Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Saker att göra i München, och anledningar till att du ska åka dit

Saker

Det finns så mycket mer av den sydtyska staden München, Bayerns huvudstad, än sin Oktoberfest. Även fast du bör uppleva den också, så finns det mer att göra än att dricka öl i denna stad. Allt från konst- och teknikmuseum till surfing. Inte övertygad om varför München borde klättra på din lista över framtida resmål? Läs vidare, om saker att göra i München, och anledningar till att du ska åka dit, så kan vi nästan garantera att det kommer ändras.

Engelska trädgården

När man tänker på några av världens största stadsparker är det förmodligen Central Park i New York eller Hyde Park i London som dyker upp först. Men faktum är att Engelska Trädgården i München, är större än dem båda. Parken är ett populärt tillhåll för såväl lokalbor som turister, framförallt under varma sommardagar.
Köp med dig picknick och slå dig ner i det lummiga grönområdet. Och om solen värmer för mycket kan du ta ett dopp i den friska floden Isar, som är en av flera kanaler som flyter genom parken. Tröttnar du på det lugna kan du ta dig till en annan del av parken och…

Surfa

Det är faktiskt sant. Mitt i en storstad i centrala Europa finns det ett utmärkt surfställe. Eisbach vid Haus der Kunst går längs kanten av Engelska Trädgården och är mycket populärt för både surfare och publik. Det är inte saltvatten och sandstränder som man kanske antar att det är när det kommer till surfing, men det kan vara minst lika bra för det. Denna stående våg bildas av en kanal som kommer ut ur en tunnel precis vid det gamla muséet Haus der Kunst (som också det är värt ett besök). Antingen testar du på flodsurfing själv, eller så slår du dig ner vid kanten bland de andra åskådarna, och förundras över konsterna de gör på sina brädor.

Matmarknaden

Börjar du bli lite hungrig? Kanske dags för lunch snart? Häng med bort hit! Till matmarknaden Viktualienmarkt, precis vid Marienplatz. Här kan du strosa runt bland hundra olika stånd och fynda frukt, grönsaker, ost och kött. Är du hungrigare än så serverar de också goda maträtter från det traditionella bayerska köket, och andra internationella delikatesser. Köp med dig det du är sugen på och slå dig ner på matmarknadens egna biergarten, för en riktig tysk vardagsupplevelse.

Restauranger

Om du är mer för bordsservering, är restaurangutbudet inte snålt i den här staden. Precis i anslutning till Viktualienmarket finns restaurangen Spatenhaus an der Opser, som är känd för sitt Bayerska kök. Och den något dyrare restaurangen TIAN, som är känd för sin helvegetariska meny.
Om du är ute efter mer exklusiv mat (och är redo att betala därefter) finns det några guldkorn du ska satsa på. Högst upp i Olympiatornet, 181 meter över staden, ligger den roterande restaurangen Restaurant 181. Men det finns endast plats för 12 middagsgäster, så se till att vara ute i god tid om du vill prova den lyxiga höghöjdsrestaurangen! Är du en riktig finsmakare ska du faktiskt bege dig bort från staden, mot en anonym förort. Där ligger den ikoniska 70-talsrestaurangen Tantris, som har haft två Michelinstjärnor ända sen 1974. Då menyn ständigt ändras rekommenderas avsmakningsmenyn, för en maximal kulinarisk upplevelse.

Sevärdheter

München är ett mecka för kultursuktaren. Intresserad av andra världskriget? Då finns det väldigt mycket att se i och runt München, bland annat det första officiella koncentrationslägret KZ Dachau.
Eller är teknik något för dig? Besöka då istället Deutsches Museum, som är världens största teknikmuseum. Där finns bland annat världens första flygplan, byggt av bröderna Wright. På samma spår, BMW-Welt. BMWs besökscentrum, som är en så storslagen byggnad att man inte alls behöver vara bilintresserad för att det ska vara värt ett besök. Dessutom är det gratis inträde till centret. Det finns även en mängd konstmuseum, som praktiskt nog ligger samlade nära varandra. Så om du är intresserad av konst ska du bege dig mot ”Kunstaeral”.
Du kan också besöka olika vackra slott. Tar du dig en bit ut från stan, kommer du se ett riktigt sagoslott, Neuschweinstein. Som faktiskt var Walt Disneys inspiration till Törnrosa.

Som du märker kan listan göras lång. För att hinna se så mycket som möjligt på ett trevligt sätt, är mitt tips, en guidad cykeltur.

Fotboll

När du ändå är i München måste du passa på att kolla på fotboll. Tysklands mest framgångsrika lag, Bayern München, kommer ju som tydligt hörs från München. De leder just nu den tyska högstaligan Bundesliga och stormar fram i Champions League. Många åker till München enbart för att kolla på fotboll, så om man är på plats tycker jag man bör passa på. Hemmaarenan Allianz Arena rymmer 75 000 åskådare. Och jag kan lova, att även om du inte är intresserad av fotboll, kommer du få rysningar när Bayern gör mål och hela arenan lyfter av hemmapublikens jubel.

Oktoberfest

I slutet av september till början av oktober varje år anordnas världens största ölfestival, eller kanske till och med världens största fest. Oktoberfest, i hjärtat av München. Hundratusentals samlas varje år till denna folkfest, och om du vill uppleva Oktoberfest på plats, se till att boka boende i tid! Man anordnar Oktoberfest i syfte att fira in hösten, och man firar det genom att dricka enorma mängder öl. Så pass mycket att det till och med har hamnat i Guinness World Record, år 1999 då det konsumerades hela 5 800 000 liter öl (?!) under festivalen. Ölen serveras i 1 eller 2-liters krus av män i lederhosen och kvinnor i dirndl-dräkten. Ta plats på någon av alla biergartens runt om i staden, delta i folkfesten, drick öl och ät korv och kringlor. Och vakna upp till världens, kanske största, gemensamma baksmälla.

Upptäck med München med ossLäs mer här

Lär dig ett nytt språk. Välj mellan 12 språk och över 50 destinationer.

Learn more