GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

LA, Hawaii eller New York? Julia tipsar om EF Studieår

LA, Hawaii eller New York? Julia tipsar om EF Studieår

Hur kommer det sig att du ville åka och lära dig språk?

Jag har alltid velat öva upp min engelska då jag ser språk som ett väldigt viktigt verktyg. Språk för människor och nationer samman, och möjliggör kommunikation världen över. Särskilt engelska som talas världen över. Jag funderade även på att studera andra stora världsspråk så som spanska eller mandarin, men valde engelska då jag redan har goda förkunskaper. Att förbättra min engelska skulle gynna mig i kommande studier i Sverige. Jag såg det också som en möjlighet till att lära känna människor från hela världen då jag valde en internationell skola. Jag har lärt mig så mycket om andra länder och andra kulturer.

Var har du varit?

Jag är nu inne på min elfte vecka med EF och befinner mig just nu i New York. Innan har jag spenderat sex veckor i Los Angeles och fyra veckor på Hawaii. Jag hade också chansen att besöka storstäderna San Francisco och Las Vegas som helgutflykter under min tid i Kalifornien.

Hur kommer det sig att du valde flera destinationer istället för “bara” en?

När jag först började genomsöka EFs utbud av resmål samt studietyper föll jag för ett koncept som byggde på att man kombinerade tre destinationer under ett år med EF Studieår. Man kunde både kombinera flera språk i olika länder eller samma språk fast olika städer. Dock kände jag att 6 eller 9 månader var lite väl långt för min del då jag studerar på universitet hemma i Göteborg. Istället valde jag att kombinera ihop min egna resa genom flera språkkurser efter varandra över sommaren.

Hur känns det att åka själv?

Efter att jag tog studenten 2013 har jag rest allt mer, men jag har aldrig någonsin rest ensam. Detta var en helt ny upplevelse, men jag älskade det! En otroligt frihet. Jag var mer öppen för att träffa nya människor och besöka nya, okända platser. Att lämna sin trygghetszon har fått mig att växa som person och vara mer bekväm med mig själv. Vissa dagar har jag till och med gjort utflykter helt på egen hand, i några av världens största städer. Något jag aldrig trodde jag skulle känna mig bekväm med.

Vad har varit det bästa med din resa?

Alla lära känna så många fantastiska människor från hela världen, samt att få besöka så många otroliga platser runt om i USA. Platser jag alltid drömt om att besöka. Dessutom känns det som jag varit i så många fler städer då jag lärt mig så mycket om olika länder och kulturer runt om i världen genom mina vänner. Jag har inte bara lärt mig engelska bättre, jag har lärt mig ord och meningar från mängder av olika språk.

Hur var det att gå i skolan? Var det en bra blandning mellan studier och aktiviteter?

Jag valde en allmän kurs och gick därför halvdagar måndag till fredag. Jag hade alltså mycket fritid och tid till aktiviteter. Samtidigt var klasserna väldigt bra, och lärarna helt fantastiska. Jag lärde mig otroligt mycket på kort tid. Vi hade en del projekt och redovisningar, men det kändes aldrig som något problem då vi tog upp väldigt intressanta ämnen. Vi hade också ofta möjlighet att arbeta med något som vi själva var intresserade av. Jag såg snabbt utveckling och har redan höjt mina språkkunskaper fem nivåer sedan start, vilket är fantastiskt.

Vad saknade du mest när du var där?

Som de flesta andra skulle svara; familj, vänner och pojkvän. Jag tyckte tidsskillnaden var väldigt jobbig då det kunde vara svårt att få till samtal hem. Sedan saknade jag verkligen svensk mat. Jag började också sakna sådana där lustiga saker som fredagsmys med lösgodis, åka spårvagn och dricka gott kranvatten.

Hur skulle du beskriva din resa med tre ord?

Lärorik, inspirerande och life changing.

Läs mer om Julias äventyr här

ÅK PÅ EF STUDIEÅRLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig