GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

7 tips för att bota hemlängtan

7 tips för att bota hemlängtan

Helt plötsligt så satt jag där på sängen, i mitt nya rum på andra sidan Atlanten. San Francisco skulle bli mitt nya hem. Jag hade tänkt på detta ögonblick så många gånger. Dagen jag skulle få förverkliga min dröm om att flytta till USA för att jobba som Au pair. Men att flytta in hos en annan familj var svårare än vad jag trodde. Även om USA påminner mycket om Sverige förekom olika händelser där jag tänkte: ”Såhär skulle vi aldrig gjort i Sverige” eller ”Så skulle aldrig mina föräldrar gjort”. Jag skulle respektera min nya familjs regler och mina värdföräldrar skulle givetvis ha förståelse för att jag kom från ett annat land med en annan kultur och andra regler. För att underlätta för dig har jag skrivit ihop mina bästa tips för att bota hemlängtan när den väl slår till.

Här är mina bästa tips för att bota hemlängtan:

1. Våga ta steget och prata med människor som du inte känner

Det är svårt att hitta nya vänner i en helt ny stad. Och ännu svårare i ett helt nytt land! Under min tid som au pair med EF anordnades ”möten” en gång per månad där alla au pairer från hela världen träffades. Vi fikade, bowlade och gick på utomhusbio tillsammans. Det är givetvis svårt att våga ta steget och börja prata med någon som man inte alls känner. Tanken över ”vad har vi egentligen gemensamt?” kan bli påträngande… Men försök tänka att alla som studerar eller jobbar utomlands upplever detsamma. De försöker förmodligen också göra det bästa av sin tid utomlands.

2. Utnyttja dina befintliga vänners nätverk

När jag anlände till min värdfamilj fick jag ett papper med alla au pairer i mitt område och jag var mycket snabb på att själv höra av mig till alla svenskar. Det är ju en extra trygghet att lära känna personer som har samma nationalitet som en själv och det kan vara skönt att prata svenska efter en arbetsdag präglad av engelska. Oavsett om du flyttar utomlands för studier eller jobb kan du försöka utnyttja dina befintliga vänners nätverk. Kanske känner de någon i din nya hemstad? Be vännen att koppla samman er så att ni kan knyta kontakt.

3. Videosamtala

Facetime! Skype! Räddarna i nöden! Det har aldrig varit enklare att hålla kontakten med nära och kära på hemmaplan. Allt som behövs är uppkoppling. Även om ni inte befinner er på samma plats kan ni fortfarande göra saker tillsammans tack vare videosamtal! När jul, midsommar, påsk och födelsedagar inträffar kan samtalen gå varma hem till Sverige. Hela släkten som sitter på andra sidan skärmen kommer utan tvekan vilka höra allt om din vistelse, hur du mår och hur du firar högtiden. Även ett kort samtal med mamma eller bästa kompisen innan läggdags kan göra att man sover gott och bota hemlängtan.

4. Håll dig sysselsatt:

  • Svenska kyrkan, finns på många ställen utomlands. Under min tid i USA var vi ett gäng svenska tjejer som åkte till Svenska kyrkan för att fira lucia, julfikade och dansade runt julgranen. Just vid julen så hade jag väldigt mycket hemlängtan, precis som mina vänner, då är det perfekt att ha varandra nära.

  • IKEA! Tänk att ett möbelvaruhus kan bli ens trygghet och dit man åker när man vill få känslan av att vara hemma. IKEA är detsamma världen över och det kan vara skönt när man har hemlängtan, där är allt som vanligt. Under min tid i USA brukade jag och mina vänner åka hit för att äta köttbullar, äta påsk- och julmat och shoppa i matbutiken. Det är mysigt att köpa med sig våra svenska specialiteter som man tar för givet hemma. Kalles kaviar, sill och svensk fika såsom dammsugare, kanelbullar och svenskt lösgodis till och med. Bjud gärna din värdfamilj eller internationella vänner på en “Swedish night”, där du lagar och bjuder på det du köpte med dig. Mina värdföräldrar var inte alls imponerade av Kalles kaviar dock och de undrade var det var för fel på svenskarnas smaklökar…

  • Researcha efter svensk- eller skandinaviska klubbar nära dig. I mitt fall så fanns det en Young Scandinavian Club i San Francisco som anordnade fester där jag lärde känna många nya människor. Som grädden på moset bjöds amerikaner som har skandinaviska släktingar även in i klubbarna och jag kunde på så vis knyta amerikanska kontakter också. Om du bor nära San Fransisco kan jag tipsa om denna klubben som har en stuga i norra Kalifornien dit vi åkte för att fira midsommar. Vi spelade kubb, dansade runt midsommarstången, lagade mat tillsammans, tältade och hade ett riktigt svensk midsommarfirande som botade min hemlängtan rejält.

5. Berätta om dina traditioner

Prata med dina värdföräldrar eller med dina nyfunna vänner om de traditioner som du är uppvuxen med och roliga saker din familj brukar hitta på, förhoppningsvis kan du ta med dig något nytt till deras liv. Glöm inte heller att vara öppen med ditt välbefinnade och hur du mår. Berätta för dina nära i din stad om du är ledsen – det känns alltid bättre att få det sagt än att hålla det inne. De får dessutom förståelse för om du skulle bete dig annorlunda under arbetstid eller i skolan.

6. Erbjud din familj att komma och besöka dig

Det bästa för att bota hemlängtan, utan att behöva åka hem, är att dina kära kommer och hälsar på dig. De är säkerligen supernyfikna på hur det ser ut där du bor, hur familjen är och vem dina nya vänner är. Prata med din värdfamilj om de kan komma på middag så de kan få se hur du bor och lära känna varandra. Det kan vara väldigt skönt för dina föräldrar att se att du är i trygga händer då de förmodligen går runt med oro i kroppen. Försök att planera med din värdfamilj så att du kan få vara ledig några dagar så att du kan få chansen att tillbringa så mycket tid med din familj som möjligt. Efter detta så kommer din hemlängtan att ha lagt sig, du kommer vara redo för nya tag och äventyr!

7. Omringa dig med personer som du mår bra av

Mitt sista tips är att omringa dig med vänner som får dig att må bra och tänka positivt. Vänner som gör tiden utomlands en tid som du aldrig kommer glömma! Prata med varandra om hemlängtan, hitta på roliga saker och fira de varandras traditioner tillsammans. De vänner som jag träffade för fem år sedan, är fortfarande mina bästa vänner. Vi delar ett band, ett äventyr som många av mina kompisar i Sverige inte förstår. Och glöm inte att ‘hemma’ kommer alltid finnas kvar så glöm inte att njuta av den begränsade tiden du har utomlands.

Hoppas att dessa 7 tips för att bota hemlängtan hjälper dig. Glöm dock inte att det kan vara ganska mysigt att sakna något också. När jag väl återvände hem uppskattade jag min vistelse och alla olikheter ännu mer.

Blev du intresserad av att åka iväg på ditt livs resa?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig