Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

14 life hacks för resan

14 life hacks för resan

Hur fantastiskt det än är att resa, kan det vara stressigt också. Packa rätt, hålla koll på allt, samtidigt som man befinner sig i en ny miljö. Men oroa dig inte! Vi har samlat 14 life hacks som kan hjälpa dig att bli en riktig reseexpert!

1. Scanna in viktiga dokument

Scanna in viktiga dokument i mobilen som pass, ID-kort, försäkringskort, avtal, hotellinformation osv. Maila sedan dessa till dig själv och en förälder eller pålitlig vän. Om något händer har du alltid tillgång till dessa och kommer att spara massa tid, pengar och magont.

2. Undvik schampooläckor

Undvik en schampooexplosion under resan med hjälp av plastfolie. Skruva av korken, sätt plasten över öppningen och skruva på korken igen – bam! Även om korken råkar öppnas lite kommer detta att skydda mot en schampooexplosion i väskan. För extra säkerhet, lägg sedan flaskorna i en plastpåse innan du lägger dem i necessären.

3. Ring banken

Innan du åker, ring banken och berätta att du ska utomlands. På så sätt kommer de inte oroa sig att någon annan stulit kortet och använder det utomlands – och kommer därför inte att spärra det. Ha även med numret till banken, OM du skulle tappa kortet och behöver spärra det (och inte har tillång till internet).

4. Ha papperskopior i väskan

Det är inte säkert att det finns wifi överallt under resan, så vi rekommenderar att printa ut alla slags dokument du kan behöva, som flygbiljetter, hotellbokningar m.m. Du kan även ta kort på alla dessa, så att de finns i fotoalbumet på mobilen. På så sätt kan du lätt få tag i alla dokument, utan att behöva logga in på internet.

5. Res i dina tyngsta kläder

Om din resväska är för liten, för tung eller du behöver lite extra rum för alla souvenirer du köpt – ta på dig din tyngsta jacka, största tjocktröja och klumpigaste skor när du flyger. Jackan kan förvandlas till en kudde på planet och resten kan du ta av dig så fort du är ombord.

6. Det viktigaste i handbagaget

Koom ihåg två saker: rulla kläderna för att skapa mer plats och packa det viktigaste i handbagaget (laddare, ombyte och andra saker du verkligen behöver, om väskan blir inte kommer fram).

7. Hitta bra gömställen

Okej, det här kommer att låta konstigt, men är faktiskt riktigt bra: göm dina värdesaker, som pengar, smycken och pass, i en blöja eller i en förpackning för kvinnliga hygienprodukter, typ tamponger. Som sagt, det låter knäppt, men det är just därför det är så bra. (Funkar också med godis eller liknande som du inte vill dela med dig av).

8. Sprid ut din förmögenhet

Ha inte alla pengar och viktiga dokument på samma ställe. Om du blir bestulen på en väska, blir du av med allt. Det bästa är att ha en magväska (ja, det är coolt igen), sedan gömma lite av pengarna i skon. Ett tips är att köpa en billig låtsas-plånbok, som lurar tjuvarna, men i själva verket är tom. Vad du än gör, lägg inte bankkorten i passet. Inte heller ID kortet. Sprid ut allt! Var bara säker på att du vet att du själv kan hitta det vid behov.

9. Tomma flaskor

Att hela tiden köpa nya vattenflaskor är både slöseri med pengar och dåligt för miljön. Packa med tomma flaskor i handbagaget, som du kan fylla på efter security check.

10. Klistermärke på

Sätt på ett “ömtåligt”-klistermärke på resväskan. Man kommer inte bara vara mer försiktig med den, förhoppningsvis läggs den högs upp bland väskorna på planet för att inte mosas, och kommer därför att bli avlastad först – och komma först på rullbandet. #winning

11. Använd duschmössan

Har du någonsin varit på ett hotell som erbjudit gratis duschmössor och undrat vem fanken som ens använder dem? Smarta resenärer, that’s who! Dessa halvsnygga huvudbonader är perfekta skoskydd, som räddar resten av dina saker från smutsiga pjucks.

12. Var vilsen som ett proffs

Om du inte vill vara alltför turistig och gå runt med en stor karta, men inte har råd att vara uppkopplad på mobilen hela tiden, ladda ned Google maps över de områden du kan tänkas behöva och gör dem tillängliga offline – så lätt är det att undvika att se förvirrad ut.

13. Kolla efter TV-hörnan

Om du tappar eller glömmer laddare och adapeter, kolla efter en TV – de har ofta USB-ingångar som man kan ladda igenom. Bor du på hotell har de ofta också extra laddare och adapters att låna ut.

14. Lukta fräscht hela resan

När du reser under en längre tid kommer ditt baggage antagligen börja lukta lite, speciellt om du backpackar. Men icke efter att du lärt dig detta. Om man lägger en tvål (tack igen, hotellrum!) i väskan kommer allt att lukta nytvättat och fräscht (trots att det kanske inte är det).

Res till din drömdestination!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor

Guide: Sabbatsår i Asien
10 anledningar att älska Berlin