar tåget in till downtown där jag möter upp mina vänner på något café där vi kan ta en lunch innan skolan börjar. Om det är fint väder så ligger skolan bara 15 minuter gång från vattnet och att gå där en solig dag längs hamnen i Yaletown är oerhört fint. Efter skolan så finns det aktiviteter nästan varje dag att anmäla sig till. Allt från mindre aktiviteter i skolan till större resor med Discover Canada.

Så exempelvis i måndags stannade jag och en kompis kvar i skolan efter skoltid för då var det anordnat en beer pong turnering vilket var ett jättebra sätt för oss att lära känna alla nya studenter som kom nu efter julen. De dagar vi slutar tidigt brukar vi oftast ta oss ut i naturen och gå en hike för att ta vara på dagen, även perfekt tid då vi hinner se solnedgångar från olika platser. När skolan är så central så finns alltid så många möjligheter att ta sig direkt till skidbacken efter skolan, eller till naturreservat eller andra härliga platser.

Boende i Vancouver

Jag bor i en värdfamilj i fina Richmond! I början var allting väldigt nytt, men såklart, vad annars ska man förvänta sig? Så jag ska vara ärlig att det tog ett tag för mig att känna mig bekväm i någon annans hem men när jag väl kände att jag kunde landa i allting så var jag väldigt nöjd med mitt val. En av de största anledningarna att jag valde att bo hos en värdfamilj är att just få ta del av deras kultur. Uppleva högtider som thanksgiving, halloween och jul som dom firar på ett annorlunda sätt. Sedan är det ju även ett stort plus att dom är modersmålstalare så jag får använda och utmana min språknivå ytterligare!

Pandemin

Till viss del har pandemin påverkat min studietermin men i det stora hela nej. Vi måste ha munskydd hela tiden på alla inomhusplatser, inklusive skolan och även själva matsalen i skolan är stängd. Sedan är det en del aktiviteter som inte gått att utföra på grund av pandemin. Men jag tycker inte det påverkat min upplevelse något faktiskt. Det finns hela tiden saker att göra och EF gör ett grymt jobb genom att hela tiden förse oss med aktiviteter. Om du känner dig osäker att åka nu under pandemin så skulle jag säga att det är inget du behöver oroa dig för. Hela processen att ta sig hit och även att leva här har varit jätte smidig.

Självklart finns det begränsningar, exempelvis att nattklubbar är stängda här fram till mitten av februari. Dock inget som har suttit stopp för vår resa eller hindrat oss från att göra saker vi velat göra. Jag är faktiskt nöjd att jag åkte under den här tiden för det har verkligen inte varit några hinder för mig och jag hade definitivt ångrat mig om jag inte hade åkt!

Val av destination

För mig var tillgången till natur väldigt viktig i mitt val av destination. Hemma i Sverige bor jag i norra delen och är bortskämd med massa natur och tillgången till snö, vilket jag älskar. Så just med Vancouver får man verkligen det bästa av två världar. Man studerar mitt i centrum bland stora byggnader och massa folk. Sen tar man en buss bara 30 minuter norr och kommer till den mest fantastiska naturen kring Grouse mountain, whytecliff, capilano river, deepcove, Lynn valley. Jag förundras varje gång jag kommer ifrån centrum hur sjukt det är att den tillgången och friheten är så pass nära. I grouse mountain är det liksom full vinter medans i staden ingen snö alls, väldigt häftigt skulle jag säga.

Det bästa med att studera utomlands

Det bästa med att studera språk utomlands är helt klart att få uppleva en ny kultur och allt som kommer med det. En vardag bland nya människor med olika nationaliteter, få prata engelska med modersmålstalare, prova all mat som finns här, listan är lång. Men också en av dom största delarna är förstås att du utmanar dig själv. Att ta sig ifrån sin trygghet hemma och bli självständig genom att flytta till ett helt främmande ställe. Jag har verkligen mått jättebra av att få testa mig själv och se om det här är någonting för mig, att bo/studera utomlands. Lärdomarna är så många och jag har fått uppleva så mycket fantastiskt. Min resa är verkligen helt fantastisk och jag rekommenderar alla som har möjligheten att åka att göra det.

Resor utanför Vancouver

Jag har sett mycket av Kanada förutom Vancouver, både under resor med EF men även anordnat resor själv. Jag har åkt med EF på en 4 dagars resa till Tofino ute på Vancouver Island. Vi bodde på ett jättefint spahotell i Ucluelet där filmerna Twilight faktiskt spelades in. Där kunde vi surfa, paddla kanot till en regnskog och åka på valsafari bland annat. Ett oerhört vackert ställe! Utanför EF har jag åkt till Whistler 2 gånger som är ett skidparadis. Vinter OS hölls där år 2010 och det är en supermysig turistig skidort! Sedan har jag och några andra flugit till Calgary, Alberta, för att stanna där i 4 dagar. Där tog vi en buss till staden Banff och lake Louise för att ta del av Rocky mountains. Helt klart min favoritdestination här. Wow alltså!!

Calgary var också en superfin stad, jag skulle beskriva den som en lite mindre och tystare version av Vancouver. Absolut sevärd! Eftersom jag älskade Banff så mycket så gjorde jag en till resa dit. Min bror, jag och min pojkvän hyrde bil och körde 11 timmar för att ta oss till Banff. Bara hela bilresan var fantastisk där vi fick se alla städer längs vägen. Sedan stannade vi i 4 dagar där och firade nyår. Sedan är även planen att flyga till Toronto nästa vecka med några vänner! Väldigt exalterad över det!

Bästa minnet från Vancouver

Det är svårt att välja ett minne. Jag har träffat så många fantastiska vänner här som gjort min tid här så bra den kunnat bli. Allt jag fått ta del med dom kommer jag aldrig någonsin glömma. Jag är så oerhört tacksam över allt jag fått uppleva här med så underbara människor. Om jag måste välja så är det nog min första resa till Tofino, för det var då jag fick lära känna dom vänner jag umgåtts med varje dag sedan dess.

Vill du också studera utomlands?https://www.ef.se/pg/
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig