GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Cykeltermerna du behöver kunna under Tour de France

Cykeltermerna du behöver kunna under Tour de France

Gula tröjor, prickiga tröjor, chase, peloton, pace line – mitt huvud snurrar av alla cykeltermer kommentatorerna använder i Tour de France. Så, för att förbereda mig inför det här årets Tour de France, tänkte jag lära mig, och dig, alla begrepp.

Det här är din guide till cykeltermerna du behöver kunna för att förstå vad killarna i de färgglada spandexkläderna egentligen gör.

Tröjorna

Gul – ledartröjan

Också känd som maillot jaune, den gula tröjan bärs av cyklisten som leder tävlingen genom att ha cyklat den sammanlagda sträckan på kortast tid.

Grön – poängtröjan

Den gröna tröjan, eller maillot vert, bärs av personen som har flest antal poäng. Poäng delas ut efter vilken plats cyklisten placerat sig i de olika etapperna och spurtarna.

Prickig – bergatröjan

Bärs av den som har fått flest poäng under bergstävlingen, vilket är personen som kommit över bergspassen snabbast. Ju tuffare stigning desto fler poäng delas ut.

Cyklisternas roller

Climber

En lätt cyklist som specialiserar sig på bergspassens kulliga och bergiga cykling.

Sprinter

En kraftfull cyklist som klarar av att sprinta på slutet.

Time trialist

En stark och uthållig cyklist som är bra på att hålla hög fart under en längre tid för att vinna sprinter eller tidsförsök.

Road captain

En erfaren cyklist som ser till att laget håller sin strategi och att varje cyklist är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Protected rider

Den bästa cyklisten i laget under dagen eller hela tävlingen. Det kan vara en climber på bergsdelen eller en sprinter på de plattare delarna.

Domestique

En lagkamrat som hjälper protected rider, oavsett om det är genom att skydda honom från vind, skydda honom från andra cyklister eller hämta vatten från lagbilen.

Cyklisternas positioner

Peloton

Huvudgruppen av cyklister.

Paceline

När cyklisterna cyklar i ett eller två led för att minska vindmotstånd. Cyklisterna inom ett lag kommer sedan att rotera för att underlätta för varandra.

Breakaway

När en eller flera cyklister cyklar ifrån pelaton och ligger framför gruppen.

Chase

Cyklister eller en grupp cyklister som försöker komma ikapp breakaway men som är fast mellan breakaway och peloton.

Gruppetto

Cyklisterna som är längst bak i pelatonen. Under bergsdelarna brukar det här vara sprinters eller tyngre cyklister som inte orkar hålla samma fart som lätta climbers.

Upptäck EF:s pro cycling team och heja fram dem i tävlingarna.Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig