GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 filmer och TV-serier som får dig att längta till din resa

10 filmer och TV-serier som får dig att längta till din resa

Ska du åka utomlands? Bra val. Du har köpt din flygbiljett, din resplan är gjord och du har letat upp lite information om din destination. Nu kommer den värsta delen: att vänta. Räkna ner dagarna till avfärd med dessa 10 filmer och TV-serier som får dig längta till din resa. Och även om du inte planerar en resa just nu så kommer den här listan få dig att vilja det. Nästa steg är upp till dig.

Här kommer 10 filmer och TV-serier som får dig att längta till din resa:

  1. On the Road

Även om du läst Jack Kerouac klassiker från 1957 eller inte, så kommer den här filmen få dig att vilja åka på en roadtrip. Den är baserad på Kerouacs resor runt i USA under sent 1940-tal och hur han blev en framstående person i Beat Generation.  De så kallade ”beatniks” förkastade den konventionella stilen under denna period och förespråkade en mer bohemisk livsstil. Om du uppskattar motkultur är den här filmen en vinnare.

  1. Amelie från Montmartre

Förflytta dig till den vimsiga världen hos en bedårande parisisk kvinna. Se Paris genom Amelies ögon, från Montmartre till Rue Lepic, när hon försöker hitta en kille hon är förtjust i. Hennes försök att bjuda ut honom är utöver vad de flesta av oss gör för kärlek (det är ju en film) men det är fortfarande förtjusande att titta på. Amelies knäppa personlighet och blyga natur skiner igenom i hennes inre monolog som man får följa som tittare. Den är kanske lite för gullig för en del, men du kan fortfarande njuta av den sagolikt vackra filmkonsten och den roliga sidohandlingen om den resande trädgårdstomten.

  1. Before Sunrise

Kärlek vid första ögonkastet. Finns det? Vem vet. Men vem drömmer inte om att åka utomlands och bli kär på en kväll? I den här klassiska filmen med Ethan Hawke och Julie Delpy,  är det två unga vuxna som gör precis det. De möts när de är ute och reser och bestämmer sig för att tillbringa dagen (och natten) tillsammans innan de skiljs åt. Den är romantisk, smart och du får njuta av det vackra Wien i bakgrunden.

  1. The Motorcycle Diaries

En intim inblick i Che Guevaras liv, den här actionfyllda coming-of-age filmen utspelar sig under 1950-talet i Sydamerika. Den är baserad på Guevaras riktiga resebok och man får lära sig om orättvisorna han möter under sin resa.  Orättvisorna och resan formar honom till den revolutionära ledaren han sedan blev.  Den är välskriven och vackert filmad, den här vill du inte missa.

  1. Into the Wild

Baserad på den verkliga historien om Christopher McCandless, den här filmen kommer kanske krossa ditt hjärta. I 1992 så beger sig den 24 årige McCandless ut i vildmarken i Alaska för att fly från det moderna samhället och han tar bara med sig lite mer än 10 kilo ris, ett gevär och några böcker. Vi längtar alla efter frihet ibland, men den här filmen öppnar med frågan: till vilket pris? Det fick mig att tänka på att vi ibland glömmer att allt vi längtar efter finns inom oss redan. Frihet är avgörande, men kontakterna med de omkring oss är det som gör livet speciellt.

  1. BBC Planet Earth

Den här fantastiska dokumentären tar dig runt jorden, från haven till djungeln och allt däremellan. Varje avsnitt är 45 minuter långt och de kommer få dig att vilja bege dig ut och upptäcka världen. Om du kan, kolla in avsnitten i HD, så att du inte missar alla färger och fantastiska detaljer (vattendroppar på blad har aldrig varit så vackert).

  1. Y Tu Mamá También

Roadtrips kan bli stökiga. Två tonårskillar och en kvinna ger sig ut på en roadtrip för att hitta en gömd strand. Den här sensuella coming-of-age filmen tar oss med i deras galna resa genom Oaxaca i Mexiko. Drama växer fram när de börjar acceptera sina känslor för varandra och konsekvenser från tidigare händelser. Det är lite som en såpopera fast utan det dåliga skådespeleriet. Vi får också en glimt av den vackra men kämpande regionen i Mexiko där över 76% av invånarna lever i extrem fattigdom.

  1. Expedition Happiness

Less is more. Det är mottot för ett ungt tyskt par när de renoverar en amerikans skolbuss och kör den från Alaska till Mexiko. Se när de omdefinierar innebörden av ett hem när de dokumenterar sitt liv på vägarna i den nordamerikanska vildmarken. Paret är inte längre tillsammans men det förstör inte den hipster magi som denna dokumentär skapar.

  1. Anthony Bourdain: Parts Unknown

Den här prisbelönta showen med den bortgångna Anthony Bourdain måste man se. Bourdains fantastiska sarkasm möts av hjärtevärmande entusiasm när han reser runt jorden och upptäcker ett smörgåsbord av kultur och mat. Det finns 11 säsonger av den här showen att titta på, mer än nog för att inspirera dig för ditt nästa äventyr. Vila i frid, Tony.

  1. The Secret Life of Walter Mitty

Om du bara ska välja en film från listan, välj den här. Jag hade noll förväntningar inför den här filmen men jag blev hänförd. Ben Stillers karaktär är den klassiska, älskvärda personen i underläge som man sympatiserar med från start. Eftersom jag själv är introvert så relaterade jag till hans sätt att kämpa med att uttrycka känslor och hans sätt att gå in i sin egen värld. Den här filmen blandar mästerligt verklighet med fantasi och tar verkligen vara på de där ”tänk om” tankarna som många av oss har. Den hyllar mod och att ta kontrollen av sitt eget liv genom att göra drömmar till verklighet. Det finns en fantastisk scen när de åker longboard på Island som kommer få din puls att slå snabbare och du kommer springa till närmaste affär för att köpa en.

Det här var våra tips på 10 filmer och TV-serier som får dig att längta till din resa. Behöver du tips om vart du ska åka? Spana in dessa 5 drömresor jorden runt.

Börja ditt äventyr utomlandsLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig