GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du borde veta innan du flyttar till Bristol

10 saker du borde veta innan du flyttar till Bristol

Den påstådda hemstaden till piraten Blackbeard och den faktiska hemstaden till Banksy. Bristol blir mer och mer populärt hos både turister och invånarna i Storbritannien. Här är 10 saker du borde veta innan du flyttar till Bristol.

1. Bristol är en kreativ stad

Bristol har en egen rytm och sin egen identitet. Instrumentera trummor och bas skapades här – kreatörer, filmskapare, tatuerare, musiker och alla som gillar kreativitet kommer verkligen gilla staden. Flytta på dig London – här kommer Bristol, som är snällare för plånboken och har precis lika mycket kreativitet.

2. Det finns mycket att göra

Med sin kreativa självständighet har staden en ung, vibrerande känsla över sig. När du är här får du inte missa Harbour Festival, Bristol Pride Parade, St. Paul’s Carnival, Open Doors Festival och Ballongfestivalen (där samlas massa luftballonger och åker upp i luften samtidigt).

3. Perfekta avstånd

London ligger bara två timmar bort, så det är lätt att besöka huvudstaden över dagen, så slipper du de dyra kostnaderna med hotell. Bristol är också perfekt avstånd ifrån Bath, Stonehenge, Salisbury, Wiltshire och Cotswolds. I Bristol finns det även en flygplats med olika internationella avgångar till både Europa och utanför.

4. Det blir en riktig sommar

Du läste rätt! Det här är en engelsk stad som faktiskt är solig! Faktum är att det är Englands soligaste stad! På sommaren blir det runt 22 grader, så Bristol är rätt stad för dig som vill njuta av sommaren. Under de varmare månaderna får du inte missa att ta ett bad vid kusten.

5. Maten

Samtidigt som du njuter av solen (oavsett årstid), missa inte att testa Bristols matkultur. Alla smaker tas på allvar – allt från vegetariskt, till veganskt och glutenfritt. Välj mellan marknaden, pop-up restauranger, food trucks och prisbelönta restauranger. Åh och glöm inte att avsluta med en gin & tonic från en av stadens många bryggerier.

6. Ta dig runt

Kollektivtrafiken är kanske inte den bästa här, men det gör inget – för staden är som gjord för att cykla och gå. Det finns en del kullar, men också massa fina cykelvägar. Om du måste köra bil, gör det med tålamod, det finns en del enkelriktade vägar, vägbyggen och trafikstockningar – och vi behöver inte ens gå in på parkeringskostnader.

7. Håll dig till vänster

Om du nu kör på vägarna, kom ihåg att i England kör de på vänster sida (precis som i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Japan, Hong Kong och några andra länder). Om du har ett svenskt körkort: goda nyheter – det funkar i hela Storbritannien och du behöver inte skapa ett nytt körkort där. Här finns en guide som är lätt att förstå, om du vill ha mer information.

8. Jobba på

Många olika företag har hittat till Bristol, allt från IT till finans, flygindustrin, motorindustrin, kreativa mediaföretag, många start-ups och självklart turism. Det är lägre löner än London – men med en högre levnadsstandard, är det därför många nyexaminerade och branscherfarna i staden.

9. Banken

Med alla dessa jobbmöjligheter betyder det att du behöver ett bankkonto. Lyckligtvis är det ganska lätt att öppna ett bankkonto i England. Fråga dina vänner eller klasskompisar om deras erfarenheter kring deras banker, så att du vet vilken du ska välja. Sen när du besöker banken tar du bara med dig de dokumenten som behövs. Vanligtvis behöver de också ditt ID-kort och bevis på din adress (exempelvis en faktura från din mejl eller ett brev skickat till dig på din adress).

10. NHS

Du har kanske hört talas om Storbritanniens skattefinansierade National Health Service. Som en utbytesstudent i Bristol kommer det gälla dig också. För att anmäla dig måste du välja en lokal läkare i närheten där du bor och boka ett möte med dem. Där kommer de berätta hur du ska gå tillväga med din ansökan och de kommer vara dina referenser vid eventuella hälsoproblem.

Läs mer om BristolHÄR
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig