GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför du ska lära dig kinesiska

Varför du ska lära dig kinesiska

När jag tänker på det kinesiska språket, åtminstone personligen, börjar jag känna mig överväldigad. Jag kan inte säga de olika “mā, má, mǎ och mà” ljuden och det finns många tecken att memorera. Men kinesiska är faktiskt mycket lättare att lära sig än vad jag eller många andra tror. Språket är så omfattande och växer så snabbt att det faktiskt kan öppna upp flera dörrar till nya möjligheter, karriärer och en ljusare framtid för dig. Visst låter det spännande, eller hur? Här är de fem främsta anledningarna till varför du borde lära dig kinesiska.

1. 1,2 miljarder människor talar språket

Enligt World o ‘Meters, har vi över 7,6 miljarder människor i världen. Av dessa talar 1,2 miljarder kinesiska som modersmål. Det är i grund och botten en av sex människor i världen som pratar kinesiska. Att kunna kommunicera med andra på deras modersmål kan hjälpa dig personligen och professionellt samt öppna upp en helt ny värld med nya perspektiv och idéer till dig.

2. Det är inte så svårt som du tror

Att bemästra kinesiska kan ta ett tag, att nå en medelmåttig nivå där du kan hålla i gång en konversation är faktiskt inte så svårt som du kanske tror. Som jag nämnde tidigare är kinesiska ett mycket “tonalt” språk, men det är också ett kontextuellt språk. Om du inte kan få till rätt ton för några ord spelar det inte så stor roll eftersom att andra kommer förstå sammanhanget i meningen. Du behöver inte heller lära dig att skriva kinesiska nödvändigtvis, tack vare tekniken kan du prata kinesiska via e-post och textmeddelanden med hjälp av Pinyin – ett system som översätter tal till skrift. Det här blir allt viktigare eftersom kinesiska bokstäver tar allt för lång tid att skriva och många infödda talare väljer faktiskt Pinyin-skrivning.

Att komma ihåg alla tecken kan vara lite knepigt men du behöver bara veta 2-3 000 tecken för att läsa en tidning … 2-3 000? Nu vet jag vad du tänker: att memorera tusentals tecken kan tyckas skrämmande men det är detsamma som att memorera något annat språk och om du börjar med tio tecken om dagen, kommer du att få ner det på nolltid.

3. Det kan boosta din karriär i affärer eller turism

Den kinesiska turismen är STOR och den blir bara större. Från Vancouver till Egypten anställer och utbildar researrangörer personal för att de ska kunna betjäna den växande antalet kinesiska turister. I näringslivet skapar Kinas växande medelklass en våg av nya konsumenter och en detaljhandel som är redo för expansion. Kommer du vara redo med språkkunskaper när det är dags?

4. Upplev kulturen

Den kinesiska kulturen är över 5000 år gammal och kinesiska är ett av de äldsta språken som fortfarande används. Den kinesiska civilisationen hade stora inverkningar i konsten och vetenskapen och till och med kinesiska arkitektoniska traditioner respekterades över hela världen. Även idag spelar kinesiskt språk, litteratur, filosofi och politik en viktig roll när det kommer till globala trender.

5. Öppna upp din framtid

Till min sista punkt – för närvarande är Kina den mäktigaste aktören i världsekonomin. Många skeptiker trodde att den kinesiska kapitalistiska modellen inte skulle trivas på marknaden, har det faktiskt visat sig att alla hade fel. Enligt Center for Economics och Business Research är Kina redo att överstiga USA i BNP år 2029. De unga i Kina är också mycket positiva till att världen blir en bättre plats för dem. En orsak är att deras ekonomier blomstrar men de har också förtroende för att tekniken ska utvecklas – vilket är nyckeln till Kinas framgång eftersom den formar framtiden för global teknik.

Således finns det ingen bättre tid att lära sig kinesiska än nu!

Lär dig kinesiska i Shanghai!Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer