GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Nytt år – nytt språk? 8 saker som får det att hända

Nytt år – nytt språk? 8 saker som får det att hända

Om du behöver inspiration till det perfekta nyårslöftet som gör 2017 till det bästa året hittills, har du kommit till rätt ställe: att lära dig ett nytt språk borde vara ditt mål inför det nya året. Varför? Jo, i grund och botten kommer det att ge dig superkrafter: du bli mer självsäker, ditt minne blir starkare, att resa kommer att bli avsevärt mycket roligare och sist men inte minst blir du mer attraktiv på arbetsmarknaden och har en större chans till en högre lön! Superkrafter låter i princip som det bästa löftet du kan ge dig själv, eller hur? För att se till att allt går som på räls kommer lite tips till din tid efter ditt val av ett nytt och spännande språk:

1. Ta steg för steg

Jag vill inte vara en glädjedödare, men att lära sig spanska flytande på en vecka eller ibland en månad är svårt att bemästra – men du kanske kan lära dig att räkna till 100 på en vecka eller memorisera hur man böjer 10 oregelbundna verb på 10 dagar?  Ju mer genomförbara dina mål är, destu lättare blir det för dig att nå dem, vilket gör hela din upplevelse ännu mer tillfredsställande. Om du delar upp dina mål i små steg kommer de att bli en del av din vardag inom ett ögonblick, och redan efter några veckor kommer du att börja använda kinesiska ord under ditt träningspass eller prata franska under din dagliga pendling till skolan, utan att du ens tänker på det!

2. Var specifik

Att du vill lära dig engelska är ett jättebra nyårslöfte, men det blir mer effektivt att komma på ett specifikt mål: Kanske vill du lära dig att titta på en amerikansk film utan undertexter i slutet av året, läsa en bok utan ett ordlexikon, eller resa till London och beställa Fish and chips som en äkta britt? Bra (och givande) löften ger goda resultat, så var säker på att dina upplägg för hur du ska lära dig ett språk har ett specifikt mål med små steg hur du ska ta dig dit på vägen.

3. Välj din egen metod

Det finns ett helt hav av hjälpredskap till dina språkstudier – audio filer, podcasts, appar och study abroad-resor eller självklart online- och offline klasser. Var säker på att du hittar rätt metod som fungerar bäst för dig: Om du inte tycker om att studera ensam kanske inte podcasts är den rätta vägen att gå? Istället kan du hitta en studiepartner eller vara med i en språk-klass. Det kan ta ett tag att hitta sin rätta metod eller kombinationen av metoder, men det är en del av din inlärningsupplevelse och det kommer slutligen att hjälpa dig uppnå dina mål.

4. Planera för hinder på vägen

Det kan komma dagar, ibland även veckor, då ingenting känns kul och du är superupptagen med skola eller arbete – italiensk grammatik är det sista du vill tänka på, oavsett hur mycket du än vill till Rom och äta glass medan du njuter av Colosseum. Om du inte har orken eller tiden att oroa dig för adjektiv och adverb är det ingen som höjer ögonbrynen. Bli inte avskräckt av bakslag och ge inte upp din plan – damma istället av dina axlar och fortsätt från där du slutade. Rom byggdes ju inte på en dag, trots allt!

5. Följ dina framsteg

Även om prov inte är särskilt roliga, är det avgörande att hålla koll på dina framsteg. Det finns många appar och skolklasser som har obligatoriska tentor du behöver bli godkänd på, innan du kan gå vidare till nästa steg. Det finns också varierande gratis-prover online som hjälper dig att bedöma din språknivå.
Om du inte vill göra ett test, men fortfarande har bestämt dig för att se en film utan undertext, försök då att se kortare klipp (till exempel trailers) eller tecknade serier för att se hur mycket du förstår.

6. Dela med dig av dina mål

Oavsett om du har en studiepartner eller sitter i ett klassrum kan du automatiskt få en känsla av grupptryck över att få dina läxor gjorda, men om du föredrar att studera på egen hand är det alltid ett bra sätt att berätta om dina planer för familj och vänner. På det sättet får du mer hjälp att ha koll på dina framsteg. Att regelbundet dela med dig av ditt tyska ordförråd är även ett perfekt sätt att motiveras och kan ibland vara den kicken vi alla behöver!

7. Belöna dig själv och ha kul

När du delar upp ditt mål i små steg, blir det lättare att se dina resultat – och mäta dina framgångar. För varje gång du når ett steg, belöna dig själv! Ät din favoritkaka eller köp tröjan du har gått och längtat efter. Självklart kan du också matcha dina nya japanska färdigheter med att gå till en sushirestaurang och öva upp dem i det verkliga livet?

Okej, det finns en till anledning till varför du borde lära dig ett nytt språk under det nya året; det är en av de få beslut vi vet faktiskt fungerar!

8. Ta den direkta vägen och åk utomlands!

Om du vill sätta igång fort och uppleva alla ovanstående superkrafter, är det en perfekt plan att studera ditt val av språk utomlands. Att lära dig ny grammatik och nya ord är mycket roligare medan man upptäcker världen och fyller sitt pass med nya spännande stämplar. Det är bara att inse, nyårslöften blir nog inte mycket bättre än så!

Nytt år, nytt språk? Vi hjälper dig komma igång!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig