GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Ät dig genom staden – 7 tips på mat i Singapore

Ät dig genom staden – 7 tips på mat i Singapore

Singapore, även kallat ”The Lion City” eller till och med “Asiens New York”,  erbjuder en helt magisk matupplevelse där den asiatiska världen möter västerländskta inslag. Denna mångkulturella stad erbjuder en mängd olika maträtter från alla världens kök. Listan skulle kunna göras oändligt lång (särskilt av mig som är matintresserad). Jag ska dock försöka hålla mig till de guldkornen som ni absolut inte får missa! Happy reading!

1. Kaya Toast

Som nummer ett måste jag ändå nämna denna berömda kaya toast då det trots allt var den första traditionella “rätten” i Singapore som jag hörde talas om. På tal om rätt, ni får avgöra själva om ni tycker det räknas som en rätt! Kaya är som en sylt/marmelad gjord på socker, ägg och kokos och den serveras med en centimeter lager av smör mellan två toastade bröd. Jag vet inte hur bra jag lyckats sälja in det till er, men tro mig, det är så gott! Sen är det alltid kul att äta den mat som singaporeanerna äter och på så sätt känna sig lite mer som en del av kulturen.

2. Chicken Rice

En sann klassiker men alltid lika gott. På många food courts i Singapore kan du lyckas få en chicken rice måltid för endast 2-3 dollar (motsvarande 12-18 kr). Food courts hittar du lite överallt i Singapore, men du bör ta dig till China Town! “Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle” är en restaurang belägen i en food court i China Town och denna restaurang har blivit tilldelad en Michelinstjärna. Yes, you heard me!  Det säger ganska mycket om deras mat. Dock är det lite lustigt hur de har bedömt eftersom det ligger minst 10 andra just chicken rice restauranger i denna food court. Dock så måste jag säga att just denna restaurang är det något särskilt med, jag skulle jämföra kycklingen med Bjärekycklingen, ja då förstår ni kanske vad jag menar! Och vet ni vad – här kostar en måltid endast 2 dollar, MEN var beredd på en lång kö.

3. Chilli Crab

Chili crab – en av de mest typiska och ikoniska rätterna som är ett must try om du åker till Singapore. Rätten är helt enkelt en skaldjursrätt där krabban är täckt i en sötstark tomatbaserad sås och serveras med ångade och friterade “buns” (mantous).

4. Satay

Satay är ett samlingsnamn för olika former av grillspett och vi svenskar känner nog igen det från thai haket runt hörnet. Satay har sitt ursprung i Indonesien men har länge associerats med Singapore. Den vanligaste typen är kyckling satay som serveras med en jordnötssås, en klassiker som alltid är löjligt god.

5. Ramen

En japansk rätt som är baserad på nudlar och fläsk – låter inte jättecharmigt men om du har smakat det så vet du själv att det är riktigt gott. Ett hett tips är Tsuta på Orchard Road, och även den har en Michelinstjärna. Med en michelinstjärna tillkommer alltid kö, men låt inte det skrämma dig – väntan i kön är definitivt värd.

6. Indisk mat

Ytterligare något du enkelt kan hitta på alla food courts är såklart mat från det indiska köket. Se upp så det inte blir för starkt bara, “less spicy” räcker inte enligt min åsikt utan det är “non spicy” man får köra på om man  är känslig.

7. Swedish fika

Okej, om du saknar Sverige allt för mycket så kan du faktiskt få svenska köttbullar, skagentoast eller gravad lax även i Singapore.

Upplev Singapore!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig