GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Camilla studerar utomlands under coronapandemin

Camilla pluggade på universitetet, men kände sig skoltrött och behövde en förändring. Hon valde därför att åka till München med EF för att plugga tyska. Att studera utomlands under coronapandemin var dock inte ett självklart val.
Camilla studerar utomlands under coronapandemin

Camilla pluggade på universitet i Sverige, men kände att hon behövde en förändring. Backpacking i Asien eller längre resor var inte aktuellt på grund av coronapandemin, så hon valde istället studera språk utomlands med EF i fyra månader. Att studera utomlands under coronapandemin var dock inte ett självklart val.

Hej Camilla, vart i världen befinner du dig?

Hejhej! Jag är just nu i München, närmare bestämt chillandes på sängen hemma hos min värdfamilj.

Varför valde du att läsa tyska i München med EF?

Det var en blandning av många saker som fick mig att åka. Hemma i Sverige pluggar jag på universitetet och kände mig så skoltrött och less på vardagen. Jag behövde helt enkelt få en förändring och ”komma iväg”. Samtidigt kom coronapandemin, så några längre resor eller backpacking-varianter var inte aktuella. Som en blixt från klar himmel kom jag på idén att jag kunde åka till Tyskland och äntligen väcka liv i min gamla skoltyska. Att studera utomlands under coronapandemin var dock inte ett självklart val och rädslan för att det skulle komma en andra våg kom krypandes. Men jag fick mycket hjälp från EF som kontinuerligt uppdaterade läget, och fick längre tid för att avboka då mycket fortfarande kunde ändras och var osäkert. Vägen hit var kanske inte den mest typiska, men idag är jag SÅ glad jag är här!

Hur upplever du coronapandemin i München?

Vardagen är på många sätt väldigt lik, men också väldigt olik min vardag i Sverige! En sak som direkt förvånade mig var hur naturligt det kändes att vara här. Att överhuvudtaget resa i corona-tider kändes väldigt tabu. Jag byggde upp någon slags bild i huvudet om att allt utomlands är farligare, mer osäkert och allmänt läskigt. Men så är det verkligen inte! Pandemin finns här också och påverkar allas liv. Men, precis som i Sverige fortsätter vardagen ändå – den ser bara lite annorlunda ut.

Restriktionerna och normerna kring hur man beter sig gentemot corona är såklart också lite annorlunda här jämfört med Sverige. I Sverige har vi tydliga rekommendationer gällande handhygien och social distansering. Här i Tyskland är munskydden det viktigaste! Vi måste ha mynskydd i kollektivtrafik, i butiker och på allmänt befolkade platser. Det var lite av en chock när jag första dagarna såg folk ta i hand med varandra direkt efter att de åkt tunnelbana, samtidigt som jag själv blev utskälld på en supermarket när jag glömde munskyddet – även om jag höll bra avstånd. Men hanteringen av corona är enligt mig också en stor del av ”kulturutbytet”, och man anpassar sig snabbt! Visst kommer jag fortsätta tvätta och sprita händerna lika mycket som hemma, men att åka tunnelbana utan munskydd hade nu  känts jättenaket och allmänt fel.

Upplever du att undervisningen har påverkats av Covid-19?

Det är svårt att säga då jag inte  inte kan jämföra med hur det var innan, men jag tror inte att den påverkas särskilt mycket. Vi måste såklart ha ansiktsmask när vi går runt i korridorerna, men så fort man satt sig vid sin plats  i klassrummet (och har tillräckligt med avstånd till varandra) får vi ta av oss munskydden. Det står även handsprit överallt. Varje morgon när vi kommer till skolan måste vi dessutom ta tempen. Jag tycker att det känns tryggt!

Hur är studentlivet på skolan under rådande omständigheter?

Precis som i Sverige är det mesta öppet – men med mer avstånd och ibland gäller munskyddskrav. Vi går på beer gardens, hänger i parker och äter på restauranger. Då och då gör vi mer “turistgrejer”, såsom besöker museum eller gör utflykter. Det som är så bra med München är att det ligger så centralt i Europa. Man kan ta sig en timme med tåg till bland annat Alperna och för en dagshike. Om man lägger några timmar till med tåg kan man resa till Österrike, Italien och flera andra länder. Det finns så mycket att upptäcka!

Bor du i värdfamilj eller på campus?

Jag bor i värdfamilj med två andra EF-studenter, en tjej från Belgien och en tjej från Schweiz. Min värdfamilj består egentligen av en ”värdmamma”, en pensionerad kvinna med utflugna barn som tycker det är trevligt att pyssla med oss studenter. Hon är väldigt vänlig och också jättebra övning för tyskan då hon knappt själv kan ett ord engelska. Jag bor en liten bit utanför stan, men har nära till både flod och sjöar vilket är skönt nu i sensommaren.

Hur är det att bo hos en värdfamilj?

Det är väldigt mycket vad man gör det till! Vissa dagar är jag ute på äventyr i stan och äter då inte hemma – då träffar jag knappt min värdmamma. Andra kvällar har jag ätit längre middagar med min värdamamma och de andra studenterna jag bor tillsammans med. Vad jag uppskattar med att bo i värdfamilj är att allt är väldigt förberett och fixat. Jag behövde inte tänka på att handla, laga mat och greja det första jag gjorde när jag kom till München – jag kunde fokusera mer på att komma in i rutiner, lära känna staden och alla andra studenter. Att bo i ett “riktigt hem” bidrar dessutom till en genuin hemtrevlig änsla, vilket jag uppskattar. Jag har ett eget litet rum med säng, skrivbord och garderob och så delar vi på levnadsytor och badrum. Jag tycker inte att min värdmamma beter sig annorlunda p.g.a. covid, vi sitter bredvid varann vid middagsbordet, delar badrum m.m.

Vad vill du säga till de studenter som vill plugga utomlands, men känner sig osäkra på grund av Covid-19?

Gör det!!! Jag förstår om det känns läskigt att studera utomlands under coronapandemin, men när jag kom fram var min första tanke “jaha, var det precis som vanligt här också?”. Lika mycket vardag som det blivit hemma att hantera och leva i en pandemi, lika mycket vardag kommer det vara i din nya stad!

Vad är det bästa med att plugga utomlands med EF?

Definitivt att lära känna alla nya människor och lära sig allt om varandras olika kulturer!

Beställ en kostnadsfri broschyr med mer informationBeställ broschyr
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig