GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 tips för att hitta på en internationell flygplats

10 tips för att hitta på en internationell flygplats

Resa är kanske det mest spännande du kan göra. Nya destinationer bjuder på nya upplevelser, nya vänskaper och nya maträtter att sluka. Men innan du kan njuta av den nya platsen måste du komma dit först – det betyder att du säkert kommer att flyga genom en internationell flygplats. Oavsett om det är första, andra eller tolfte gången du flyger, är det helt normalt att vara nervös när man ska försöka hitta rätt på en flygplats.

Som en erfaren resenär vet jag att det finns några saker du kan göra för att förbättra upplevelsen. Det här är mina 10 tips för att göra flygresan så härlig som möjligt.

  1. Packa som ett proffs

Det finns förmodligen ingen sämre start på ditt nya reseäventyr än att komma fram till din destination och inse att du har åtta t-shirts, ett par underkläder och omatchade strumpor. När du packar är det bra att packa all basics som du behöver. Sju dagar betyder sju par strumpor, t-shirts, underkläder mm.

Att packa rätt betyder också att du har rätt laddare / adapter för din elektronik. Och precis som du packade tillräckligt med underkläder för att åka på resan, så ska du också ladda ner eller synkronisera tillräckligt med musik och tv-program / filmer så att du kan hållas underhållen på flygresan. Behöver du lite inspiration? Kolla in våra EF Spotify-spellistor.

Resedokument är också oerhört viktiga. Om du vill komma på planet måste du ha rätt identifikation, pass och biljetter. Också stort tips – se till att ditt pass inte har utgått!

  1. Anländ i tid

90% av stressen som är förknippad med flygresan är att komma till flygplatsen försent. Om du har incheckat bagage är det särskilt viktigt att vara i tid. Ja, det kan vara tråkigt när du går igenom säkerhetskontrollen tidigt, men jag lovar att det är 1000 gånger bättre än att stressa. Personligen försöker jag alltid att anlända till flygplatsen 2-3 timmar före start. Om jag får en timme eller så på flygplatsen tar jag tillfället att utforska flygplatsbutikerna.

  1. Säkerheten

Människor blir alltid stressade när det kommer till säkerhetskontrollerna. Om du tänker på det så vill inte de som jobbar på säkerhetskontrollerna heller att något ska gå fel. De vill inte hitta en fickkniv, en hel vattenflaska eller hårspray i väskan. Det är inte kul för dem att skicka dig längst bak i kön och det är definitivt inte kul för dig.

För att undvika dessa obehagliga situationer (för alla) finns det mycket du kan göra för att förbereda dig för att gå igenom säkerheten.
Först och främst, se till att alla dina vätskor passar in i en enda en-liters plastpåse.
För det andra, placera din elektronik på ett lättillgängligt ställe i väskan.
Tredje, sätt din elektronik i en separat bricka med din plastpåse och vätskor.

Om du bara gör dessa enkla saker kommer du att glida genom säkerheten utan problem.

  1. Hitta till din gate direkt

Generellt meddelas din gate på avgångsmonitorerna 45 – 60 minuter före boarding. Om du är väldigt kunnig har du redan ställt in notiser via din flygbolagsapp som kommer att berätta när gateinformationen blir tillgänglig. Om du är som jag och föredrar den traditionella metoden, ta dig till de stora skärmarna, hitta ditt flyg och dess gate. Med din gate noterat och ett larm inställt på din telefon i 15 minuter innan du går ombord (vilket ger dig gott om tid att faktiskt gå till porten) är det bra att gå iväg och utforska terminalen.

  1. WiFi

Detta är kanske den viktigaste funktionen på de flesta flygplatser – gratis WiFi. Vissa har gränser för 30 minuter (grrr) andra är obegränsade (woohoo!). Huvudsaken är att med din mobila enhet i handen kan du nu börja undersöka din destination. Är din transport från flygplatsen bokad? Har du ett hotell? Vill du räkna ut vad namnet på den läckra restaurangen du hört talas om var? Nu har du chans att fixa saker i sista sekund, utforska och planera innan du landar.

  1. Butiker

Choklad, parfym, böcker, sushi, kläder – flygplatser har allt. Människor som säger att de blir uttråkad på flygplatser skrämmer mig. Det är som en vuxen Disneyland. Personligen njuter jag av utmaningen att gå in i en bokhandel och hitta en bok att slutföra innan jag återvänder hem. Jag jagar också efter snacks som kommer att hålla mig mätt under min resa, för jag gillar snacks. Glöm inte att dricka också. Några av dessa flyg kan vara långa!

  1. Flygplatsarkitektur

Flygplatser, är som offentliga parker eller skyskrapor och är utformade för att imponera. Att resa handlar inte längre om att bara komma på planet utan att skapa en upplevelse. Fler och fler flygplatser tänker likadant. Utforska flygplatsen du ska till och se vad de har att erbjuda. Många har terrasser som tillåter dig att titta på planen som lyfter och landar. Andra har botaniska trädgårdar. Andra drar inspiration från kulturen och landskapet i staden de befinner dig i. Detta tips passar bra ihop med tips nummer 8.

  1. Be om hjälp

Om du letar efter något att göra, fråga en anställd för förslag. Ta reda på de bästa ställen att äta, butiker att utforska, konstutställningar och arkitektoniska detaljer att se. Om du har en fråga om ditt flyg är det bästa alternativet att fråga en representant från flygbolaget vid en informationsdisk.

  1. Slappna av

Egentligen är det detta jag strävar efter på en flygplats. Så småningom blir du trött på att gå från butik till butik. Vid det här laget är det dags att hitta en bekväm sittplats, kolla på Netflix och titta på något roligt för att klara av väntetiden.

  1. Ombordstigning på planet

Pip-pip-pip! Där ringer larmet som du satte på. Det är dags att gå till gaten. När du kommer till gaten, se till att du har ditt boardingkort och pass redo. När du har passerat de här sista hindren, hitta din plats, fäst säkerhetsbältet och låt piloten sköta resten. Du är på väg!

Redo att resa utomlands?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer