Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

6 månader i framtidens land

6 månader i framtidens land

Efter en intervju med Linda Ädelstad som har studerat kinesiska i Shanghai med EF kan jag ju inte erkänna annat än att jag är extremt avundsjuk. Efter att ha bott och studerat en sex månaders intensivkurs i Shanghai kan Linda stolt intyga att man bäst lär sig ett nytt språk genom att bo i landet där språket talas. Självklart har vi tagit reda på lite tips som man inte får missa om man besöker denna coola stad!

Varför Shanghai?

”Kina för mig är framtidens land och kinesiska är framtidens språk då det är ett utav världens mest talade språk efter engelska och arabiska.

Jag beundrar verkligen språket och alla som talar det! Det var en självklarhet att jag skulle åka till Kina och jag är så glad att det slutade med just Shanghai! Det är en internationell stad fylld av studenter, affärsmän och affärskvinnor från hela världen.”

Hur är det att komma till ett land man knappt kan kommunicera med någon till en början?

“Att komma till ett land som Kina som är så olikt Sverige var för mig spännande. Jag jobbade ett 9-17 jobb i butik och drömde mig bort till ett spännande liv där varje dag är ett äventyr. Och just så blev det – att fråga efter vägen, beställa mat och åka taxi blev ett äventyr och du kunde dyka upp någon helt annan stans än vad du försökt förmedla till taxichauffören eller få in en helt annan maträtt på restaurangen än vad du beställde just för att du inte hade rätt uttal.

Så det är självklart knepiga situationer man kan hamna i men allt beror på din inställning, jag ÄLSKADE DET!”

Hur skulle du säga att man bäst lär sig ett nytt språk?

“Att lära sig ett nytt språk är på så många vis svårt och utmanande men samtidigt på lika många sätt spännande och roligt! För mig krävdes det att jag skulle kliva ur min bubbla av trygghet, jag behövde lämna allt bakom mig och verkligen ta in kulturen och språket med öppna armar. Och den detaljen som jag tror är viktigast är att man inte skall vara rädd för att göra eller säga fel, det är de som i slutändan leder till din utveckling.”

Vidare passade jag på att fråga Linda om lite tips man inte får missa i Shanghai – gällande mat, nattliv, shopping och sevärdheter…

Mat du inte får missa?

“Jag ÄLSKAR asiatisk mat så för mig var maten god ÖVERALLT. Jag är väldigt orädd för att testa nya maträtter så vi samlade ofta ihop alla klasskamrater och utforskade alla små restauranger i närheten av skolan som låg vid People Square. Där finns allt från köttfyllda bröd, stekt ris, nudlar, soppor och så vidare.

Annars så är en väldigt bra resturang med italiensk mat som ligger precis vid “The Bund” som i sig är en sevärdhet när solen går ner. Om man blir sugen på lite pasta och kött gjord på europeiskt vis!”

Och Shanghais nattliv..

“Study hard and play hard sa vi alltid! Så efter vi spenderat timmar i skolan så unnade vi oss såklart lite ”play time”. I Shanghai finns det allt från mer avslappnade barer där du kan spela beer pong med dina vänner (exempelvis Ellen’s och Windows spenderade vi mycket tid på) till coola klubbar som exempelvis M1NT som ligger på toppen av en skyskrapa. Där du kan dricka de godaste drinkarna och dansa till bra musik fram till 04 på morgonen.”

Var shoppar man bäst?

“Nanjing road är det solklara valet när det gäller shopping. Här hittar du allt från H&M och Nike till Chanel och Gucci och många många fler. Här finner du också mycket lokala butiker där du finner allt från traditionella kläder och maträtter, kryddor och pinnar som kan vara kul att få med sig hem som souvenir till familj och vänner.”

Sevärdheter man måste se?

“För mig var hela staden nästan en sevärdhet. Men jag skulle vela säga Jiang temple, ett gammalt tempel som ligger mitt bland nya skyskrapor. Hur coolt låter inte det? Annars är TV-tornet en grym utsiktsplats – härifrån ser du nästintill hela staden med dess 24 miljoner invånare. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är ett utav världens högsta torn!”

Linda Shanghai

Vad saknar du mest med Shanghai?

“Det jag saknar mest med Shanghai är nog hur trevliga och hjälpsamma alla människor är. Mina klasskamrater och underbara lärare såklart och sedan staden i sin helhet med billiga taxiresor och goda middagar. Och självklart min värdfamilj. Ja men nästintill allt faktiskt!”

Vilka är dina bästa tips till någon som är intresserad av studera kinesiska i Shanghai?

“Mitt råd till alla som vill studera kinesiska i Shanghai är att köpa en liten ordbok eller liknande så du kan några enkla fraser. Som tack, hej etc. Det kommer verkligen underlätta mycket i längden! Det önskade jag att jag gjorde.

Sen även att man tänker på att ta med kläder för väder, även ett misstag jag gjorde. På sommaren blir det nästan 40 grader om inte mer och på vintern blir det strax under 0 grader!

Utöver det så är mitt tips till dig – TA FÖR DIG! Var inte rädd! Kineserna är väldigt förstående, hjälpsamma och artiga och det jag märkte är att de verkligen uppskattar att du försöker prata språket även om du bara kan något ord.”

Vem rekommenderar du Shanghai för?

“Är du sugen på något annorlunda och kontraster i vardagen så är kinesiska i Shanghai helt rätt för dig!! Det låter klyschigt men att vara flera tusen mil hemifrån i ett land där få talar engelska och du tvingas komma ut ur din tryggetszon gör även att du utvecklas som människa så du lär dig även mycket om dig själv utöver kinesiska.

Har du även ambitioner av att framtiden jobba med business eller liknande så finns det hur många jobbmöjligheter som helst i Kina och hur coolt är det inte då att kunna prata språket?”

Gör som Linda och plugga kinesiska i Shanghai!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentberättelser

“Aloha Honolulu!”
Elise top 5 tips i Brighton!