GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 personer du kommer träffa på ett flygplan – och hur du kommer överens med dem

5 personer du kommer träffa på ett flygplan – och hur du kommer överens med dem

Det sägs att det inte är målet som är det viktiga utan resan dit. Om du någonsin har suttit på en 12 timmar lång flygresa har du kanske ett och annat att säga om det uttrycket… Skrikande barn som springer i gångarna, passagerare som spiller kaffe på dig när vid minsta lilla turbulens. Hela upplevelsen kan vara lite, ja, utmanande.

För att förbereda dig på vad (eller vem) du kommer stöta på på din nästa flygresa, har jag satt ihop en lista med 5 personer du troligen kommer att träffa på ett flyg – och tips på hur du kommer överens med dem.

Armstödstjuven på en flygresa

Det börjar lite oskyldigt. En armbåge som nuddar armstödet du markerade som ditt (vilken du gjorde redan innan de satte sig där). Sedan märker du hur de sakta men säkert tar över mer och mer av utrymmet. Tar du bort din arm från armstödet i en sekund, oavsett om det är för att ta upp något ur väskan eller ta emot något från flygvärdinnan, slår de till och armstödet är borta för resten av resan.

Hur du kommer överens med dem: det är mer eller mindre lag på att alla passagerare kan kräva minst ett armstöd. Om du sitter i mitten och dina grannar har snott båda armstöden finns det inget annat alternativ än att förklara krig. Eller i alla fall att säga till på ett artigt men tydligt sätt. Slå tillbaka genom att ta minst ett armstöd själv.

Pratkvarnen

Du har satt dig ner, boken är uppslagen och du är redo för en lugn flygresa med din bok och en bra film. Pratkvarnen har dock andra planer. Först tänker du att det bara är artigt småprat som kommer tona ut i en bekväm tystnad så du kan gå tillbaka till att slappa. Men så lätt är det inte. Snart kommer du veta hela deras hudvårdsrutin, favoritmacka och namnen på deras 11 kusiner.

Hur du kommer överens med dem: vissa tycker om att prata under flygresan. Andra föredrar att läsa eller titta på film. Om du tillhör den andra gruppen, säg bara så trevlig du kan ”ursäkta att jag avbryter men jag har sett fram emot att läsa/titta på den här boken/filmen i evigheter” och återgå till det du gjorde. Om du är lite rädd för konfrontationer: ursäkta dig och gå på toa, när återvänder ger du dem ett snabbt men vänligt leende och sätter på dig dina hörlurar. Om inget av det här fungerar, låtsas att du somnat. Du kommer långt med några högljudda snarkningar.

Den flygrädda

Du kommer omedelbart känna igen den här personen. Med ett uttryckslöst ansikte stirrar de rakt framför sig medan de håller hårt i armstöden. De hatar allt med hela flygresan. Efter varje plötslig rörelse eller ljud från flygplanet kan du se hur de tittar runt omkring sig för att se om någon annan har panik och de borde dra fram flytvästen.

Hur du kommer överens med dem: från personliga erfarenheter har jag märkt att det brukar vara bäst att låta de här personerna vara. Om någon ser väldigt obekväm ut kan du fråga hur det är med dem. Oftast är det dock bäst att låta dem ta sig igenom flygresan på det sätt de själv föredrar. Att prata med någon kan vara ett bra sätt att distrahera en nervös person på. Om du ser att de verkligen koncentrerar sig på att djupandas eller försöker distrahera sig med musik eller en film ska du inte tvinga fram en konversation.

Affärsmänniskan

De här personerna har flugit hundratals gånger förut och ser ungefär lika allvarliga ut som deras kavajer är skrynkelfria. De verkar hela tiden smått irriterade på de trånga utrymmena och ser ut som att de är osäkra på hur de hamnade i ekonomiklassen. Sina mjukisklädda medpassagerare tittar de på med en lätt missnöjd min.

Hur du kommer överens med dem: I 9 av 10 fall kommer ni helt enkelt existera i en bekväm tystnad. De kommer troligen sitta med datorn eller mobilen och skriva extremt viktiga mejl under hela resan. Kom också ihåg att förundras över skräcken i Affärsmänniskornas ansikten när de ser flygplansmaten. Om de inte vill ha sin mat går det alltid att fråga om du kan få den istället.

Den gosiga

En person med ett väldigt annorlunda sätt än Affärsmänniskan. Den gosiga kommer somna på en gång och direkt inkräkta på ditt personliga utrymme. Det brukar vara ett huvud som lutar sig mot din intet ont anande axel eller, om du har otur, en helkroppslutning. Du kommer börja undra om du någonsin kommer få tillbaka din frihet eller om du är tvungen att bosätta dig på flygplanet för all framtid.

Hur du kommer överens med dem: om du har en annan favoritsysselsättning än att gosa med främlingar kommer ditt mål vara att bli av med dem. För att få bort personen är det mest effektiva du kan göra är att ge personen en försiktig knuff. Bara putta på dem sakta men försiktigt i riktningen de kom från och ta tillbaka din frihet – en gång för alla.

Upplev världen med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig