GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

SLEEPLESS IN SEATTLE – 24 TIMMAR I SMARAGDSTADEN

SLEEPLESS IN SEATTLE – 24 TIMMAR I SMARAGDSTADEN

De flesta känner till regionshuvudstaden i staten Washington från Starbucks, tv-serien Grey’s Anatomy, eller den romantiska komedin Sleepless in Seattle. Dock har staden i nordvästra USA mer att erbjuda än relationsdraman och kaffe – Seattle är en dold pärla och kallas inte Emerald City (Smaragdstaden) för ingenting. (Ok, det kanske beror på överflödet av grönskande och gröna skogar i området.) För att bevisa det ska jag ta med er under en dag fylld av vackra vyer, flygande fiskar och personifierat kaffe.

1. PIONEER SQUARE

Vår turné börjar vid Pioneer Square, det historiska centret i staden. Här, vid Seattles födelseplats, satte de första nybyggarna sina rötter 1852. Mitt på torget står en järnpergola som byggdes 1909 som ett spårvagnsstopp. Bredvid den står Tlingit Indian Totem Pole som påminner besökare om det komplicerade förhållandet mellan amerikanska indianer och europeiska amerikaner. Gatorna runtom Pioneer Square är kända för renässansinspirerade byggnader, flera konstgallerier, vintagebutiker och caféer. Om du gillar historia kan du dyka ner i stadens historia på det närliggande Klondike Gold Rush Museum för att lära dig om varför guldrushen på 1980-talet drog till sig så mycket människor och gjorde Seattle till den metropol den är idag.

2. WATERFALL GARDEN PARK

Nästa stopp är Waterfall Garden Park – en nästan sju meter högt människotillverkat vattenfall på innergården hos de tidigare UPS högkvarteren. Parken är perfekt för att slappna av och låta tankarna vandra iväg: om du stänger ögonen så kommer de 23,000 literna vatten som pumpas genom vattenfallet få det att kännas som om du befinner dig mitt i naturen.

3. COLUMBIA TOWER

För att få ett fågelperspektiv över Smaragdstaden ska du ta dig till Colombia Tower’s Sky View Observatory och njuta av den 360-graders panoramavy som du kan få på 73e våningen. Glöm inte att ta lite bilder så du kan skryta om att du var ungefär 300 meter över trottoaren i Seattle och stod på den högsta offentliga utsiktsplatsen väster om Mississippi. För att få i dig lite efterlänktat koffein, utan att lämna den vackra utsikten, besök Starbucks på 40e våningen. Skål!

4. GUM WALL

Ta ett #EFmoment eller två när du går förbi Seattle Public Library – ett sant arkitektmästerverk – och Seattle Great Wheel, ett pariserhjul vid vattnet. Lägg inte bort kameran för du kommer definitivt vilja visa alla där hemma en av stadens mest populära attraktioner, Gum Wall. Det är precis vad du kan förvänta dig: en vägg fylld av tusentals tuggade tuggummin. Det är lite äckligt, och om jag ska vara ärlig så vågade jag inte sätta mitt tuggummi mitt i alla andras tuggummin, spott och dregel. Men det är väl en del av upplevelsen och orsaken till varför tuggummikonst stannar i folks minnen.

5. PIKE PLACE MARKET

Bara några få steg från Gum Wall finner vi Pike Market Place, stadens äldsta marknad. Sedan 1907 har detta varit en plats för allt fräscht och “lantbrukigt” – från grönsaker till frukt, kryddor och färsk fisk. Det är den perfekta platsen för att ta en lunch samtidigt som du kan höra fiskhandlarna ropa beställningar och kasta fisk innan de slår in den och säljer till kunder. För lite lätt efter-lunch-träning kan du gå förbi marknadens stånd och butiker och besöka Rachel, en 250 kilo tung gris i brons, maskot och spargris som sparar ihop pengar till Market Foundation.

6. DEN FÖRSTA STARBUCKS

Teoretiskt sett har vi redan tagit ett stopp på Starbucks, men världens allra första Starbucks coffee shop, tvärs över från Pike Place Market är ett måste. Här på 1912 Pike Place började 1971 historien om världens största kaffekedja. Denna Starbucks har även behållt en hel del av sin ursprungliga design (inklusive den första bruna loggan), nästan som en resa i tiden driven på kaffe.

7. GENOM POST ALLEY TILL MONORAIL

Med en kaffe i handen tar vi oss genom smala Post Alley med alla dess söta små butiker innan vi fortsätter till Pine Street för att komma till Westlake Center där vi alla går på en Monorail. Denna Monorail byggdes World’s Fair år 1962 och är ett smidigt och roligt sätt att ta sig från centrala Seattle till Seattle Center. Om du känner för att shoppa – se till att stanna till vid Pacific Place, precis tvärs över gatan från Westlake Center: på 31,000 kvadratmeter hittar du allt ditt lilla shoppinghjärta kan tänkas önska sig och din plånbok kan klara av.

8. CHIHULY GARDEN AND GLASS

Se till att ha kameran redo när du kommer fram till Seattle Center och gör ett besök vid Chihuly Garden and Glass, precis vid sidan av the Space Needle. Utställningen öppnade 2012 och visar färgglatt upp Dale Chihulys fantastiska glasskulpturer: det finns åtta gallerier, en trädgård fylld av glasblommor och utställningens höjdpunkt – ett 12 meter högt och över 400 kvardratmeter stort glashus, dekorerat med en 30 meter skulptur som påminner om en blom-girlang. Om du gillar modern popkultur, kolla in EPM Museum of Modern Art, precis tvärs över från Chihuly Garden and Glass. Museumet designades av Frank O. Gehry och du kan hitta allt inom popkultur – från musik till film, litteratur och videospel, samt sällsynta konstföremål som handskrivna låttexter, instrument och fotografier från Seattles egna Kurt Cobain och Jimi Hendrix.

9. SPACE NEEDLE

Vi började dagen med en fantastisk utsikt och vi kommer avsluta vår Seattleturné med ytterligare en – denna gång ovanpå den 160 meter höga Space Needle, en av stadens mest kända landmärken. Om du har tur får du se snötäckta Mount Rainier, en aktiv vulkan och det högsta berget i Washington state. Få en skymt av Lake Union, Elliott Bays färjor och – om du väljer rätt tid för ditt besök – en spektakulär och Instagramvärd solnedgång. #EFmoment

10. TILIKUM PLACE

Vi ska se till att det sista stoppet blir inspirerande: inte långt från Space Needle hittar du Tilikum Place, ett litet men viktigt torg. I dess center finns en staty av Chief Seattle, befälhavare över Duwamish- och Suquamish-klanerna, som enligt legenden arbetade på att bygga upp förhållanden med vita nybyggare samt gav staden dess namn.

Spendera mer än 24 timmar i Seattle!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig