Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Fun facts om pingviner

Fun

Det är omöjligt att inte älska pingviner, i synnerhet efter att ha tittat på filmen Happy Feet från 2006. Men vad vet du egentligen om denna dansande fågelart som inte kan flyga? Jag har hittat 8 fun facts om pingviner som de flesta inte känner till.

1. Pingviner kan inte flyga

Pingviner har vingar som andra fåglar, men de är till för att hjälpa pingvinerna att simma och inte för att flyga. Den snabbaste pingvinarten (Gentoo Penguin) kan simma i upp till 35 km/h.

2. Alla pingviner bor på södra jordklotet

Ingen av de 17 olika pingvinarterna bor norr om ekvatorn (ja, förutom de på djurparker…).

3. Hanarna ruvar äggen

När honan har lagt ägg står hanen i kyla och vind och håller äggen varma, medan honan är ute och jagar mat. Kvinnan väljer därför ofta en partner med mycket ”hull” så att partnern klarar att stå länge utan mat.

4. Pingviner byter oftast inte partner

Det varierar från art till art, men många pingviner håller fast vid samma partner livet ut, parningssäsong efter parningssäsong. Likaså är det vanligt att pingviner är lojala till sitt boende och återvänder till samma område som de själva föddes på varje år.

5. Pingviner äter snö för att få i sig vatten

För att få i sig vatten äter pingviner snö. De får också i sig vätska när de är på jakt efter fisk då de sväljer mycket havsvatten. Unikt för pingviner är att de med en speciell körtel bakom öronen kan filtrera ut saltvattnet innan det når blodomloppet. De utsöndrar saltet genom näbben eller med hjälp av nysningar.

6. Pälsen fungerar som kamouflage

Liksom de flesta andra djurarter är pingvinerna hårt utsatta för att bli uppätna. Deras färger verkar på så vis som en typ av kamouflage. Den vita magen reflekterar havets ljusa yta, is och snö och den mörka ryggen skyddar uppifrån och reflekterar havets färg. Pingvinerna tillbringar cirka 75% av sina liv i vattnet och det är därför viktigt att inte bli upptäckt av ett rovdjur.

7. Pingviner känner sig trygga på land

Pingvinernas främsta fiender, det vill säga rovdjur som vill äta dem, bor i vattnet. När pingvinerna är på land känner de sig därför säkra. Av denna anledning är det mycket sällsynt att pingvinerna är rädda för människor, vilket resulterat i att vi kunnat forska kring pingviner i en väldigt stor utsträckning. Men värt att ha i åtanke är dock att man alltid bör vara försiktig med vilda djur och låta dem ha lugn och utrymme för att leva fritt.

8. Den 25 april firas ”World Penguin Day”

Varför inte fira Pingvinernas dag med att beskåda en pingvin? Du hittar pingviner på Antarktis, men också i Angola, Argentina, Australien, Chile, Namibia, Nya Zeeland och Sydafrika.

Hoppas att dessa fun facts om pingviner bidrog till något nytt!

 

Beskåda pingviner i Sydafrika med EFLäs mer

Lär dig ett nytt språk. Välj mellan 12 språk och över 50 destinationer.

Learn more