GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Sverige på historiskt låg placering i rankning över globala engelskkunskaper

Sverige på historiskt låg placering i rankning över globala engelskkunskaper

Sverige placerar sig i år på en åttondeplats på listan över länders språkkunskaper, enligt utbildningsföretaget EF som årligen tillkännager världens mest omfattande språkindex. Sverige har befunnit sig i toppskiktet och dominerat listan de senaste tio åren, med placeringar från första till fjärdeplats. Årets placering innebär därmed den lägsta rankningen för Sverige någonsin.

För tionde året i rad släpper utbildningsföretaget EF rapporten EF English Proficiency Index, ett världsomfattande språkindex som kartlägger vuxnas kunskaper i engelska som andraspråk. I årets rapport är det 112 länder som har deltagit med två miljoner deltagare världen över, där Sverige i år tappar stort i ranking. År 2021 är första gången sedan språkindexets start som Sverige innehar en lägre placering än fjärdeplats.

Trots att Sverige har tappat så visar data att engelskkunskaperna i Europa har ökat avsevärt sedan 2011, som i år rapporterar ett   högre resultat än någon annan världsdel.

De fem länder som toppar årets lista är:

  • Nederländerna

  • Österrike

  • Danmark

  • Singapore

  • Norge

Överlag står Sverige stabilt med möjlighet att lära sig språk, både i skolan och privat. Dock finns det ett glapp för de som vill studera vidare direkt efter studenten vid 19 års ålder, då studenter endast kan få studiestöd för språkstudier utomlands från och med juli det år man fyller 20 år. En potentiell åtgärd för att öka språkinlärningen är alltså att minimera det glappet, för att uppmana till språkstudier, säger Erik Stenbäck, Head of Nordics, EF Education.

Enligt språkforskaren Helena Reierstam kan Sveriges drastiska tapp bero på att andra länder har förbättrat sina resultat, snarare än att Sverige blivit sämre, där bland annat flerspråkighet, samt engelskans roll och status kan påverka.

– För att konkretisera har man i Österrike under flera år medvetet arbetat med att stärka engelskans ställning inom utbildning. Detta har även inneburit ett ökat fokus på kompetensutveckling för lärare i engelska, säger Helena Reierstam, språkforskare och lektor, Stockholms universitet.

Helena menar även att det finns fler initiativ till engelskspråkig undervisning bland de länder som ligger i toppskiktet.

– I Sverige är denna typ av undervisning inte reglerad, till skillnad från andra länder och inte heller forskningsbaserad i samma utsträckning. I andra länder får lärare utbildning för att undervisa på engelska i sina ämnen, vilket inte är fallet i Sverige, säger Helena Reierstam.

Fler intressanta insikter från rapporten:

  • Stockholm rankar högst bland svenska städer medan Malmö tappar. Detta trots att närbelägna Köpenhamn innehar en andraplats globalt.

  • Sett till bransch rankar konsulter högst i årets index, medan sjukvårdsindustrin tappar stort från förgående år och hamnar på en sista plats. Även finansbranschen tappar placeringar och går från en andraplats år 2019 till en femtonde plats i årets index.

  • Sedan 2012 har nivån för engelskkunskaper inom näringslivet ur ett globalt perspektiv legat på en relativt stabil nivå, medan gapet mellan olika branscher har minskat med nästan tjugo procent.

  • Män har gått om kvinnor i engelskkunskaper med större marginaler än förgående år, både globalt och i Sverige.

Vill du testa din engelsknivå?Gör språktest
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer