GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Möt Ruth, en 81-årig utbytesstudent

Möt Ruth, en 81-årig utbytesstudent

Du är aldrig för gammal för att resa och upptäcka nya länder! Det låter som en motiverande affisch du kan hitta hos din doktor, men vi har bevis: Möt Ruth från Lugano, en stad i den italienska delen av Schweiz, som gav sig själv en present på sin 80-årsdag och åkte till Hawaii som utbytesstudent. Under tre månader studerade hon engelska, utforskade platserna du kan se på TV-serien Hawaii Five-0 (originalversionen från 60-talet, inte den nya med snubben från Lost och den andra killen från Ocean’s Eleven), och upplevde alla sorters hawaiianska äventyr. Ruth är nu 81 år gammal och hon planerar redan sin nästa utbytesresa. Till Hawaii. Var annars?

Vi pratade med Ruth om hennes relation till Hawaii och varför hon hellre ville åka utomlands på utbyte till andra sidan jorden istället för på en seniorkryssning på Medelhavet.

1. Varför valde du att åka på utbyte till Hawaii?

Jag har sett många filmer om Hawaii och jag har varit fascinerad av ön under en lång tid. Det är därför jag bestämde mig för att utforska den på egen hand. Plus att jag ville förbättra min engelska, även om jag kan det ganska bra redan.

2. Hur reagerade dina vänner och din familj på ditt beslut?

Min familj var riktigt taggad! Utbytesresan var min födelsedagspresent och hela min familj och alla mina vänner stöttade och uppmuntrade mig till den.

3. Var du orolig över något gällande resan?

Nej, det fanns inga bekymmer och jag var inte orolig över nåt.

4. Hur var det att bo hos en värdfamilj?

Jag bodde med ett äldre par och de var väldigt trevliga och hjälpsamma. Det var ett stort hus och jag var inte deras enda gäst – parets dotter och fem andra utbytesstudenter bodde i samma hus. Värdmamman, som var närmare 80, frågade mig en dag om jag var katolik – Jag sa ja, så vi gick ofta till kyrkan tillsammans på söndagar. För att känna mig som hemma började jag baka mitt egna bröd och jag köpte smör, färskost, Nutella och jordnötssmör till frukost – min värdfamilj hade inget emot det.

5. Hur var det, efter alla år, att återvända till skolbänken och att göra läxor?

Jag har studerat engelska i Lugano ett tag så jag är van vid skolan, och det var inte svårt att anpassa sig. Eftersom jag tagit språkkurser i flera år så är jag ganska bra på att prata och förstå engelska.

6. Vilket är ditt favoritminne?

Havet och solen – jag saknar verkligen dem I Schweiz. Jag gillade restaurangerna också: det fanns en kinesisk restaurang där kunderna kunde se hur de gjorde nudlar från grunden. Det var väldigt intressant, och en skål med nudelsoppa kostade bara tre och en halv dollar.


Ruth och hennes klasskompisar hanger på Hawaii. (Hon är första personen till höger om statyn)

7. Vad var den största utmaningen under resan?

Att ta sig fram och tillbaka var ganska utmattande. Min son körde mig till Milano där jag tog ett flyg till London, sedan till Los Angeles och därifrån Hawaii. Varje gång jag skulle byta flyg var jag tvungen att packa upp min laptop och gå genom säkerhetskontrollerna. Flyget tillbaka gick till Los Angeles igen, sedan till New York och tillbaka till Milano. Jag tror det tog ungefär 22 timmar båda gångerna.

8. Vad gillade du mest med Hawaii?

Jag älskade landskapet. Ön var väldigt grön och det fanns blommor överallt. Stränderna på Waikiki var väldigt rena, antagligen för att det inte var tillåtet att röka på stranden. En speciell upplevelse jag var med om var att besöka polisstationen från originalversionen av TV-serien Hawaii Five-0. Jag tittade ofta på den när jag var ung och var förundrad över att det fanns skyskrapor över 25 våningar höga på Hawaii under 60-talet. På polisstationen tog jag bilder och pratade med en polis. Han kände några av originalmedlemmarna från TV-serien, även om flera av dem har gått bort. Hotellet från serien såg precis likadant ut. Jag gjorde flera utflykter också: jag åkte till exempel till Pearl Harbour och åkte ofta buss. Jag hittade dessutom en tygaffär som hade kilometervis med tyg! Jag köpte tyg för ungefär 50 dollar och gjorde blusar, tröjor och alla möjliga saker.

9. Nu när du är hemma igen, hur ofta använder du engelska i vardagen?

Jag använder det inte så mycket, men när jag träffar människor som bara talar engelska så har jag inga problem att prata med dem. Jag talar också franska, italienska och tyska. Jag tittar ofta på engelska filmer som varken är dubbade eller har undertexter. Jag skulle vilja läsa engelska böcker, men jag har inte tid: jag syr mycket och har andra intressen.

10. Hur var det att vara med andra utbytesstudenter?

De flesta av dem var mycket yngre, men jag träffade många fantastiska människor. Jag har fortfarande kontakt med en man från Solothurn, en stad i den tyska delen av Schweiz, och en kvinna från Steiermark-området i Österrike.

11. Vad överraskade dig mest?

Jag blev väldigt förvånad över att påsk inte firades lika mycket som det görs hemma. Jag tog med choklad från Schweiz så jag kunde dela ut det på skolan. EF-personalen blev jätteglada för chokladen, men ingen firade påsk som vi gör i Schweiz.

12. Jag hörde att du planerar en till utbytesresa till Hawaii. När åker du?

Ja, jag skulle vilja åka till Hawaii igen – en hel månad denna gång. Resan beror på min hälsa, såklart. Jag tror nu i november eller nästa februari skulle kunna vara en möjlighet. Jag har redan sagt till din kollega att jag skulle vilja ha ett eget rum.

Var lika cool som Ruth, bli utbytesstudent!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig