GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Bortom Brooklyn Bridge: 10 dolda pärlor i New York

Bortom Brooklyn Bridge: 10 dolda pärlor i New York

Tusentals besökare flockas till New York, och kända sevärdheter som Brooklyn-bridge, varje dag. Konstgallerier, historiemuseum och världskända shower på Broadway håller kulturnördarna nöjda, stora outletbutiker och shoppingcenter lockar shopaholics och restaurangerna tillfredsställer alla foodies. Men livet i ’The Big Apple’ är så mycket mer än alla turistattraktioner och välkända platser. Lär känna det riktiga New York med denna guide som hjälper dig att hitta alla gömda pärlor – rekommenderade av lokalbor med koll på läget.

1. Glassmuséet

I en stad full av museum finns det ett som fortfarande är ganska gömt från turisterna – och det är utan tvekan det godaste. The Museum of Ice Cream – även kallat ’himlen på jorden’ av gottegrisar – bjuder på en interaktiv och god upplevelse. Spendera dagen med att bada i en flod av strössel, vandra genom chokladrum och – bäst av allt – provsmaka den jättestora glass-skapelsen. Muséet öppnar på olika platser, pop-up-style, varje sommar och genom att prenumerera på deras nyhetsbrev, försäkrar du dig om att inte missa var.

2. Gömd tropisk regnskog

Från Central Park till New Yorks botaniska trädgård och alla små parker däremellan. Det är lätt att hitta en grön oas när du tröttnat på betongdjungeln. Att hitta en plätt där du kan vara själv, är dock lite svårare. Men, gömt inuti ett affärskvarter i mitten av Manhattan finns en liten tropisk regnskog. Stora fönster skapar en växthuskänsla och med hjälp av ett system som skapar ånga och kondens av regnvatten bildas ett fuktigt mini-ekosystem där de tropiska växterna trivs och frodas.

3. Bubby’s pannkakor och paj

På nedre Manhattan, erbjuder Bubby’s härliga restaurang en meny som hyllar allt som är traditionellt amerikanskt. Tribeca-invånarna höjer James Beard-pannkakorna (med karamelliserade bananer och rostade valnötter) och surdegs- och blåbärspannkakorna till skyarna, men det serveras också ett brett sortiment av brunch, lunch och middag. Kom förbi när du vill på en hamburgare, nybakt paj eller till och med en drink, och föreviga kvällen i fotobåset i källaren.

4. Explorers club’s högkvarter

Skäm bort din inre globetrotter på den intima och inte så välkända Explorers Club på Upper East Side. År 1904 när den grundades, var klubben ett ställe dit äventyrare och omkringresande kom för att dela med sig av historier och upptäckter. Den fyra våningar höga byggnaden (ett väldekorerat townhouse) är fylld med skatter, artefakter och historiska och kulturella fynd från resor från alla världens hörn. (Varning: Denna superhäftiga dolda pärla orsakar en sjuk reslust!)

5. ’Please don’t tell’ hemliga bar

Undangömda, hemliga barer ploppade upp här och där under perioden då man förbjöd alkohol i USA. Men eftersom de inte längre behöver gömmas, börjar allmänheten hitta till dessa hemliga ställen. Mellan 1st Avenue och Avenue A, finns ingången till ’Please Don’t Tell’, men den är svår att hitta om du inte vet om den. Här går man in i en telefonkiosk, lyfter luren och ringer en signal. Om du får tillåtelse att komma in öppnas en dörr i väggen och du tas med in i en intim bar som erbjuder eleganta drinkar, fantastisk mat och, bäst av allt, en riktigt cool hemlighet.

6. Gömda burgare i ett hotell

Burgare, burgare överallt! Även om det inte är svårt att hitta en bra, saftig hamburgare i New York, är det ovanligare att hitta ett lugnt, eller i allafall turist-fritt ställe att avnjuta en på. Så, vad sägs om ett burgar-ställe som är undangömt (bokstavligen en dold pärla) bakom ett draperi i en omisstänksam hotellobby. Ta dig till Le Parker Meridian Hotel mitt på Manhattan, och njut av menyn som nästan enbart består av hamburgare och cheeseburgare, innan alltför många hittar hit.

7. Shoppa på Brooklyn Night Bazaar

Insider-tipsen säger att när det kommer till att stilla shoppingbegäret, bör du undvika alla folkmassor och istället uppleva det äkta New York genom att byta ut 5th Avenue mot The Brooklyn Night Bazaar. Under fredag- och lördagskvällar säljs, i denna lagerbyggnad, saker från stora som små lokala designers. Men det är inte allt! Kombinera shoppandet med karaoke, pingis, livemusik och smarrigt käk från lokala handlare.

8. Besök Berlinmuren

Det är sant! När Berlinmuren revs 1989 sparades delar av den, och fem av dessa finns nu gömda runt om i New York. En står i lobbyn på ett kontorskvarter på Madison Avenue, en i Kowzky Plaza i Battery Park, en i FN-husets trädgård, en vid Intrepid Sea, Air & Space Museum och en i ’Ripley’s Believe it or not’–muséet på Times Square. Kombinera modern historia med en ovanlig stadstur och upptäck New York genom att besöka alla på en dag.

9. Cilantro’s mexikanska mat

Det här är utan tvekan ett av de bästa ställena i stan när det är dags för en fajita (eller fyra). Cilantro är en liten, tvättäkta mexikansk catina på Upper East Side. Stället är jättepoppis bland de som har koll på läget, på grund av den härliga atmosfären och deras läckra grillade kycklingfajitas. Lämna den stressiga gatan utanför och stig in i denna turistfria oas med mysig träinredning och gratis tortillachips med salsa.

10. En hemlig solnedgång

Varje kväll skyndar hundratals turister upp i Empire State building för att få en typisk bild på New York. Men när det kommer till att hitta Instagram-vänliga ställen är det alltid bäst att lyssna på lokalborna, som ofta vet var den bästa utsikten finns. Vid solnedgången, dra till parken med det passande namnet, Sunset Park i södra Brooklyn för en fantastisk vy över Manhattans spektakulära skyline – inte direkt något du kan njuta av när du är på Manhattan.

Upplev New York med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig