GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du packar för ett år utomlands (och varför du borde börja förbereda dig redan nu)

Hur du packar för ett år utomlands (och varför du borde börja förbereda dig redan nu)

Det finns inget som heter för snart när det kommer till att packa för ett år utomlands. Om du packar i sista stund kommer du glömma viktiga saker, packa sådant du inte behöver och stressat slänga ner allt som ligger inom räckhåll i en gigantisk resväska. Vilket troligen kommer leda till att du får betala övervikt på flygplatsen.

Här kommer några tips på hur du packar för ett år utomlands – utan att bli galen (och fortsätta känna dig exalterad) under tiden.

När ska du packa

Börja packa minst några månader innan du åker. Det låter absurt, jag vet, men du kommer snart inse att du inte har alla saker som du behöver och att du måste köpa nya. Att inse detta medan du fortfarande är hemma, och kan köpa dem här, kan vara mer ekonomiskt än att du blir shoppinggalen när du kommer fram till ditt resmål (och när du är där kommer du vilja lägga dina pengar på roligare saker som resor och utflykter).

Om du börjar i tid kommer du slippa panikköpa en ny vinterkappa, som du egentligen inte tycker om, för att förbereda dig på vinterkylan i Tokyo. Du slipper också inse att alla bikinis du annars hade tagit med dig i farten på väg till flyget till Miami, inte passar. Det är mycket bättre att fixa allt sådan i god tid.

Något jag knappt behöver nämna är att du bör packa rena kläder. Se till att du har tid att tvätta och torka allt du vill ha med dig. Då slipper du springa till en tvättomat, med instruktioner på ett främmande språk, det första du gör när du kommer fram.

Vad ska du packa: det viktigaste

Det uppenbara svaret är; ditt pass, ID-kort, konto- eller kreditkort, kontanter och kopior av viktiga dokument, som sjukförsäkring.

Men det finns några andra saker som är minst lika viktiga att komma ihåg när du packar. Först och främst, packa för årstiden du åker till. Det är onödigt att ta med sig vantar om ditt nya hem har 35-gradig värme året om, eller shorts om staden är begravd under 60 cm snö varje vinter. Glöm inte fötterna, det är viktigt med flera par bra skor. Ett par bekväma träningsskor som du kan använda när du utforskar och lär känna din nya stad till fots, är extra bra att ha.

Eftersom du kommer spendera sex månader, eller ett år, med att skapa tusentals minnen och träffa nya vänner, kommer du vilja ha möjligheten att dokumentera dem. Ta med dig en bra kamera om du har en. Annars fungerar det bra med en mobiltelefon, men se till att den har den bästa kameran du har råd med.

Sist men inte minst, googla vilken typ av vägguttag de har i landet du ska till. Du kan behöva en adapter för att hålla din mobil och kamera laddade. Europeiska väggkontakter fungerar till exempel inte i Storbritanniens, eller USAs, vägguttag.

Vad ska du packa: om det fortfarande finns plats i din resväska

Ta med dig några saker som påminner dig om ditt hem. Det kommer göra  att ditt nya hem känns lite mindre främmande. Ta med dig dina favoritlakan, några foton eller kanske en eller två ätbara saker som du inte kan få tag på i din nya hemstad – bara det får dig att känna dig som hemma.

Hur ska du packa

Släng inte bara ner allt i en väska och hoppas på att du har allt du behöver – det fungerar inte när du packar för ett år utomlands.

Lägg allt du vill ta med dig i en att-packa hög under månaderna som leder fram till din resa. När du känner dig redo att börja packa resväskan lägg ut allt du samlat på dig och sortera det i olika kategorier. Det kommer hjälpa dig att få en överblick över vad du har, och vad du kanske saknar. Har du tillräckligt med strumpor? Behöver du verkligen 19 t-shirtar?

Var kritisk och hänsynslös under den här fasen och ta bort allt som du inte behöver eller kommer använda. Se bara till att du har alla nödvändiga bassaker (och dina favoritsaker så klart).

Vilket baggage behöver du

När du åker på en längre resa ska du satsa på en hård resväska. Den är inte bara lättare att bära, även när de är ganska tunga, utan den håller även allt säkert under din resa. Att resa med enbart handbaggage är för lite och en ryggsäck kommer inte var tillräckligt när du förbereder dig för ett nytt liv utomlands.

Kom ihåg att förvara dina värdesaker i handbaggaget. Lägg toalettartiklar i en vattentätpåse i din resväska. Du vill inte ta med dig ditt favoritshampoo bara för att upptäcka att det läckt ut över alla dina kläder.

Förvara viktiga dokument som ditt pass, flygbiljett, kontokort och kontanter i en separat vattentät mapp i en lättåtkomlig ficka i ditt handbagage. Det är också ett bra ställe att ha din laddare på eftersom du definitivt kommer behöva använda den när du landat.

Tips: investera i packnings kuber. De här kubformade ”lådorna” håller dina kläder organiserade  och kommer göra din resväska prydligare.

Åk utomlands i ett år med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig