Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Hur du behåller dina språkkunskaper längre än solbrännan

Hur du behåller dina språkkunskaper längre än solbrännan

Du kom precis tillbaka från en studieresa i Kalifornien. Din engelska är superbra, alla är avundsjuka på din solbränna och det finns förmodligen fortfarande lite sand i din reseväska. Snart kommer du över din jetlag och saker kommer mer eller mindre gå tillbaka till det normala. Men hur ser du till att dina nyvunna språkkunskaper inte tynar bort som din kaliforniska solbränna?

LÄS. Sedan läser du lite till

Ett enkelt och billigt sätt att öva på ett främmande språk efter att man kommit hem är att läsa. Tack vare internet har vi all typ av flerspråkigt innehåll inom räckhåll och vi kan välja från ett stort utbud av utländska nyhetstidningar, böcker och magasin. Glöm inte att prenumera på bloggar, följa folk på Twitter eller prata med dem på facebook.

Ord med vänner

Det är roligare att lära sig ett språk med vänner och samma gäller när man underhåller sina kunskaper. Ta tag i en polare och öva på! Du kan emaila, chatta eller till och med skypa tillsammans helt konstnadsfritt. Du kan också hitta offline pluggkompisar på ditt lokala universitet eller gå med i en språkklubb så fort du är hemma.

Sjung en låt

Även om låttexter alltid inte är helt förståeliga och låtens magi försvinner så fort du lyssnar närmare på texten så är aktivt lyssnande på musik ett bra sätt att öva dina språkkunskaper. Du kan sjunga med för att öva på ditt uttal, lära dig många nya ord (som dessutom rimmar!) och kanske även starta din egna låt-skrivarkarriär.

Varje kväll är en filmkväll

En av de bästa sätten att lära sig och behålla ett språk är att titta på filmer eller TV på ett annat språk där pratar folk vanligtvis som de skulle prata i verkliga livet, så du kan öva på dina språkkunskaper medan du hänger med i dialogen och skämten, samt utvidgar ditt ordförråd med slang och uttryck. Om du inte vill investera i DVD:er kan du kolla in websidor som Youtube, där du kan hitta alla typer av klipp och även kort filmer kostnadsfritt.

Nätverk och uppkoppling

Vissa språkskolor erbjuder Alumninätverk och onlineverktyg så att studenter kan fortsätta öva på sina språkkunskaper efter att de kommit hem och kan hålla kontakten med människor från hela världen. Facebook eller Twitter funkar lika bra om du fortsätter använda dem aktivt för att chatta med dina språkrese-vänner på språket du lärde dig.

Åk på en (till) resa!

Att resa är inte alltid det billigaste och enklaste sättet att behålla dina språkkunskaper men det är förmodligen det mest spännande. Öva på dina kunskaper och vidga dina horisonter – det är det bästa, men också det dyraste av båda världar. Min rekommendation: håll kontakten med dina vänner från hela världen. På det sättet kommer du inte bara ha pluggkompisar men kanske även en soffa att sova på nästa gång du ger dig ut på vägen!

Bättra på språkkunskaperna och brännan med EFLäs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk