GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Vanjas upplevelse av München

Vanjas upplevelse av München

Jag packade ihop mina väskor och såg hur rummet som varit så fullt med liv under dessa 3 veckor lämnades med en dyster känsla när jag stängde dörren och gick ut. Gick ut genom dörren som jag gjort så många gånger tidigare, men den här gången var den sista. Jag gick ut genom ytterdörren och minnet när jag gick in i hemmet för första gången kom tillbaka. Inte kunde jag förstå vilka minnen jag skulle göra där. Minnen för livet.

Om jag hade hört för 2 år sedan att jag skulle åka helt själv till ett främmande land hade jag inte trott på det. Men det är det bästa beslutet jag tagit i mitt liv och nu ska jag dela med mig om livets resa. Jag fick lära mig om kultur i form av allt ifrån ny mat som bratwurst, apfelstrudel och kringlor till olika sevärdheter som slott, kyrkor och byggnader men också historian bakom landet. Jag träffade flera människor som levde i kulturen och därför kom jag väldigt nära kulturen för de som bor där.

Jag fick besöka lokal kultur som t.ex. ölträdgårdar. Jag fick lära mig ett nytt språk. Det är enkelt att sitta i ett klassrum och öva ett språk i form av olika övningar i grammatik, hörövningar, skrivövningar och pratövningar. Men det är en helt annan sak att bara slänga sig ut och bara prata tyska, att sitta på lektioner som förs i tyska och att skaffa vänner på tyska. I början kunde det vara jobbigt, att inte kunna uttrycka sig och vara sig själv på ett annat språk men efter ett tag vande jag mig och kände att språket flöt.

Det var en fantastisk känsla att kunna kommunicera med människor från hela världen. Jag fick ta med mig lärdomar från alla olika kulturer genom andras upplevelser.


Det finns så många lärdomar jag tog med mig men det största var lärdomen om mig själv. Jag fick lära känna mig själv på nytt. Jag hamnade i ett främmande land, med ett hyfsat främmande språk och fick lära mig vem jag var som person. Jag hittade inte bara massa med vänner för livet utan jag hittade även mig själv och det kommer jag ta med mig för livet.

Resan jag bokade i januari var en resa jag såg fram emot, men om jag hade vetat hur resan hade varit, hade väntan innan varit outhärdlig. Jag vet att det är läskigt att tänka att vara själv men det var det bästa beslutet jag någonsin tagit. Om din resa blir i närheten så bra som min så kommer din resa att vara helt fantastisk och du kommer inte ångra det en enda sekund. Så ta valet. Våga kasta dig ut. Boka EF språkresa nu.

Här är några av mina favoritögonblick som visar kulturen och vännerna jag skaffade

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig