GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Det är dags att lägga ner telefonen och uppleva världen

Det är dags att lägga ner telefonen och uppleva världen

Det är lätt att förstå varför vi alla sitter fastklistrade i våra mobiler hela tiden. De ger oss direkt tillgång till resten av världen och till alla våra vänner oavsett var de bor. De är behändiga, finns alltid i närheten. De är extremt underhållande och – om vi ska vara ärliga – beroendeframkallande.

Innan du läser vidare, den här artikeln är inte menad skuldbelägga någon, vi sitter trots allt alla i samma båt.

Tidigare i år, när jag bilade genom Italien, så kände jag att något inte var helt rätt. I slutet av resan stod jag framför det lutande tornet i Pisa och kände mig som en idiot. Jag var helt fastklistrad vid min telefon, precis som alla omkring mig. Jag insåg att vi alla kollade på detta magnifika torn genom en skärm.

Det kändes som att jag slängde iväg möjligheten att verkligen uppskatta nuet och att se världen för vad den är. Där och då bestämde jag mig för att använda några av tipsen nedan. Jag kan nu säga att jag upplever världen och det som händer runt omkring mig på ett helt annat sätt.

1.      Slå på flygplansläget

Det är lätt att gå i gamla vanor och öppna dina favoritappar, precis hela tiden. Vi har alla (troligen) spenderat 15 minuter på Instagram, tappa intresset, stängt appen för att sedan direkt öppna den igen.

När du slår på flygplansläget så kommer du inte vara konstant sugen på att kolla på mobilen. Den kommer bara att ladda om vad du redan har sett (om den laddar ö.h.t.) och det kommer förhoppningsvis hjälpa dig att falla ur invanda vanor och påminna dig om att leva i nuet. Dessutom sparar du på batteriet, vilket är bra när man reser.

2.      Köp den minsta möjliga datan

Om tricket med flygplansläget inte fungerar för dig, så kanske risken att förbruka all din data kan fungera. Jag rekommenderar detta för resande som vill köpa bestämd data när de åker utomlands. Genom att köpa så lite data som möjligt så har du tillräckligt för nödsituationer och för att hitta rätt, men inte tillräckligt för att slösa på sociala medier. Ja, du kan ju alltid köpa mer när datan har tagit slut, men är det verkligen värt pengara bara för att se en suddig video av din kompis guldfisk? Kanske, men troligen inte.

3.      Skaffa lite struktur

När jag gick på gymnasiet så hade Facebook precis börjata bli populärt. Du blev vän med alla du kände och skrev statusuppdateringar om viktiga saker som till exempel att du satt ensam på ditt rum och lyssnade på tårdrypande balader… Vi var inte jätteduktiga på sociala medier än, men något vi hade då var en begränsad tillgång och behov av Facebook.

Om du var på en lång semester så behövde du vänta tills du kom tillbaka till din dator för att kunna dela med dig av det. Om du ville berätta något för en vän hemma i Sverige så behövde du vänta tills du var tillbaka på ditt hotell. Du hade bestämda tider när du kunde vara framför skärmen, och om du hade en riktigt bra resa, så var du för uppslukad av att njuta och hade inte tid eller energi till att oroa dig för vad som hände på nätet.

För att hjälpa dig att få ut det mesta av dina resor – att verkligen uppleva den riktiga världen istället för att vara online hela tiden – så rekommenderar jag att du går tillbaka till gamla vanor och det begränsade användet av sociala medier vi hade för 10+ år sedan. Att sätta mobilen på flygplansläge kan hjälpa, men att bestämma sig för att bara vara på dina sociala medier när du är tillbaka på hotellet är ett annat sätt att hålla sig diciplinerad.

4.      Använd en riktig kamera

Jag älskade min Polaroid-kamera (en sådan som skrev ut bilden direkt från kameran). Jag hade bilder på allt och alla jag älskade och på något jag brydde mig lite extra om. Även om jag nu, ett och ett halft decennium senare, har massor av coola och vackra bilder på instagram så är det något speciellt med mina gamla polariodbilder eller de noggrant arbetade, utskrivna och inramade bilder jag har tagit med min DSLR.

Jag värdesätter dem lite mer nu. Kanske för att jag med den typen av kamera hade betydligt färre chanser att få till exakt den bild jag ville än med min iPhone. Både Polaroider och digitala kameror är ett bra val om du vill spendera mindre tid med din mobil, men fortfarande vill ha minnen från dina upplevelser.

5.      Gör en pakt med dina vänner/medresenärer

Vi har alla varit där. Du sitter vid bordet på fantastisk restaurang i den stad du alltid velat besöka med dina vänner. Maten kommer och alla personer runt dig tar fram sina telefoner för att fota lite snabbt för Instagram. Du bryr dig troligen inte ens om att få en bild, men alla andra gör det, så du fotar lite snabbt du med.

Nästa gång, utnyttja den där “grupp-mentaliteten” och be alla att lägga ifrån sig sina telefoner. Några gamla vänner och jag har en pakt med varandra att när vi väl får tillfälle att äta tillsammans så får vi inte använda våra telefoner. Den första personen som plockar fram sin telefon blir tvungen att ta hela notan. Även om det är lätt att falla dit så det en rolig utmaning och en stark påminnelse om att vi alla vill spendera vår kvalitetstid tillsammans utan att bli störda av tekonlogin.

Är du redo att lägga ner telefonen och uppleva världen?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig